Hur mår era elichias hästar????

Jättebra idé!
Jag gör en sammanställning under helgen, har INTE alla datum i huvudet, det sträcker sig ju 14 månader bakåt i tiden. Men jag skickar ett pm så snart jag hinner!
Jag skulle sen hemskt gärna vilja ta del av din "studie" :)
 
"De symptom din häst fick hade den med största sannolikhet drabbats av även på klinik. Och förmodligen kändes det bättre för henne att vara hemma? "

Visst var det tur att hon inte fick diarrén!!
Och visst är det skönt/bra för hästen att vistas i sin vanliga miljö.

Men för mig hade det nog kännts bättre om hon i detta läge hade stått på klinik. Det är ingen höjdare som hästägare att vandra i flera timmar och inte veta vart det bär...ska hon få diarré eller kommer koliken att släppa o det blir bra?? Hon kastade sig ner för att lägga sig och det var med nöd o näppe jag lyckades få upp henne på benen (vissa gånger var jag tvungen att ta till våld för att få upp henne) och detta hände konstant under de första 2-3 timmarna!!!
Det var tusen frågor och inget svar när man gick där och kände sig ensammast i hela världen.

Så, det kanske låter egoistiskt att jag själv skulle vilja slippa detta, å andra sidan finns hjälp snabbt att tillgå inne på en klinik.
 
Jag kan också skicka ett pm om hästens ehrlichia. Jag har ALLT uppskrivet. Men det kan ta ett tag innan jag får baken ur vagnen så att säga! Påminn mig gärna. *hrm*

Så... att jag flyttade min häst dagarna innan hovbölden (och ehrlichiosen)dök upp kan ha spelat in? Kanske till och med för bölden i viss mån?

Usch, ibland känner man sig verkligen som ett blåbär...
 
Jag har också allt uppskrivet, jag måste bara sortera det (det ligger i hästdagboken). Men jag kan också sammanställa. Fast det vore väl bättre om sammanställningarna lades här? Jag vill iaf se de andras =)
 
Det låter som en bra idé att lägga dem här. Mig gör det inget och jag är också nyfiken på de andras "rapporter"!
 
Jag har skrivit ihop nu, men det är mest detaljerat kring spiktrampet, men det är ju relevant eftersom det var då erlichiosen bröt ut. det är dock lååångt, men här kommer det, nedkortat så långt det nånsin går:

2001-02-17 Diffust halt in från hagen

2001-02-18 Boxvila, diffust halt

2001-02-19 Blockhalt. Spiktrampet (pinne intrampad) i hoven upptäcks. Hovslagare verkar upp men är bekymrad över hur het hoven är. Jag ringer Ultuna som säger jag kan stanna hemma över natten men ska komma in direkt dagen efter.

2001-02-20 In på klinik där hoven verkas upp ännu mer.Hovgips läggs och han behålls på klinik. Tveksamhet om strålbensbursan och/eller hovleden är skadade.

2001-02-21 Kliniken är inte nöjda med hur det utvecklar sig och sätter in massiv antibiotikabehandling i.v.

2001-02-22 Spiktrampet infekterat, gipset ersätts med gips inpackat i hoven och sko med täcksula.

2001-02-23 Ingen förbättring men Vision är deprimerad, apatisk och vägrar äta så han får komma hem. Såret inflammerat, gips inpackat i hoven, sko med täcksula över. Gipsbyte varje dag. Ska ha penovet i.m. och boxvila hemma. Hålet från pinnen baddas med Lotagen varannan dag.

2001-02-24 Får en penicillinchock (prokainchock). Såret varar, luktar illa och är allmänt äckligt. Magen börjar reagera på de stora mängder antibiotika han fick på Ultuna.

2001-02-25 PC:t sätts ut på order av veterinären, pga chocken & magen. Hästen äter dåligt och är hängig.

2001-02-27 Tempen börjar pendla och pendlar mellan 37,4 - 38,2 grader (normaltemp 37.3 - 37-4)

2001-02-28 NÅGOT inträffar och han sparkar sönder boxen. 14.00 är jag där, 15.00 kommer jag ut och finner en söndersparkad box, en sjöblöt häst och dessutom ett mindre blodbad. Flertal sår som det ev finns splitter i, en svullen sena och dessutom är han väldigt stel och ovillig att röra sig. Kommer in akut på klinik på kvällen. Har då temp, dåliga tarmljud och är väldigt hängig. Blir kvar där över natten

2001-02-29 Ultraljud av senan visar "bara" kraftiga muskelskador. De kollar på hoven med och det såg INTE bra ut. Sätts in lokalbehandling med antibiotikapulver i såret och det verkas upp ytterligare. Han får komma hem igen. Han får nu även mag-tarmbalans.

2001-03-05 Såret mer infekterat, temp 38 och hoven är varm

2001-03-06 Såret varar kraftigt, hoven kokhet och hästen har temp (38.5) och är halt. Får tid dagen efter på kliniken.

2001-03-07 Man röntgar med kontrastvätska eftersom man börjar befara att det finns rester kvar av pinnen. Detta misslyckas dock då kontrastvätskan "försvinner", Visions magiska hovar äter upp det. Såret ser ut som fan, har inte börjat läka alls i botten (något det borde gjort första veckan) och infektionen har gått upp i hovbenet. Veterinärerna börjar visa tydliga tecken på panik. Såret verkas upp än mer och förutom den lokala antibiotikabehandlingen sätts Hippotrim (sulfa) in i TREDUBBEL dos. Oddsen för tillfrisknande är nu oroväckande låga.

2001-03-08 Hästen mår pest och ligger mest ner, hoven är kokhet, dålig aptit. Hästen håller på att ge upp och gnistan i ögonen "slocknar". Är apatisk och bryr sig inte om omgivningen. 39.5 i temp. Under natten stiger tempen upp till drygt 40 grader och alla fyra benen svullnar kraftigt, är som "telefonstolpar" Här har vi i EFERHAND förstått att det var erlichiosen som bröt ut, men då förstod vi inte det utan satte det i samband med spiktrampet även om veterinärerna inte kunde förstå varför han var SÅ dålig och svarade så dåligt på behandling.

