Sv: Käcka fram kycklingar med maskin
Hej Karamella.
Jag har kläckt mycket i maskin genom åren. Både höns, kalkoner, ankor och vaktlar.
Vad är det för maskin du ska låna? Vad heter den?
1. Då du fått hem maskinen ansluter du den så den värms upp. Kolla att den håller temperaturen. Äggen får stå i rumstemperatur, med spetsen neråt, i en äggkartong så länge. Temperaturen ska hålla sig runt 100 F eller 38 C
2. Ett dygn senare, då du sett att kläckaren funkar fyller du vatten till hälften i vattenbehållaren i kläckarbottnen och lägger in äggen. Hur du ska lägga dem beror på maskintyp. Rita gärna + och - på motstående sidor mitt på alla ägg. Det underlättar sedan vid vändningen så du ser att alla vänts ordentligt
3. Vänd äggen 2-3 ggr per dag i 17 dygn. Håll en luftfuktighet på 50-60 % därinne - brukar fixa sig utan mätare om du håller behållaren halvfull med vatten.
4. Den 17:e dagen slutar du vända äggen. På en del kläckare ska man då flytta över äggen i en särskild kläckningskorg men på andra kan de ligga kvar. Fyll vattenbehållaren helt så luftfuktigheten höjs till 80-90% och vänta. Äggen kläcks sedan på 19-21 dygnet.
Hjälp aldrig en kyckling ur skalet utan låt den sköta kläckningsarbetet själv! Spräcker man skalet ellerplockar bort skaldelar är risken stor at den antingen förblöder eller att skalkanterna blir så hårda att den inte kommer ut. Om någon kyckling pickar hål på undesidan av skalet måste du vända ägget så hålet kommer uppåt, annars kvävs kycklingen.
Kycklingarna bör få vara kvar i kläckaren ungeför ett dygn och under den tiden behöver de varken mat eller vatten eftersom de fortfarande får sin näring via den gulesäck som fins i deras mage.
5. Flytta sedan kycklingarna till en bur med ganska tätt galler, typ hamsterbur, som du ställt på ganska vamt och dragfritt ställe med speciell värmelampa (finns på Granngården). Ge mat och vatten i så små skålar att de inte kommer ner i dem och kan drunkna.
Mat som är bra för nykläckta kycklingar: Granngårdens allveg. och undulatblandning. Gärna lite finhackat grönt (sallat, broccoliblommor m.m.)
Lycka till!