Aha tack! Det är den jag har svårast för dock
Whaaat. Jag skulle kunna äta den med sked
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Aha tack! Det är den jag har svårast för dock
Titta - nu kan jag besserwissra mig(jag tex har ju aldrig någonsin tagit en torkad böna/kikärta och gjort något annat än planterat den. Så jag är helt obekant med hur man skulle göra. Det känns som ett högt hinder att hoppa.)
För mig är det för mycket ”sällanköp” över det för att vara vardagsmat. Använder man torkad pasta är det det inte men med färsk blir det det. Pesto, där går nog stora delar av burken åt om en av två är storätare. Samma med halloumi, hela paketet riskerar gå åt och om det inte gör det är en liten bit halloumi svår att spara. Parmaskinka är dyrt och nog oftast inget man köper för att spara, ruccola, där går kanske nästan hela påsen och om inte måste man äta resten snart, pinjenötter, också dyrt.Själv kan jag absolut se det som någon form av vardagsmat fast lite mer ovanlig än jag vanligtvis äter. parmesanskinka tex köper jag nog aldrig
Pesto är lite halvförstörd smakmässigt.
När jag var tio var jag och mamma på Cypern på sportlovet och varje dag åt vi nudlar med pesto till. Än idag tar det emot lite med pesto
Fast så funkar ju inte matlagning. Du får ju en väldig massa lagerblad och timjan för vad du spar på att t ex ersätta hälften av köttfärsen med röda linser.Ja, jag menar inte att det är orimligt att ha lagerblad i en köttfärssås utan att det blir många bäckar små, när alla våra maträtter innehåller en handfull tillägg som kanske inte är helt nödvändiga. Det blir en del i det stora hela.
Sambon tycker att det är sjukt värt att äta ute på lunchen. Det för stå för honom, det är ändå hans egen plånbok Själv skulle jag vilja bli bättre på matlådor. Visst, en soppa från ICA för 50 kr och lite knäckebröd som jag har på jobbet är inte farligt för en lunch. Men tror det skulle bli ännu bättre med matlådor! Take-away kaffe köper jag försvinnande sällan.
Torkade gula ärtor finns nästan alltid i mataffärerna, det är fortfarande vanligt att folk kokar ärtsoppa. De kommer i en pappkartong. De står ofta intill/nära de "moderna" torkade bönorna och linserna, ofta bredvid kartongerna med torra bruna bönor...Gula ärtor råkar vara en helt annan sak . Och jag gillar ditt tänk. Jag tycker inte de är helt oävna och barnet älskar ärtsoppa (underligt nog). Så vågar man be om ett litet recept eller så? Och du får alltså tag i dem torkade i affären? då ska jag kika lite också. Vågar man fråga om du stött på torkade gröna ärtor? och vad är det för skillnad mellan torkade gula och torkade gröna (jag har ju alltid trott att de gröna blir gula när man torkar dem men min man hävdar envist att det ska finnas torkade gröna).
linssoppa med cremé fraiche
en klick creme fraiché i soppan
För mig är det exakt sånt som jag tänker att kostnaderna drar iväg för er del.Det finns väl ett mellanting Exempelvis här om veckan så körde vi enkel pasta pesto, och jag ville ha halloumi till. Sambon tyckte att vi dessutom kunde köpa parmaskinka, pinjenötter och ruccola. Det blev ruccola och halloumi, jag tyckte inte att vi behöver köra "extra allt" på allt jämt.
Jag köper kokosgrädde/kokosmjölk på små tetror, kostar ca 10:-/st.Vi brukar göra på kokosmjölk så bara där kostar 2 burkar 40 kr. Men, det lär väl finnas billigare recept också!
Fast så funkar ju inte matlagning. Du får ju en väldig massa lagerblad och timjan för vad du spar på att t ex ersätta hälften av köttfärsen med röda linser.
Att äta smaklös, tråkig mat för att man tänker att det är dyrare med lök än köttfärs eller att man spar pengar på timjankontot känns missriktat. Det är billigare att äta kryddade linser än okryddat kött.
Det där du beskrev om med din sambos önskemål kring pastan - jag tänker att det är endera av två ändar: antingen äter man så i vardagen för att man är väldigt matintresserad eller för att man är mindre intresserad och äter så för att det är enkelt, inte i första hand för smaklökarnas skull. Läs högavlönad singel. ( Jag kan alltså lätt känna igen mig. Innan jag drog ner på pasta, ris och potatis var en mycket vanlig jag-orkar-inte-tänka-middag färsk fylld pasta med pesto och parmaskinka. Eller Icas egna risotto med parmesan för 40 spänn, jättegod. Och jag behövde inte tänka. Inbillar mig att om jag levde med någon som var något mer intresserad än jag så skulle vi planera tillsammans och komma ner i kostnad ordentligt.)