2001-03-09 Såret varar kraftigt, stasade kärl från knäet och ner och svullet ben. het över kronranden och nedre delen av benet. 36.8 grader, dvs undertemp på morgonen, normal temp mitt på dagen. Hästen apatisk och ligger mest ner.
På kvällen vänder det, han ställer sig upp, tempen sjunker dock till under normal igen.

2001-03-10 Hästen står, är något mer alert. Benet stasat och varmt och tempen under det normala.
På kvällen ligger han igen, reagerar inte på vad som händer omkring honom. Matvägrar igen. Undertemp.

2001-03-11 Undertemp. Dock piggare. Mitt på dagen vänder det, undertempen är kvar och hoven och benet blir kokhett, hästen apatisk och mycket hängig igen och äter inte och vill inte röra sig ur fläcken.

2001-03-13 Normal temp, sval hov, piggare häst. Sista dagen med Hippotrim.

2001-03-14 Normal temp, sval hov. pigg häst

2001-03-15 Såret varar än, hoven sval men temperaturen stiger igen och han får feber. Febern stiger snabbt och når som högst 39.8 grader. Ingen förstår var febern kommer ifrån.

2001-03-16 Koll på klinik, infektionen i hovbenet borta och såret har börjat läka inifrån. Feberfri på morgonen och på klinik, men temp hemma (ansträngande med resan?)

2001-03-18 Tillåts gå i vanlig hage igen . Tempfri och full i bus.

2001-03-22 Klinikbesök. Skos med sula med tjärdrev under. Såret varar bara minimalt och han friskförklaras från spiktrampet. Bara att sätta igång igen.

2001-04-15 Rider, hästen överdrivet pigg och det påverkar en del, men han tappar bakdelen totalt i nedförsbackar och känns allmänt "ostabil" bak.

2001-04-16 Hästen flippar ur när jag ska sitta upp. Väl uppe så är han mycket spänd och stressad och går inte att bedöma ev orenhet pga att han är så spänd & stressad.

2001-04-17 Beslutar mig för att inte rida mer förrän jag utrett rygg & bakdel.

Väntar på equiatrikertid. Han svankar flera gånger vid bortsning med hård borste på ryggen. Han vilar i hage. Equiatrikern avbokar tiden i sista stund, och hästen släpps på bete med ny kompis. Avvaktar vidare åtgärd tills han vant sig med nya kompisen och vice versa.

2001-05-22 Hästen verkar fräsch i hagen så jag gör ett nytt ridförsök. Okej vid uppsittning, ren i skritt men NOLL bjudning i trav och känns oren på vänster fram. Går inte att få honom att flytta bakdelen och trampa inunder sig med respektive bakben.Gör ALLT för att slippa bära vikt på ensamt bakben. Ringer klinik. Han vilar i hage till klinikbesök. Busar för fullt i hagen och ser fräsch ut.

2001-05-29 Klinikbesök. Ua longering på hårt och mjukt underlag, möjligen stum i fram och lite ovilja att ta i med vb som ytterben. palpationskänslig i ryggen på gränsen till öm.
Vid böjprov 2 gradigt halt diagonalt vb - hf och 1.5 - 2 grader på vf. Hb ua.
Blir mer halt (4 grader) vid lågt böjprov hb-vf, vf ingen skillnad (2 grader)
h.f. bedövas från griffelbensspetsarna och ner. Fram kommer initialhälta v.b. Kotleden v.b bedövas och hältan minskar en liiten aning. Hovleden bedövas och hältan minskar en liiten aning till. Hoven bedövas och hältan minskar ytterligare lite men fortfarande halt. Lyckas inte släcka kvarstående böjprovshälta på v.b.
Kotleder och hovleder på alla fyra benen röntgas, samt ryggen. Plåtar ben visar inget anmärkningsvärt, plåtar rygg visar tätt överlag mellan tornutskotten och väldigt näraliggande tornutskott på två ställen i sadelstaden.
Vet vill inte spruta så många leder, utan han sätts på butta i 10 dagar. Åttonde dagen ska jag skritta under ryttare och göra det i 6 dagar för att se om det blir skillnad när buttan går ur. Sen sjukhade och skritt vid hand en vecka, sen skritt under ryttare igen.

2001-Juni
Ridningen med/utan butta gör ingen klokare. initialt samma problem men slappnar gravid av och det kvarstår äen när buttan gått ur kroppen. Dock väldigt känslig i ryggen vissa dagar och bra andra. Ingen förändring i hältor. Busar glatt i hagen men ser stel ut, dock inte halt. Halt/oren under ryttare.

Får ONT i ryggen vid regn om han är otäckad.

Hästen vilar i hage.

2001-07-11 Återbesök klinik.Ingen hälta initialt. 1 grads hälta båda fram och v.b. vid böjprov av hela benet. Värmer ur på tillbakavägen dock. Gör ridprov och vänster bak är inte med och han är ojämn i höger varv och har tydligt ont i ryggen. Butta tre veckor samt ryggrehabprogram.

2001-07-18 Tömkör, eller försöker tömköra snarare. Hästen släpper ryggen, vill inte arbeta med bak och är klart störd/stressad. Blir mycket öm i ryggen av att gå otäckad i regn, men mjuk och fin med täcke.

2001-07-18 Rider och han känns kanonfin, visar bättre skritt och trav än jag någonsin upplevt. Går dock fortfarande på butta.

Ryggrehabiliteringen går åt helvete iom att det är för mycket broms, han slår med huvudet mot bromsen och det är rena döden ur rygghänseende. Äter klart sin butta och vilar i hage.

2001-07-28 Rider. Upp och ner, från korta stunder bra, till korta stunder pannkaka. Bilder finns som visar att han varvar att gå i trevlig form med ryggen aktiverad och att sänka ryggen, släppa bakbenen och försöka springa ifrån allting. Rids med chambon.

2001-07-29 Rider, med chambon. Ojämn, försöker springa ifrån allting, sned och går böjd. Lossnar lite mot slutet.

2001-07-30 Rider en kortis, på stora volter. Fungerar bättre men fortfarande trippig och stum.

2001-08-05 Treveckors buttakuren slut.

