Det är inte är sant att det grovfoder som odlas här uppe generellt är sämre än Skåne-fodret. Vilken foderkvalitet man producerar beror på så mycket annat än jordarten. (Dessutom så finns det både bättre och sämre odlingsjordar både här och i södra Sverige.)
När man pratar om foderkvalitet så handlar det som regel om två olika sorters kvalitet, nämligen näringsmässig och hygienisk kvalitet. Den hygieniska kvaliteten har inget som helst att göra med var fodret produceras, utan har helt och hållet att göra med hur det går till. Skördeväder, slåtter, vändning, torkning, inplastning, tillsatsmedel och annat som påverkar fodrets konservering.
Men jag antar att det du menar mera handlar om den näringsmässiga kvaliteten? Det som i första hand påverkar fodrets näringsinnehåll är vilken art-sammansättning som finns i den vall som odlas (klöver, timotej, rajgräs och andra växter av mer "ogräs-karaktär"), samt när under växtsäsongen fodret skördas. Tidigare skördat foder = mer näringsrikt foder, men också mindre fiberrikt.
Hur vallen är gödslad, och med vad, är ytterligare en sak som inverkar på fodrets näringsinnehåll.
Det som jag sa att man brukar säga att kvalitén blir bättre här i norr på grund av ljusets inverkan stämmer till viss del. Vad det handlar om är att mycket ljus i kombination med lägre temperatur ( som vi oftast har på försommaren här) gör att energiinnehållet i fodret oftast blir högre. Detta beror på att solljus omvandlas till socker medan den låga temperaturen samtidigt gör att växterna inte utvecklas och blir förvedade så snabbt. Och det som benämns som energi (MJ i foderanalysen) handlar om hur hög smältbarhet som finns i fodret. Dvs. hur lättillgänglig energin är.
Allt eftersom sommaren går och växterna utvecklas så förvedas stjälkar och blad för att till sist bli så grova att djuren som äter gräset har mycket svårt att smälta dessa och tillgodogöra sig näringen i fodret. Därför gäller det alltså att skörda i rätt tid.
När det gäller proteinet så är även det innehållet högre i början av sommaren, sedan späds det ut allteftersom tiden går. Klöver innehåller mer protein eftersom baljväxter kan tillgodogöra sig kväve från luften (protein består av olika kväveföreningar) varför mer klöverrika vallar är ett lämpligare foder till unghästar och fölston som har ett högre behov av protein. Det är även här gödslingen kommer in - har man inte klöver i vallen så kan proteinvärdet påverkas genom kvävegödsling. Klöver innehåller även mer calcium än gräs, varför det är ytterligare en orsak till att man önskar viss andel klöver i foder till unghästar och avelsdjur.
Men som du förstår så handlar det mesta om HUR och inte VAR man producerar grovfoder.