Förr fanns det något som hette tröskhö. sent skördat antar jag med "dåliga " värden.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ja, dett är hö som man låtit gå i ax för att skörda Grästorp. Ungefär samma värden som halm. Dock svårt att få tag på tror jagFörr fanns det något som hette tröskhö. sent skördat antar jag med "dåliga " värden.
Enligt min veterinär så gör det varken till eller ifrån om man har de inne då de kompensationsäter utomhus. Det enda alternativet var att ge så mycket näringsfattigt hö så att "magen är full" innan hästen skulle ut. Men min häst är smartare än så, hon äter inte så mycket hö/hösilage när det finns gräs....
Hon ser ut som en ballong kan man säga. Och träna henne kan jag inte pga skada.
Halm är väl problemet med att det finns bara MJ i det och det vill man väl inte att de ska ha eftersom det är det de blir tjocka av?
Det där med kompensationsätande stämmer säkert om man jämför hästar som betar 12-14 timmar med hästar som betar dygnet runt. Drar man ner betestiden till 4-8 timmar hinner de knappast beta i kapp.
Visst innehåller halm mest MJ, men den delen av säsongen man måste begränsa betet mest kompenseras det av betets höga proteininnehåll. Oftast reglerar hästarna rätt bra hur mycket av halmen de vill ha.
Fast studierna som gjorts visar att de väl hinner ikapp på 6 h...
@svea Ja jag tror också det är högst individuellt. Men så man håller koll, är medveten om att de KAN. och sen kollar hur ens egen gör
Mina ponnier går nu på gräs dagtid. Det är äng som varken sett gödsel eler blivit insådd så det är bra gräshage för ponnier utan nåt direkt dunder i gräset. Men det är ponnier och i synnerhet valacken som bara är under igångsättning efter skada går upp i vikt i rask takt. De går ute från ca 6 på morgonen, sen kommer de in därifrån oftast tidig eftermiddag för att stå inne och vila lite och sen ridas. Efter ridning går de antingen ut på gräset igen eller i vinterhagen med bara lite småplock till ca 21 på kvällen.
På natten står de således inne och får hö. Men alltså hur lite hö kan jag ge? De får ju garanterat i sig allt de behöver plus lite till av gräset så de får hö för magens skull. Helst hade jag velat svälta dom på natten, men det kan man ju inte göra. Nu får de ca 2,5 kg men jag inser ju hur lite tuggtid det blir:/.
Hur gör ni andra med tjockisar som ni ändå vill ha på lite gräs?
ja som jag och väldigt många säger sen länge och om man ser till det hela osv så fri tillgång osv har blivit ngn sorts hysteri i 2o10-2014 års spannet ungefär. Det drar iväg lite väl mycket och är ett stort problem i fråga om hästhälsa utifrån det eftersom hysterin verkar ha spritt sig utan att det finns så mkt kunskap i botten utöver det i helhetsbilden... så man blir ju lite glad att läsa såna här slutsatser om inte annat .Tänkte just fråga hur hungriga de är när de kommer in. Här går de ju på gräs nu (kors i taket) men de flesta dagar plockar jag in dem x h på dagen. Om man frågar dem svälter de, och de åt glatt både full och halv giva silage ute parallellt med gräset och hävdade att de skulle dö svältdöden när jag först drog ner och sen drog in silaget.
Så FÅR de så äter de som små maskiner, utan botten. Men får de inget så de kastar i sig sin lilla tuss inne. Sen är de rätt nöjda och står och filosoferar eller lägger sig och sover. Talar naturligtvis om hur fruktansvärt utsvultna de är när jag kommer, men som sagt - fungerar det inte så är de rätt nöjda. Och skulle jag servera halm (de har det ute om de vill ha) inne skulle de troligen inte röra ett strå, helt enkelt för de är inte så hungriga eg.
Idag tog jag in dem vid 11. Fick varsin tuss silage. Sen vid 14 fick de sitt "kraftfoder" (lucern, ganska moderat mängd, för att blanda annat i). Och vid 16 fick de en ny liten tuss silage. Släpptes ut igen vid 18. Och satte inte full fart ner på betet utan provade först se om jag kanske kunde ha nåt gott att bjuda på.
Så, fråga dem och de svälter. I verkligheten är de rätt mätta och belåtna och det tar LÅNG tid innan de blir direkt hungriga, och en mycket liten mängd mat håller dem nöjda länge. Däremot om de t ex togs in för natten och fick X kg, så skulle de mest troligt smälla i sig det på en gång. Men det skulle nog inte gå nån större nöd på dem under natten ändå. Mer än då den mänskliga "oron" för att de står utan mat/utan nåt att tugga på.