2001-08-06 Ridpass går helt åt skogen, hästen protesterar tydligt, är ryggöm och ojämn (halt?). Samma miserabla resultat vid longering.

2001-08-?? Vid skrittpromenad vid hand upptäcker jag att det ibland i skritt verkar som om framknäna "låser" sig. När han ska räta ut benet så verkar det ta emot, han får inte ut det och snubblar.

Är ena dagen fräsch i hagen, andra halt på olika ben. Jag slutar rida och han hagvilar. Beslutar mig för att åka på semester och tänka på annat och komma ifrån allt grubblande ett tag.

2001-08-24 Kastastrofalt knackig i hagen, tydligt halt (dock ingen notering om vilket ben, men det vandrade ju runt från dag till dag)

2001-08-25 Åker till Polen på semester. Hästarna vilar i hagen

2001-09-08 Hemma igen, kollar hästen och han är knackig i hagen. Tydligt halt på vänster fram vid longering.

2001-09-10 Inte halt, men knackig.

Galopperar ena dagen prickfritt på lina, andra dagen kan han inte alls galoppera i vänster varv. Verkar inte vilja bära med vänster bak som innerben.

Ringer klinik. Tid i mitten på oktober.

Knackig i hagen ena dagen, fräsch andra. Ena dagen halt på ett framben, andra på ett bakben. Ingen logik alls. Får problem att galoppera på böjt spår och kan vissa dagar inte galoppera och svänga samtidigt (i hagen). Stört rörelseschema på ytter bak i galopp, båda varven.

2001-09-30 Kan inte galoppera alls på böjt spår längre. Stum och kort och trippig i steget. Genomgående hasledsgallor båda bak som ökar vid ansträngning. Tjock i bakbenen. Stum och kort fram, tar inte för sig utan är mycket markbunden och låst. Videofilmas.

2001-10-11 Klinikbesök med idiotveterinär. Ohalt initialt men kort, stum och ovillig i steget. Kan inte galoppera under longering. Böjs i 30 sek av djursjukvårdare, och kraftig uppvärmd (svettig efter longering och ridprov). Reagerar på höger bak, det ben som varit ua innan. B/E-prov tas efter påtryckningar från mig. Vet friskförklarar och anser han är frisk, "araber rör sig sådär och att hästen bara är lat och obalanserad och skall ridas in igen, samt med spö.

2001-10-12 Provar rida, han är kort, stum och trippig.

2001-10-14 Rider, ovillig, stel och stum.

2001-10-16 B/E-provsvaret kommer. Negativ för borrelia, 1:160 för erlichios. Vet vägrar behandla pga att han "saknar symptom" (!!!)

2001-10-17 Kontaktar A.L på MK. Han börjar "fylla i" min berättelse när jag hunnit halvvägs och säger att det Vision uppvisar är skolboksexempel på erlichios och anser han skall behandlas omgående.

2001-10-18 Ringer försäkringsbolaget (eftersom han var friskförklarad från Ultuna) som säger BEHANDLA.

2001-10-19 Hästen läggs in på MK och behandling mot erlichios påbörjas. Han får engemycin och dessutom pronutrin för magen. 1 grad halt runtom för lågt böjprov samt öm för böjning. Stel och stum och kort i steget fram. Överlag trippig, låst och markbunden/på bogarna.

2001-10-25 Sista behandlingsdagen. Böjprov u.a runt om, helt ren, utan rörelsestörningar vid longering och rör sig enligt vet "oförskämt fräscht". friare i rörelserna samt tar för sig bättre och inte stum längre. Något lite stel, och får recept på opticorten för att ta bort det. Skall "vila" från medicinering i 7 dagar, sen få opticorten i 5 dagar, sedan 5 dagars uppehåll och sen opticorten i sänkt dos i 7 dagar igen.

2001-10-26 Studerar honom i hagen och gråter lyckotårar. Inte minsta orenhet, dock en aning stel, men luftig och elastisk och energisk igen. Som jag skrev i dagboken "Walk on air"-känslan är tillbaka. Betydligt gladare och positivare rent mentalt med. Sitt gamla jag helt enkelt. Hasledsgallorna är helt borta. Benen helt rena.

2002-08-28 Veterinärbesiktigas på MK och inte ett spår av erlichiosen.

Har inte heller idag några problem från erlichiosen (däremot har hana ndra problem med vänster has).

Efter erlichiosbehandling försvann även en stor del av den svårföddhet han dragits med vintertid.
 
Här kommer Pelles sjukdomsbild.
april-2003
Pelle hemma från fodervärden, börjar en dag rycka med huvudet. Barnen blir rädda och vägrar rida honom. Blir värre vid solsken. Rycker även i hagen men inte inomhus.
Maj
Ryckningarna blir värre. Ibland får vi ta in honom i mörkt stall för att han inte ska få panik. Körbar när det är mulet och med nosnät. Veterinär tycker inte att det är tillräckligt för att kalla det head shaking. Försäkringsbolaget säjer att det inte finns behandling mot HS och säjer att han är utdömd om veterinär vill skriva under diagnosen.
Juni
Vi vill inte döma ut honom. Tävlar sporadisk i lagserien då han mår bra. Inget barn vill rida honom. Blir inte rund på betet som han delar med de feta fölstona (!)
juli
som sista halmstrå så ber jag veterinär att ta E/B prov som visar 1:160 (E) Ingen behandling då vet tycker att haninte har symptom.
aug-nov
börjar se ofräsch ut vissa dagar, går mest i hagen som sällskap till fölen. Nytt E prov tas fortfarande 1:160 talar inte för pågående infektion
dec.
Vissa dagar halt. Ingen svullnad,värme el annat. Halt på olika ben olika dagar. Runt julhelgen så slutade han äta. Petade i sig 1 kg ensilge om dagen samt någon dl krafft ponny.
jan -2004
Får tid på MK. Dagen innan så äter han upp all sin mat och gnäggar när jag kommer.
14 jan
utredning på MK. Halt 3 ben vf 2 graders hälta hf ½ grad hb 1 grasd visar 50 kg undervikt ( mkt på en ponny som bara väger 200kg) röntgen ua hemskickad med smärtsillande. hagvila samt skrittas för hand åter om 3 veckor.
15 jan
Mer ont i sitt vf. Nu tydligt halt så att alla ser det. Aptiten har kommit tillbaka ordentligt och har petat i sig massor av luzern krafft Groov samt allt sitt ensilage.
16 jan
vill knappt gå in från hagen, rör sig ovilligt.
17 jan
Ganska pigg, följer med på promenad med unghästarna. Äter upp sin mat.
 
