Sv: Hur stora hagar?
Det finns tusen sätt att göra saker på, det kostar olika mycket investeringspengar, respektive tid/pengar i "driftarbete".
Vi har lösdrift (ligghall) till hästarna. Stor, långt större än miniminormen för fyra hästar. Ligghallen (på grusbädd för dränering) halmas ordentligt, och fylls på med mer halm efter behov. Vi mockar inte ligghallen, utan kör ut bädden med traktor på våren/försommaren. Detta ger lite arbete under vintern, och maskiner gör jobbet med mockning åt oss. Hagen mockas med traktor och skopa eller gödselgrep om våren, kombinerat med en lätt harvning. Sedan får fåren beta hagen när gräset växt upp.
Det finns en Thermobar med automatisk påfyllning av vatten i hagen.
Vinterhagen är delad i två delar, om ca 1 hektar vardera. En del (närmast ligghallen) är extra grusad och dränerad, där finns plats för ett par rejäla foderhäckar. I den ena serveras havrehalm i fri tillgång, i den andra hösilage en gång per dag, fodret körs ut med traktorn. Vi har kallblod, som lätt blir för feta... Den hagen ligger också bredvid logen, där det finns ett par boxar (sjukboxar) och utrymme för skötsel, hovslagare etc. Den ena boxen har utgång direkt till hagen, med en delad dörr, så att eventuell skadad/sjuk häst kan se sina kompisar.
Den "bortre vinterhagen" är en vanlig hage, med gräs, träd och stenar. När värsta lertiden infaller, så får hästarna nöja sig med den grusade och dränerade delen. När marken är frusen och/eller översnöad, så öppnar vi till den bortre delen. Sedan så finns det mer hagar att öppna grindar till om vi skulle vilja, det kan bli nästan hur stort som helst känns det som.
Hästarna går in i stallet dagligen för skötsel, förberedelse för aktivitet, extra foder/mineraler etc, och i boxarna kluttmockas det vid behov. Det blir oftast inte så mycket mockning, ett par skottkärror i veckan bara. Det går heller inte åt speciellt mycket strö.
Vår upplevelse av vårt hästliv, är att sedan vi börja hålla hästarna på det här viset, så "håller vi på med hästarna", istället för att mocka, ströa, bära vatten och köra skottkärror kors och tvärs.
Jag har dessutom en del skador, så min man sköter mycket av det praktiska, och tidsåtgången per dag är numera minimal för skötsel av stallet.
Men det här sättet att ha hästarna kräver: ligghall, stall med enkla boxar, traktor med frontlastare och en del yta som iordningställs (dränering, grus), så investeringen i pengar/arbete är relativt stor. I gengäld får man ett lindrigt arbete under vintersäsongen, och en hög mekaniseringsgrad för "städning" på våren.