Sv: Irish cob och Tinker
Jag vet att det är ett skällsord, men eftersom namnet är så pass utbrett i europa börjar det förknippas mer som ett namn på en hästras.
För er som är intresserade av att läsa mer kommer det här en text från stuteri Kushti Grai;
"Tinkerfolket är ett folkslag som inte är besläktade med Romerna. Det är ett kringresande folkslag som ofta förekommer på Irland men även i England, de är dock inte kända för att vara uppfödare av hästar utan drog ofta sina kärror för hand när dom vandrade efter vägarna förr i tiden. Namnet Tinker översatt är ett skällsord liknande "tattare" eller "svartskalle", så att kalla en hästras för svartskallehästar eller tattarhästar klingar väl inte så bra och stämmer alltså inte heller med att det är "Tinkers" som fött upp och avlat fram denna hästtyp.
Romerna
Nu i dag så är det väldigt få Romer som kan säga att de är till 100% av Romaniblod, men de folk som föder upp och bedriver hästhållning är väldigt måna om sina hästar. De är ofta det enda kapital man äger och hästarna byts eller säljs för att ge en liten extra inkomst eller för att förhöja värdet på sina tillgångar. Det är vanligt att man håller ca 5-6 hästar, som byts och handlas med hela tiden, i en familj. Det är väldigt viktigt att dessa hästar håller hög standard till både utseende och utbildningsnivå för att säljaren ska få ut ett så högt pris som möjligt.
Priserna kan variera från några hundra pund upp till över tio tusen pund för ett riktigt bra exemplar.
Idealet är en häst av god typ med vacker färgteckning ca 50/50 svart och vitt och inte för stora vita tecken i ansiktet. Hästar med blå ögon anses fel och betraktas som ett dåligt omen. De säljs ofta väldigt billigt till traktens hästhandlare.
Romerna vet exakt vilka hästar som hör till vilken typ och de har aldrig fört något register eller liknande för sina hästar, utan avlar på bra kvalitet och till det ändamål de vill använda hästen till.
Romerna benämns idag ofta som Zigenare, Gypsys eller Travellers i England och på Irland.
Från början så reste detta folkslag över hela Europa och för flera hundra år sedan kom de till England. De hade redan då hästar med sig, men dagens utseende på Romanihästarna kan härledas till omkring mitten av 1800 talet. Hästrasen är alltså inte irländsk på något vis, inte ens engelsk, utan snarare europeisk.
Än i dag kan man se detta folkslag på vägarna både i England och på Irland och den stora höjdpunkten inträffar en gång om året, den första veckan i juni, då man möts i den lilla byn Appleby för att sälja och byta hästar och utrustning. "