Har ni tagit nytt E-prov eller funderar ni på att ta nytt prov? *nyfiken*

Valacken fick ju trassel igen och om de inte hittat nåt (vilket de gjorde) så skulle jag velat ha ett nytt B/E-prov.

han reda på lågfart hela vintern och var fräsch, började ridas på böjda spår i april-03 och gick bra förutom trassel i massor med galoppfattningarna. Halt h.f. i juni - 03. Armbågsledsinflammation av en översträckning i januari. Sprutades i armbågsleden med DMSO. Reagerade kraftig på böjning av vänster bakknä också och underhudsblistrades med DMSO. Efter detta fräschare än nånsin och ALLA problem med galoppen var som bortblåsta (där fick jag för jag trodde han bara tramsade/inte förstod...).

Gick som en klocka hela juli, aldrig gått så bra och det var en fröjd att rida. Reds på böjt spår 2 ggr/vecka. Gick bra halva augusti men började sedan trassla i galoppen igen. Mitten på augusti kunde han inte galoppera på böjt spår (där kom nojjan ang erlichios igen..). Koll på klinik i slutet på augusti visade ju hasledsinflammation v.b. och röntgen visade en stor, ful defekt.

Men hade INTE röntgenfyndet funnits hade jag nog velat ha nytt B/E-prov eftersom det skulle kunnat stämma på det. Nu var det ju inte alls det, och det visar ju hur himla svårt det är att på symptom bara avgöra =/

Fast jag skulle nog trycka på ang att få "pelle" behandlad faktiskt. Vad har de för förslag annars liksom?
 
Jodå, de tog nytt E prov nu när vi var innne i onsdags, tillsammans med hjärt,lever,njur och infektions prover. De har inget direkt att ta på när det gäller hans hälta. Om 2 ½ v ska vi återkomma och då får vi se. Just idag var han som sagt en glad liten ponny som gärna följde med på promenad som sällskap till unghästarna för första gången i trafiken. Ingen synbar hälta på rakt spår i skritt idag :) (vilket det var i går :cry:)
 
Re: Hur mår era elihias hästar????

Nu har jag sorterat mina vet.journaler så här kommer min sammanställning. Bakrund först:
Engelskt Fullblodssto 11år. Bor i södra stockholm. Har innan detta år varit en frisk häst, med undantag av en korsförlamning, sulblödning hf samt några lättare hältor genom åren.
Problemen började i okt-02, men i augusti -02 fick hon ett sticksår brevid knäleden hf. Men jag börjar den:

24/10-02
Kotledsinflammatio hf.
Behandling: Tuppkam och vila.

19/12-02
Hästen fräsch, men blir ofräsch igen.Tar ut vet, kotledsinflammation vf,hb,vb.
Behandling. Tuppkam och vila.

I februari är hon fortfarande inte fräsch så jag beställer tid på ultuna för hältutredni´ng.

9/3-03
Ultuna.Hon går igenom alla böjprov ua.Däremot VÄLDIGT ryggöm samt reagerar KRAFTIGT vid palpation nacke båda sidor. ingen röntgen görs dock.
Behandling: Fenylbutazon samt hagvila 1 månad.

Efter detta känns hon bättre, dock ej helt ok. Får tag i en mycket välkänd och duktig veterinär som är specialiserad på hästens leder/muskulatur och hältor. Han kommer ut till vårt stall första gången den:

2/4-03
Muskelöm över HELA rygg/kruppmuskulaturen. Ingen hälta.
Behandling: akupunktur. ska skrittas 20 min/dag.
Han tror att 2-3 beh. till, sen är hon bra! (Hohojaja...)

9/4-03
Vet. ute igen.Rygg/länd ua, däremot reagerar hon kraftigt vid palpation nacke båda sidorn, samt över bogarna.
Behandling: Akupunktur, fortsatt skritt 20min/dag.

24/4-03.
Ingn större reaktion vid palpation. däremot väldigt stel och ofräsch vid longeringsprov.Har svårt att få med sig vänster bak,visar dock ingen hälta.
Beh: Akupunktur samt fortsatt skritt 20 min/dag.

2/5-03
Återigen ryggproblem. reagerar kraftigt över rygg/länd. ingen reaktion rygg/bog. Stel vig longeringsprov,svårt att galoppera i högervarvet,det blir upprepade korsgalopper.
Beh: Akupunktur. Vila, ingen ridning endast promenader.

16/5-03
Ingen reaktion vid palpation någonstans, Rör sig ua. vid longeringsprov. Hon blir istort sett friskförklarad och jag får börja skritta igen 20-30 min/dag.
Ingen behandling denna gång.

2/6-03
reagerar vid palpation över länden. 1-gradig hälta hf, lågt.
Beh: akupunktur. Ingen beh. mot hältan, skall försöka vilas bort. Ingen ridning, hagvila.

16/6-03
återigen ryggproblem, reagerar kraftigt över i stort sett hela kroppen. Ingen hälta hf.Rör sig stelt.
Beh: akupunktur, skall promeneras.

3/7-03
Rygg/nacke/bog ua.hon reagerar KRAFTIGT vid palpation höger sida om korset.Rör sig som en kratta.Vet. misstänker skelettskada och börjar tro att chanserna är små att hon blir bra igen. En sorgens dag :cry:
ingen behandling, ska avvakta 2 veckor.

16/7-03
HELT ua. vid palpation. Däremot halt vb, högt.
Vet ger upp och skickar en remiss till Mälarkliniken.