Sån är jag med. Äter gärna gott men kan inte laga det själv. Och då blir det lätt snabba - och dyra - lösningar.Som han beskriver det själv är han intresserad av god mat, men inte nödvändigtvis av matlagning. Med andra ord, finns det god mat som man slipper stå vid spisen en timme för så - win! Själv är jag inte direkt superintresserad av varken mat eller matlagningen, utan vill ha något hyfsat schysst hyfsat enkelt. Varför typ steka på falafel och slänga ihop en sallad till är vanligt hos oss. Eller pastasallad. Eller kesoplättar eller något annat som inte är så avancerat. Vi gör långkok ibland men det är väl någon helg varannan månad.
Här är kanske frågan också om ni verkligen behöver en hel burk, kanske räcker en halv? 1/3? Då får ni fortfarande smaken, men kostnaden per portion minskas. Och så fyller man ut köttfärsen med linser, rivna morötter och champinjoner och gul lök så blir det ett ännu lägre pris/portion. Sen är det skillnad på vilken förpackning man köper ibland, förpackade champinjoner kanske känns billiga per förpackning, men tittar man på kilopriset ligger de ofta 1,5 gånger högre än lösvikt, likadant med paprika. Då kan man dessutom plocka exakt så mycket som går åt. Strimlade soltorkade tomater är dyrare st och dessutom i mindre förpackning än de i större bitar. Salladskyckling är dyrare än att köpa färsk eller ännu hellre fryst och tillaga själv till exempel. Små grejer, men som gör stor skillnad i plånboken. Fast ibland är det värt genvägen att slippa tillaga kycklingen, slippa strimla osv.. men då är man medveten om sitt val och accepterar den högre kostnaden.Jo, det förstår ju jag med såklart. Jag svarade tidigare i tråden att jag inte pratade om att krydda maten, eller ha en gul lök i. Utan snarare att vi alltid köper en burk med soltorkade tomater att ha i, exempelvis. Nu är väl just köttfärssåsen ett dåligt exempel och peston ett betydligt bättre exempel. Det jag menar är överlag att alltid ha "extra allt".
Visst, man kan ersätta de tolerokade tomaterna med tomatpuré som man bryner länge med lök och vitlök. Klart billigare, fast med mindre lyxkänsla såklart.Jo, det förstår ju jag med såklart. Jag svarade tidigare i tråden att jag inte pratade om att krydda maten, eller ha en gul lök i. Utan snarare att vi alltid köper en burk med soltorkade tomater att ha i, exempelvis. Nu är väl just köttfärssåsen ett dåligt exempel och peston ett betydligt bättre exempel. Det jag menar är överlag att alltid ha "extra allt".
Jag förstår vad du menar. Det låter i princip som att ni pepprar maten med dyra delikatesser, och då galopperar såklart matkontot. Vad det egentligen låter som är att ni vill äta gott men inte laga mat, och färdiga delikatesser som är goda som de är är såklart en genväg dit. Som jag ser det så har ni två alternativ om ni vill äta billigare: börja laga mer mat, så att ni kan laga den god istället, eller äta tristare.Det finns väl ett mellanting Exempelvis här om veckan så körde vi enkel pasta pesto, och jag ville ha halloumi till. Sambon tyckte att vi dessutom kunde köpa parmaskinka, pinjenötter och ruccola. Det blev ruccola och halloumi, jag tyckte inte att vi behöver köra "extra allt" på allt jämt.
Jag förstår vad du menar. Det låter i princip som att ni pepprar maten med dyra delikatesser, och då galopperar såklart matkontot. Vad det egentligen låter som är att ni vill äta gott men inte laga mat, och färdiga delikatesser som är goda som de är är såklart en genväg dit. Som jag ser det så har ni två alternativ om ni vill äta billigare: börja laga mer mat, så att ni kan laga den god istället, eller äta tristare.
Den pastan du beskriver låter superlyxig för mig. Redan peston är ju en dyr lyxvara, och sen ovanpå det ruccola, halloumi, parmaskinka och pinjenötter? Hoppla! Jag skulle nog ta EN sån lyxingrediens per måltid om det är en vanlig vardag.
Håller helt med. Ett större kök står definitivt högst upp på önskelistan den dag vi flyttar..
Hälsningar,
2 vuxna på 37 kvm med ett litet genomgångskök
Kan man få lite tips på vilka maträtter du brukar laga?