Tack!7 kap. 5 § ÄktB
Det betyder att man kan sälja/belåna lantstället om man vill, men inte permanentbostaden. Har jag förstått det hela rätt då?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Tack!7 kap. 5 § ÄktB
NejTack!
Det betyder att man kan sälja/belåna lantstället om man vill, men inte permanentbostaden. Har jag förstått det hela rätt då?
Nä, jag högg ordet ur luften i hast, förlåt. Jag tänkte mest att en häst, som ju inte direkt bor "hemma" (i allmänhet) inte automatiskt räknas som gemensam vid en skilsmässa. Liksom en hund. Kanske även en hund ska "delas på" även om den ena parten är den som köpt hunden till sig själv?Vad menar du med bohag? Skrev jag det? Det är en tillgång (med värde). Precis som guldhalsband, sportbil osv.
Nä, jag högg ordet ur luften i hast, förlåt. Jag tänkte mest att en häst, som ju inte direkt bor "hemma" (i allmänhet) inte automatiskt räknas som gemensam vid en skilsmässa. Liksom en hund. Kanske även en hund ska "delas på" även om den ena parten är den som köpt hunden till sig själv?
Det är jag övertygad om. Det finns säkert undantag, bland annat rörande värderingen av somliga saker, men generellt skall det rätt mycket till för att egendom skall undantas från giftorätt utifrån att den bara använts av ena parten.Nä, jag högg ordet ur luften i hast, förlåt. Jag tänkte mest att en häst, som ju inte direkt bor "hemma" (i allmänhet) inte automatiskt räknas som gemensam vid en skilsmässa. Liksom en hund. Kanske även en hund ska "delas på" även om den ena parten är den som köpt hunden till sig själv?
Om man inte är gift utan ”bara” sambo är det bostad och bohag (inköpt för gemensam användning) som delas. När man är gift är det, som Anders skriver, alla tillgångars värde (de som är av värde).Nä, jag högg ordet ur luften i hast, förlåt. Jag tänkte mest att en häst, som ju inte direkt bor "hemma" (i allmänhet) inte automatiskt räknas som gemensam vid en skilsmässa. Liksom en hund. Kanske även en hund ska "delas på" även om den ena parten är den som köpt hunden till sig själv?
Men vad sa banken mer? Vad ringde hon och frågade eftersom hon fick ett sådant svar? Jag tänker att det kanske finns ett övervärde i huset som innebär att hon får loss kapital som kan bli en kontantinsats.
Jag tycker att hon ska boka ett möte med banken och se vad hon har för val. Är det helt uteslutet att köpa loss huset, om hon nu vill bo kvar där, så får man ju komma på en annan lösning. Min erfarenhet är att banken normalt sett är väldigt bra att ha med att göra, speciellt i storstäder där bostadsmarknaden är tuff.
5 § En make får inte utan den andra makens samtyckeDu har fel när det gäller gemensam bostad och gemensamt bohag om det inte finns ett äktenskapsförord eller det av andra skäl är enskild egendom för någon av parterna. Det finns en speciell paragraf i äktenskapsbalken som säger att båda måste ge sitt samtycke och det gäller oavsett vem som har lagfart.
Håller med dig, du kan inte gifta dig till egendom, men väl skilja dig till den. Är han ensam ägare till fastigheten så förfogar han över den. Vid en ev. skilsmässa ingår den dock i boet, liksom den ev. lägenhet han köpt. Allt under förutsättningar att den gemensamma bostaden inte står upptagen som enskild egendomÄr inte helt juridiskt insatt, men är skild (och omgift). Så med lite erfarenhet.
Jag tänker att det är skillnad på gemensamt ägande och giftorättsgods som ska bodelas. Om jag t ex köper en häst för 150 000:- under äktenskapet och jag står som ensam ägare på kontraktet så är väl hästen min att förfoga över? Eller om jag för den delen redan äger hästen när vi träffas och gifter oss. MEN, 75 000:- av hästens värde tillfaller maken vid en bodelning. Dvs jag behåller hästen och han får pengavärdet i sin halva.
Torde vara samma sak med bil och lantställe som bara den ena står som ägare på, och som då också har egna ev lån. Vid skilsmässa tillfaller halva värdet partnern, men inte förfoganderätten över saken.
Gemensamt boende kan ju bli knepigare. Men om det bara är han som står på lagfart och lån så är väl huset hans att förfoga över. Men halva värdet är partnerns.
Så utifrån ett resonemang att han ensam står på lagfart och lån torde han kunna göra vad som helst med huset. Dvs belåna huset utan makans tillstånd. Precis som jag kan ta egna kreditlån utan att maken vet. Dock påverkar partnerns belåningsgrad bodelningen, om jag minns rätt.
Ser fram emot att bli rättad om jag har fel angående ägandet.
Alla tillgångar - alla skulder = boet som delas lika om inget annat är skrivet.Om man inte är gift utan ”bara” sambo är det bostad och bohag (inköpt för gemensam användning) som delas. När man är gift är det, som Anders skriver, alla tillgångars värde (de som är av värde).
Min tanke också. Hur kan en person med tre barn inte ha råd med mer än en etta, om man kliver ur ett hus?Sedan får man ju välja område efter plånboken om man vill bo stort, så är det ju. Bor man själv har man mindre ofta samma möjlighet att bo som man gjorde (yta/område etc) när man var två, iaf om man haft en partner med högre inkomst. Så det där med inte råd med en etta tycker jag låter väldigt.. drastiskt. Sedan har inte alla möjlighet att köpa, många hyr.