30/7-03
MK. ömmar över muskulaturen längs hela ryggen. Böjprov vb, reagerar vid hög böjning, 1-gradigt halt.slår igenom hf.Bedövning av mediala kondylleden släcker allt.
Röntgen av vb-knä samt rygg. Hon får diagnoserna Knäledsinflammation vb, Kissing spine(lindrig) samt Muskelömhet.
Beh: Tuppkam/kortison i knäleden samt 12 sprutor i ryggen. Blir hemskickad med pronaxen samt sjukhage i 14 dagar. Får ej i henne pronaxenet så de ringer in ett revept på finadyne åt mig att spruta i 5 dagar.
återbesök efter 5 veckor.

fram till åb ser jag ingen hälta, däremot är hon INTE fräsch. En vecka innan åb börjar hon halta KRAFTIGT vb,igen..

2/9-03
Återbesök. Palpation rygg/nacke/kruppa/länd helt ua.Initialt ohalt i skritt, stundtals ojämn vb rakt ut, stundtals ohalt rakt ut. På volt visar hon periodvis 2-graders hälta, periodvis HELT ohalt.Kort och struttig i galoppen. reagerar både högt och lågt vid böjprov vb.
Blodprov för Borrelia/Erlichios tas.
Beh: Spruta finadyne på hemmaplan 5 dagar.Skritt för hand, koll av hälta om 10 dagar.Om ej bra remiss för scintigrafi.

9/9-03 positivt provsvar erlichios. Titer 1:160.
Här blir jag och min vet. oense. Jag är desperat vid detta läge och vill ha behandling omedelbart bums. hon vill scinta först.
jag vänder mig till AL på Mk, och efter att ha hört våran historia får vi en tid 2 dagar senare.

11/9-03.
3 Vet. inkl. AL kliar sig i huvudet når de ser min hästs rörelsemönster,de har aldrig sett nåt liknande. Bla blockhalt i skritt, HELT ohalt i trav....
Hon läggs in för behandling för erlichios och får engemycin i 5 dagar.Röntgen görs återiggen av vb, men man hittar ingenting. efter behandlingen vill de göra en artroskopi av vb-knä.de går in på 3 ställen men hittar ingenting.

Hon kom hem igen den 21/9-03 och har sedan dess varken haft hältor eller muskelömhet. Mestadels mkt fräsch och pigg, men vissa dagar under hela hösten har hon varit stel och ovillig att röra sig. Har satt igång henne försiktigt i form av promenader och tömkörning och nu är vi uppe i 1 tim/dag. Har i 4 veckors tid gett henne Hiltons reflx(innehåller djävulsklo), nypon samt MSM. Hon är tipptopp idagsläget, och om det beror på örterna eller ej vet jag inte. Hon har gjort framsteg hela vintern, så det KAN vara hennes kropp som läkt själv. det visar sig när jag tar bort örterna igen...Om allt fortsätter att gå som det gjort är planerna att börja rida igång henne försiktigt framåt våren.

Andra komplikationer då?
Jo, troligtvis magsår (början av dec), som en följd av allt hon har varit med om,och pga all medicinering. Gav pronutrin i 4 vecor, så jag HOPPAS att vi slipper göra gastroskopi :crazy:.

ja, det var våran historia, fortsättning följer......
 
Här kommer sjukdomsbilden för min häst:
Valack f.-98.

Nov.-02 tom mars -03 hade han en luftvägsinfektion/lunginflammation. Blev behandlad med Opticorten samt Hippotrim. Borrelia/Erhlichia togs i slutet av mars -03 eftersom han var "matt" och trött. Svaret var negativt.

Kom sen succesivt igång och vi kunde börja dressyrträna under juni -03. Gick hyfsat bra.

Juli-03. Första veckan var jag på semester, hästen vilade. Hade då varit "simmig" i ögonen och till synes apatisk under ett par dagar berättade stallägaren. Då det var jättevarmt med mycket bromsar/insekter trodde jag det var anledningen. Med facit i hand tror jag han hade FEBER!

12 juli. Går "emot" och är allmänt "sur" att rida i ridhuset. Inte likt min häst som är en samarbetsvillig pålle.

14 juli. "Ojämn" svårt att galoppera, drar iväg på öppna delen av volten.

15 juli. Halt höger fram, rejäl hälta !

17 juli. Ohalt när jag släpper honom lös i ridhuset.

18 juli Halt, vill ej vända åt höger. Har funderingar på fång....han rör sig liknande.

21 juli. Ohalt vid ridning.

22 juli Ohalt. Går bra. Jag fattar INGENTING!

24-25 juli Ngt oren.

26 juli Går "tungt" ingen bjudning. Vill inte fatta höger galopp. Ohalt är han dock.

27 juli Ohalt. Kan fatta både höger och vänster galopp men vill inte böja sig alls.

28 juli - 2 augusti är jag sjuk så hästen vilar sånär som på longering vid två tillfällen då han går bra och är ohalt.

3 augusti. Ohalt. Kan fatta höger galopp lätt som en plätt.

6 augusti. Ohalt. Helt "stirrig" vid galoppfattning åt
höger. Tror att det bara är "trams" så till sist fattar han perfekt och lugnt.

7 augusti. Ska träna...hästen rejält halt på vänster framben. Min tränare tror att han har ryggproblem. Jag fattar absolut INGENTING...men inser att nu måste nåt göras åt de här mystiska symtomen.

Kan tillägga att under hela den här tiden gick det utmärkt att rida ut, i terräng och i alla gångarter.

Beställer tid hos min veterinär.

14 augusti Hos veterinären. Halt båda framknäna, vänster kotled fram, höger kotled bak. Röntgen visar inflammation i dessa leder. Blir behandlad med cortison/tuppkam. Jag ber om ett borrelia/erhlichia prov pga ojämnheten i symtomen samt att hästen i min åsikt omöjligt kunnat bli så här halt genom min ridning under sommaren.

21 augusti Positivt Erhlichia prov 1:320. Borrelia negativt.

25 - 31 augusti Blir behandlad med Engemycin i.v. i 7 dagar.

1 september Skall nu skrittas i 3 veckor. Går hyfsat bra. Han är piggare vissa dagar.

17 september Återbesök. Fortfarande halt men i mindre grad. Skall skrittas/promenadridas i 2 månader. Inget arbete. Det går bra vissa dagar och andra är han jättetrött/loj och går knappt fram alls under denna tiden.

