Mögel finns naturligt på extremt många ställen i naturen så att det går att påvisa mögel-DNA (vilket brukar vara en känslig metod) i foder är inte det samma som att det på något sätt skulle innebära ett problem. God foderhygien för torrare grovfoder brukar innebära att man vill ha ett generellt mögelvärde på mindre än 3.0 log cfu/g om jag kommer ihåg rätt men det behöver inte vara helt mögelfritt. Och sen är det lite olika riktvärden beroende på vilken typ av mögel eller svampar man tittar på.Nej du gör ju som du vill såklart, jag vill inte ge mögligt foder till mina hästar.
Det står ju också att de vanligaste som de hittade är just de som producerar gift, och att förekomsten ökade ju torrare balarna var. Och att man bör undvika högre TS halter.
Jag har andra studier på PDF som sagt, men vet inte hur jag ska få in dem här. Den jag länkade till är nog lite enklare skriven så att en lekman ska förstå den.
Kort sagt innebär det att det är normalt att det finns viss halt mögel i foder men att det är helt ofarligt så vida det inte överstiger vissa gränsvärden. Ett blötare foder är lättare att hålla god hygienisk kvalitet på ja, men det innebär inte att det är omöjligt att få tag i torrare foder av bra kvalitet eller att det i ett blötare foder av bra kvalitet inte går att påvisa mögel alls.
Senast ändrad: