Sv: Info om vad distans är?
"att rida långt utomhus med sin bästa vän låter som något man vill göra men jag kanske har fått det mesta om bakfoten? Det kanske inte är det som är drivkraften?"
Jo, för mig och för många andra är det det. Att tillsammans med hästen klara prestationen men också uppleva natur och ridsällskap. Sen är det också lockande för de som är taktiskt lagda och inte bara snabba och starka. Att man kan vinna en tävling om man lägger upp den smart istället för att bara vara snabb och stark. Förstår du mitt svammel?
Det finns som sagt många infosidor om distans och om du läser mer i gamla trådar på det här forumet så får du ännu mer information.
Sporten fungerar så att vi tävlar på sträckor mellan 5 och 16 mil, fast oftast anges de i km. Sträckor under 50 km förekommer också, men då är det oftast en clear round, dvs ingen vinner men alla godkända får en rosett. CR kan förekomma ända upp till sträckor på 80 km. Lätt klass är 50-79 km, medelsvår är 80 - 120 km och svår 121 km och uppöver. För att få rida en klass måste du som ryttare ha kvalat till den genom att ha genomfört två godkända ritter i den lägre klassen. Tex 2 CR för att rida 50-79. När man kommer upp på längre ritter måste också hästen ha kvalat, tex för att rida 121-140 ha två godkända på mellan 100 och 120.
Alla ritter är indelade i delsträckor som max är 4 mil, förutom sista sträckan som ska vara som mest runt 2 mil. Innan start, efter målgång och mellan varje delsträcka är det veterinärbesiktning och mellan delsträckorna (i de s.k. veterinärgrindarna) är det också obligatorisk vila på runt 30 - 40 min.
I veterinärbesiktningen kollas puls, andning, hjärtljud, tarmljud, uttorkning, hälta, sår, mm. Pulsen blir en central del då det är pulsgräns för att få fortsätta. På lägre ritter är det oftast 60 slag, på längre 64. Från att man kommit in till en veterinärgrind eller i mål så har man 20 minuter på sig att få ner pulsen på hästen, oftast genom kylning och avskrittning. Rider man lugnt och är nybörjare brukar man kunna gå rakt in till pulsning om man har tagit det lugnt i slutet av sträckan.
Vinner gör den häst som klarat hela ritten på kortast tid och varit godkänd i alla besiktning inklusive den sista. Alla som är godkända i mål får en godkänd ritt noterad på sig, övriga är uteslutna, antingen i grindarna eller på egen begäran, om man tex känt att hästen inte mår bra, är trött, känns stel, osv, eller att man själv inte mår bra.
Många rider inte för att vinna, någonsin, utan för att samla kilometer. Därför finns också en km-liga. Dessa hittar du bäst under
www.distanslistan.com. Där hittar du också var det finns ritter och de resultat som gjorts.
De hästar som används är alla möjliga, iaf på lätt och medelsvår klass. Sen börjar araberna att dominera, just för att de är lätta, uthålliga och har snabb avkylning. Varmblod är också bra hästar för sporten. Oavsett ras så bör ens häst inte ha för bulkiga muskler, eftersom då blodkärl ligger djupare och avkylningen går långsammar = svårt att få ner puls och ansträngande för hästen. Jämför ytterligheterna Ardenner - Arab så förstår du vad jag menar.
Utrustningen vi använder är också väldigt olika men alla distansryttare är mycket sadelmedvetna då det omedelbart märks om sadeln inte passar. Många rider med specialsadlar eller bomlösa, men även i vanliga dressyrsadlar. Träns brukar vara av enklaste snitt och många rider bettlöst så att hästen lättare kan dricka/äta under ritten.
Kort sagt kan alla rida distans på lätt nivå, oavsett ras och utrustning. Om man sen vill satsa på högre klasser brukar det ge sig vad man behöver i hästväg och utrustning.
En sak som är speciell är att man är ett helt team som tävlar. Inte bara hästen och ryttaren utan också 1-flera medhjälpare som möter upp längs sträckorna med vatten och energirik mat till ryttaren, tar hand om hästen i grindarna och allmänt finns till hand. För många är det en familjesport, där mamma och pappa eller pappa/mamma och barn är medhjälpare. Andra har ridkompisar som hjälper till.
Det finns mycket mer att berätta men jag hoppas att du har fått en inblick iaf!
/Camilla