2 november. Lös i ridhuset. Halt vänser bak.

9 november Är i ridhuset pga dåligt väder. Känns fräsch även i traven, provar att trava ca 5-10 minuter.

10 november. Spänd i ryggen.

11 november Återbesök hos veterinären. Lite halt vänster bak. Rör sig så gott som normalt i båda varven på volt. Erlichia prov visar 1:40. Veterinären tycker att han skall sättas igång försiktigt. Återbesök efter trettonhelgen. Skall även trava och om det känns ok galoppera lite. Varva uteridning och försiktigt arbete.

11 november - 23 december Rids succesivt mera både skritt och trav. Provar lite galopp strax innan jul. Hästen känns piggare och mjukare dock "tar orken slut" ganska fort. Rider ca 30 minuter åt gången alltid ut en runda innan ridhus. Känns vissa dagar precis som vanligt igen.

24 december Vill inte gå fram, seg och motvillig.

25 december-7 januari "krånglar" igen vill inte gå fram. Släpper ryggen vill ej böja sig. Blir nu osäker på om det är "trams" eller ej. Bestämmer mig för att prova att ta igenom honom ändå. Han köper det efter en stund men känns inte "glad". Inte likt min häst.....

7 januari Lös i ridhuset. Halt höger bak och vänster fram.

Nu får han vila helt tills jag varit hos veterinären. Blodprov togs 14 januari och vi ska på återbesök 21 januari.
Min veterinär säger att beroende på vad provet visar så skall han ev. behandlas med cortison och/eller behandla varje led för sig. Veterinären (erkänt duktig) säger att min hästs infektion som nu varat ca 4,5 mån är en liten tid i detta sammanhang. Hon vet hästar som haft symtom i 2 år och att vissa blir aldrig bra utan döms ut. Hon berättar att man har stora problem kring Kalmar med många svårt sjuka hästar och hon anser att man tar alldeles för lätt på detta då det ju är en svår infektion.

Under hela tiden har hästen ätit med god aptit. Varit glad och positiv för det mesta i all hantering. Dock har varit lite "nedstämd" tycker jag nu under december.....

Snacka om trist infektion....och så får man höra att det är ju en "modediagnos"... :devil:

Mvh Aker
 
Hemskt sorglig historia med glatt slut!

Funderar ju fortfarande på om det går att förklara erhlichioskronikernas symtpom på annat sätt... Efter en kraftig varig infektion (som Visions spiktramp) finns alltid en risk för hematogen spridning av bakterierna (via blodbanorna alltså) med risk baln annat för multipla ledinflammationer (septiska). Tetracyklin är ett mycket brett antibiotikum och borde kunna bota dessa. Togs något ledaspirat på affekterade leder? Om så borde man ju kunna utesluta en bakteriell orsak.

(Detta är bara en rent allmän diskussion, jag ifrågasätter inte på något sätt att AL ställt korrekt diagnos egentligen)!


Här kommer min story;

Stoet - insjuknade i akut erhlichios i november -95. Symptom: 4 telefonstolpeben, genomsvettig, håglös, temp 40.2. Serologi visade på en titer på 1:40 (ak hade väl inte hunnit stiga än). Ingen behandling pga dräktighet. Ok dagen efter. Fölning i maj ua. Födde dock klen fölunge som fick fölsjuka på levnadsdag 3. Detta berodde nog snarare på att stoet läckt råmjölk. Fölet provtogs för ehrlichios vid ca 1 mån ålder (pga alla de symptom han hade, hälta m undulerande feber, res trimsulfa och pc) men detta befanns vara negativt. Vi tog om E på stoet i augusti -96, hon hade då en titer på 1:80 (vilket väl får anses normalt efter genomgången infektion). Stoet har inte sedan sjukdomsutbrottet haft några symptom som jag kopplar till erhlichiosen.

Valacken: lindrig hälta efter skoning i maj. Avvaktar. Hältan försvinner inte och efter ca två veckor plockas skorna av. Blödningar, troligen sömstick. Hältan förvärras trots detta och två månader (juli) efter första symptomen är han 3 grader halt i skritt. Diverse utredningar görs på tre olika kliniker. Hästen är ryggöm och som sagt 3 grader halt vänster fram. Hältan förvärras inte av böjprov. Låg bed samt bed hovled släcker hältan men hästen blir då oren höger fram. Röntgen vid två tillfällen ua. Ingen kan med säkerhet säga vad hältan beror på, vet vill döma ut hästen men det vill inte jag. B/E tas; 1:160 E (B neg). Inte tillräckligt hög titer för att jag ska kunna säga att hältan beror på E, dessutom har ju inte hästen klassiska symptom. Står på butta i fem (!) månader (han hade ett år på sig att bli frisk) och är under den behandlingen inte hältfri, dock bättre och vid gott mod. Går i stora hagen med de andra men undviker att trava/galoppera. (Jag höll på att dö nästan hela tiden). I december anlitas kiropraktor som anser att problemet sitter muskulärt. Jag masserar och gnuggar och upplever att detta påverkar hästen positivt (även om hältan kvarstår). Han får också ha täcke på sig de dagar då det är nederbörd eller blåsigt (och det är det nästan jämt här). I slutet av december bestämmer jag mig för att trots att köra en engemycinkur på fem dagar (med motivationen "va fan, man vet ju aldrig"). Sista behandlingsdagen tutar jag i honom en kortisonspruta också. (Tur att man är anonym)... Hursomhelst; en vecka senare är hästen ohalt. Utan butta. Utan något alls. Och det har han förblivit (ett år nu, alltså). Jag har inte vågat rida så mycket. Jag satte igång honom i september (då hade han alltså vilat i hage (stor med kompisar) i 1 år och 3 månader) och har i princip kommit till skritt ca 40 min, travat långsamt rakt fram, galopperat någon gång då jag inte kunnat låta bli och ridit i ridhus ca 20 min vid tre tillfällen. Och han går förvånansvärt bra efter så lång hälta och vila.

Jag trodde alrig att han skulle bli frisk igen, så jag vet vad det betyder att se den där traven i hagen igen. Blev nästan religös...