Läs lagtexten som @Anders hänvisar till, som förklarar hur förfogandet är begränsatHåller med dig, du kan inte gifta dig till egendom, men väl skilja dig till den. Är han ensam ägare till fastigheten så förfogar han över den. Vid en ev. skilsmässa ingår den dock i boet, liksom den ev. lägenhet han köpt. Allt under förutsättningar att den gemensamma bostaden inte står upptagen som enskild egendom
"En make får inte heller utan den andra makens samtycke avhända sig, låta inteckna, hyra ut eller på annat sätt med nyttjanderätt upplåta fast egendom som inte utgör makarnas gemensamma bostad, om egendomen är giftorättsgods"NejLäser du tredje punkten under paragrafen så ser du att samtycke gäller även fritidshuset om det är en fastighet (=fast egendom).
Jo det är ju helt klart rimligt att den med den bättre ekonomin underlättar för andra parten så BARNEN får det så bra som möjligt! Finns inga barn i världen som dels vill se sina föräldrar skilda och sen dessutom ska drabbas av en flytt också.Nej.
Det låter inte rimligt.
Jag kan inte alls förstå hur man vill sätta press när det är barn inblandat? Hur tänker man då? Så jävla egotrippat isåfall att det finns inte. Har man barn o skiljer sig så får man försöka underlätta för dom så gott som möjligt och då ingår det att allra helst se till att barnen får bo kvar där de är uppvuxna. Om nu mannen har så himla god ekonomi så är det hans skyldighet mot sina barn att bidra så skilsmässan FÖR BARNEN blir så lindrig som möjligt! Är ju helt GALET att ha med ett barn när han skriver på lånepapper och att uttala sig så om barnets mor? @Badger har nog helt rätt i vilken typ av människa detta handlar om. Jag blir helt mörkrädd när jag läser sånt här.Jag funderar på hur de ska lösa vårdnaden av barnen. Just för att tre barn är inblandade så känns det oansvarigt att ha ett kort tidsspann för att lösa boendesituationen för den andre föräldern. Men jag kan också förstå att man vill sätta press för att få det överstökat. Har han plats så att barnen kan bo i hans lägenhet?
Just att ha ett barn med sig till banken tycker jag inte nödvändigtvis måste vara förkastligt, i synnerhet som vi inte vet om barnet är 5 år eller 20 år. Sen håller jag absolut med om att det sällan kommer något gott ur att tala nedsättande om den andra föräldern.Har man barn o skiljer sig så får man försöka underlätta för dom så gott som möjligt och då ingår det att allra helst se till att barnen får bo kvar där de är uppvuxna. Om nu mannen har så himla god ekonomi så är det hans skyldighet mot sina barn att bidra så skilsmässan FÖR BARNEN blir så lindrig som möjligt! Är ju helt GALET att ha med ett barn när han skriver på lånepapper och att uttala sig så om barnets mor?
Fast om du tänker gå bakom den andra förälderns rygg o teckna ett lån så kvittar åldern på barnet.Just att ha ett barn med sig till banken tycker jag inte nödvändigtvis måste vara förkastligt, i synnerhet som vi inte vet om barnet är 5 år eller 20 år. Sen håller jag absolut med om att det sällan kommer något gott ur att tala nedsättande om den andra föräldern.
Se där så bra det är att fråga buke.Den intressanta frågan här är vid vilket datum man beräknar boets värde (förutom om han har rätt att ta lånet över huvud taget). Är det när man lämnar in ansökan om skilsmässa eller när skilsmässan träder i laga kraft? Hör med en jurist om detta för om det är när skilsmässan träder i laga kraft (så tolkar jag lagtexten) så skall ju även det nya lånet och den nya lägenheten mannen köpt ongå i bodelningen.
Så är det i min situation just nu. Jag kommer inte ha råd med ngt, jag tror inte ens jag kommer få pengar alls. Det är ju pga han har massor med skulder som räknas in i bodelningen. Jättesynd för mig men så är lagen.Min tanke också. Hur kan en person med tre barn inte ha råd med mer än en etta, om man kliver ur ett hus?
Jo det är ju helt klart rimligt att den med den bättre ekonomin underlättar för andra parten så BARNEN får det så bra som möjligt! Finns inga barn i världen som dels vill se sina föräldrar skilda och sen dessutom ska drabbas av en flytt också.
Jag kan inte alls förstå hur man vill sätta press när det är barn inblandat? Hur tänker man då? Så jävla egotrippat isåfall att det finns inte. Har man barn o skiljer sig så får man försöka underlätta för dom så gott som möjligt och då ingår det att allra helst se till att barnen får bo kvar där de är uppvuxna. Om nu mannen har så himla god ekonomi så är det hans skyldighet mot sina barn att bidra så skilsmässan FÖR BARNEN blir så lindrig som möjligt! Är ju helt GALET att ha med ett barn när han skriver på lånepapper och att uttala sig så om barnets mor? @Badger har nog helt rätt i vilken typ av människa detta handlar om. Jag blir helt mörkrädd när jag läser sånt här.
Så är det i min situation just nu. Jag kommer inte ha råd med ngt, jag tror inte ens jag kommer få pengar alls. Det är ju pga han har massor med skulder som räknas in i bodelningen. Jättesynd för mig men så är lagen.