Jaha, och var det här erhlichios!?
 
Ja absolut !!!! Han svarade ju först när du gav honom Engemycin. Det får man väl ändå säga om antibiotika behandling: att om individen svarar med klar förbättring ...ja då var troligen orsaken bakterier. Sen att tetracykliner är ett bredspektrikt antibiotika är ju en annan sak...dock svarar ju erhlichia-rikettsierna på tetracyklin efter vad jag förstått..eller hur?? Varför tvivlar du själv på att erhlichios finns ? :confused: Vad jag kan läsa så har ju även din häst symtom dock kan ju en infektion ibland vara atypisk och erhlichia har ju tydligen inga statiska symtom utan kan skilja sig åt ganska rejält.
Mvh Aker
 
Hej igen!

För det första - jag tvivlar inte på att akut ehrlichios förekommer. Jag tvivlar inte heller på att det finns ett syndrom som kan följa på en genomgången ehrlichiainfektion.

Däremot ifrågasätter jag orsakerna till detta. Det går alltså inte att påvisa rickettsien hos hästar med "kronisk ehrlichios". Vare sig med PCR eller blodutstryk. Man har heller inte en stigande antikroppskurva. Att syndromet i vissa fall (alla behandlingar mot "kronisk ehrlichios" är faktiskt inte lyckade) går att häva med kombinationen oxytetracyklin och långtidsverkande kortison är inte bevis nog. Engemycin är, enligt FASSvet, verksamt mot aeroba och anaeroba grampositiva och gramnagativa bakterier, samt klamydia, mykoplasma och ehrlichia. Som exempel på indikationer för exempelvis Opticorten kan nämnas polyartrit och reumatiska affektioner. Säg det lidande (i rörelseapparaten) som inte påverkas positivt av denna rundsmörjning? Lägg till det tetracyklinets gynnsamma effekt på senor och stödjeapparatur. Kan det istället röra sig om t ex autoimmunitet? Eller något annat fenomen till följd av genomgången (men utläkt) infektion?

Vad gäller min häst, en annan trolig orsak till problemen och den lyckade behandlingen lyder som följer: en långvarig hälta ger rörelsestörningar och spänningar. Detta ger, inte helt oväntat, ryggproblem (jämför humanstudier avseende smärta) med spänd muskulatur och en än mer befäst hälta (kanske gick det åt andra hållet, inte helt osannolikt eftersonm hästen var halt på ett bakben efter en sårskada ca tre månader före frambenshältedebuten). Han snälla matte gör allt hon kan, ger honom ett års vila med butta och tutar slutligen i honom en monsterdos kortison (i det här fallet Fluvet). Kortisonet dämpar inflammationen i muskulatur och framben, hästen återfår ett normalt rörelsemönster och när kortisonets effekt klingar av är han återställd, tck vare att han "vågat" nyttja sin rygg och sina leder på ett naturligt sätt med den gynnsamma effekt på läkande som detta har (inte i alla fall förstås, men jämför t ex ryggont human - att spänna sig och låta bli att göra saker pga rädslan för smärtan är inte alls bra för det onda. Sund lagom rörelse däremot (om man nu inte har en skada som faktiskt omöjliggör detta) påverkar positivt, dels för genom användandet av kroppen men även genom den frisättning av endorfiner (kroppens eget morfin) som aktivitet medför.

Utifrån att han svarade på engemycin+kortison kan man alltså omöjligt säga att han hade atypiska symptom på kronisk ehrlichios. Han hade inte heller stått på något annat antibiotika under hältperioden.

Men, personligen vet jag inte. Jag tycker att hästar med symptom och antikroppstitrar ska behandlas efter det att andra tänkbara diagnoser uteslutits. Jag tycker inte att veterinärer gör rätt om de negligerar sjukdomen med motivatione "kronisk E finns inte" liksom jag tycker att även djurägare ska vara öppna för andra förklaringar och inte stirra sig blinda på en positiv titer (utan typiska symptom) avseende ehrlichios. Jag är inte heller helt främmande för möjligheten att kronisk ehrlichios faktiskt existerar, det var ju trots allt därför jag behandlade hästen! Och återigen, som djurägare spelar det mig egentligen ingen roll - Manlill är frisk igen och det är det enda viktiga! Det är min andra, något mer vetenskapliga sida som reagerar och då främst med tanke på den ökande resistensen för tetracyklin.
 
Ledaspiration togs från ett framben (kan kolla vilket) och vänster bak vid besöket 29/5 på Ultuna. Ingen bakteriell ledinflammation utan artriter (polyartit står som diagnos har jag för mig, kan kolla). Glömde skriva det (tänkte inte ens på attd et var relevant). Men det var en av de första saker veterinären kollade faktiskt, hur ledvätskan var.

och jo, positivt slut. Jag HOPPAS innerligt att det blir lika positivt slut på den här senaste konvalescensen, dvs att han kan hålla för skogsridning iaf trots sin defekt i hasen (som ju inte visat sig förrän jag i mer seriös omfattning började arbeta på böjt spår, så det är rätt gott hopp)
 
"Däremot ifrågasätter jag orsakerna till detta. Det går alltså inte att påvisa rickettsien hos hästar med "kronisk ehrlichios". Vare sig med PCR eller blodutstryk."

Är det inte så att det är nästan omöjligt med dagens teknik att hitta de där rikettsierna eftersom de lever inne i cellen??? Har för mig att jag läste det någonstans...

"Man har heller inte en stigande antikroppskurva. Att syndromet i vissa fall (alla behandlingar mot "kronisk ehrlichios" är faktiskt inte lyckade) går att häva med kombinationen oxytetracyklin och långtidsverkande kortison är inte bevis nog".

Men tillräckligt anser jag för att kunna ställa en trolig diagnos.

"Engemycin är, enligt FASSvet, verksamt mot aeroba och anaeroba grampositiva och gramnagativa bakterier, samt klamydia, mykoplasma och ehrlichia. Som exempel på indikationer för exempelvis Opticorten kan nämnas polyartrit och reumatiska affektioner. Säg det lidande (i rörelseapparaten) som inte påverkas positivt av denna rundsmörjning? Lägg till det tetracyklinets gynnsamma effekt på senor och stödjeapparatur. Kan det istället röra sig om t ex autoimmunitet? Eller något annat fenomen till följd av genomgången (men utläkt) infektion?"

Håller med dig i ditt resonemang....och det är väl denna fråga som ingen vet med säkert vilket som är rätt eller fel. Kan det vara så att denna infektion slår ut immunförsvaret så pass mycket att det är därför hästen verkar fått en "kronisk" variant av erhlichia ? Egentligen väldigt otäckt...nästan som cellgiftsbehandling eller hur ?

Mvh Aker som också har mina funderingar :confused:
 
Nej, det är fullt möjligt att påvisa rickettsierna med dagens analysmetoder. Med hjälp av PCR metoden (där man alltså detekterar bakteriens DNA) kan man få positiva resultat redan innan första feberdagen och under infektionsfasen. PCR är effektivare än att påvisa inklusionskroppar i neutrofilerna (blodutstryk). Den senare metoden ger ett positivt svar under en kortare tidsperiod.

På punkten om huruvida det går att ställa diagnosen ehrlichios efter bredspektrumantibiotika och långtidsverkande kortison är och förblir vi oense. Medicineringen har hjälpt, ja - men vad har man behandlat? Autoimmun polyartrit? Serös artrit? Eller...

Ja, kanske en sjujävlars immunosuppression. Eller kvarstående ledinflammationer med broskdegenerationer?

Snart kan vi nog kalla oss experter... :D
 
Ja, något som ingen av veterinärerna på MK någonsin har sett för? :crazy:

I hasen saknas det en del/bit. Anledningen är inte säker men gissningarna är medfödd defekt/gammal OCD/gammal cysta. Det är iaf så att där det ska vara halvcirkelformat är det på den mest dorsala punkten som om man tagit en glasskopa och grövt ur en halvcirkel inåt. ganska stor del som är borta dessutom.

Har markerat på en bild var defekten är, kan ses här (klipp ur adressen och klistra in): Hem.passagen.se/xyplex/hasbild2.jpg

Det POSITIVA är att det sitter på en icke viktbärande del, och defekten har bara påverkan när benet lyfts/vinklas. Det NEGATIVA är ju, förutom att de aldrig sett något liknande, att han ju HAR problem av det i vissa sekvenser i galopp på böjt spår. (Benet "hakar fast" i upplyft läge och han måste göra kråkhopp för att inte stupa.)

Dock har han klarat skogsmulleridning rakt fram i skogen, utan andra krav än unghästform, utan problem. Det var när jag började vidareutbilda och samla honom (och galoppen) mer samt introducerade (FÖRSIKTIGT och långsamt) arbete på ridbanan/böjda spår som problemet visade sig. Då visade det sig dock snabbt, och vid en väldigt låg nivå av ridbanejobb..

Vet kan inte ge någon prognos, de har ju inte sett något liknande förr, och det enda som är klart att dressyrhäst fungerar han inte som. Frågan är ju på vilken nivå han kan fungera på... (Det finns ju en risk att det har blivit värre med åren och nu är så att det påverkar mer än förr).

Han är sprutad två gånger mot hasledsinflammationen han fick, och friskförklarad i november. Nu är det helt enkelt att rida honom tills han går sönder igen som gäller, för att se var gränsen går, och sen lägga sig under den.

Jag har dock fegat MASSOR med att sätta igång honom. Vet ansåg att 1 månads skritt, sen trava 5 min per pass och utöka det med 5 minuter per dag och efter två veckor introducera galopp a la 5 minuters-intervallet och samtidigt även böjda spår. JAG tycker det känns för fort, och jag är RÄDD att bli besviken, så jag har sniglat som fan med den där igångsättningen. Vi skrittar och travar fortfarande bara, inte galopperat än, ska dock börja med det nu i dagarna. Böjt spår sparar jag till i vår.

JAG personligen tror han kommer hålla som skogsmullehäst men inte för ridning alls på ridbana. Fast frågan är hur mycket samling han klarar rakt fram i skogen? Finns en massa sådana frågetecken. (och har man otur klarar han inte ens skogsridning och då blir det himlen tyvärr, han vantrivs av att bara gå tyvärr, arbetsnarkoman som han är..)

Jag har dock ett "sista halmstrå" i rockärmen. Håller han inte för ridning kanske han håller för körning... Men än vet jag eg ingenting, mer än att han VERKAR fräsch av skritt och trav. Dock har han en dokumenterat SKYHÖG smärttröskel och är inte den som klagar i första taget utan det är när det är outhärdligt han säger till. Och då med små, små "viskningar", t ex att inte kännas helt hundra eller att det blir krångel. Han har aldrig nånsin protesterat högljutt, oavsett hur dålig han varit. Vilket gör det hela ungefär lika magsårsframkallande för matte som att gå balansgång på slak lina =/
 
Oj, vilka bra sammanställningar ni skrivit!!
Jag som ens inte fixat min egna! Ska ta och skriva ut dem och se om man kan göra någon sorts sammanställning.
Ni som inte skrivit fakta om hästen, gör gärna det också, om ni vill.
Mvh Kerstin
 

Liknande trådar

Foder & Strö Nytt år men kanske samma gamla foderstat? ;) Jag har iaf ändrat lite i Herr Hästs foderstat då det blev en jäkla massa kraftfoder i...
2 3 4
Svar
67
· Visningar
8 824
Senast: Gesska
·
Hästvård Jag har bokat tid hos veterinär självklart, skulle dock gärna få hjälp att spåna lite kring detta innan besöket. Bakgrund: Två...
3 4 5
Svar
86
· Visningar
11 880
Senast: skuggi
·
Hästvård Har en liten shetlandsponny (6 år)som vi har haft väldigt otur med. Före hon kom till oss gick hon på fri tillgång, bete på sommaren...
Svar
5
· Visningar
1 759
Senast: Lindon
·
Foder & Strö Min häst är otroligt lättfödd och ett matvrak. Han är extremt frusen av sig dessutom fastän han är oklippt och täckad. Sommartid har...
2
Svar
29
· Visningar
3 495
Senast: Nominous
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp