Vår äldsta har haft samma problem, men det är huvudsakligen borta nu (jag tror det är en kombination av egen trygghetskänsla och att han har blivit bättre på att våga säga ifrån i kombination med att kompisen nu inte är så extremt "efterhängsen" längre; kanske har kompisen mognat något också).
Vi pratade med lärarna/skolpersonal och bad dem hjälpa honom. Vi har talat massor med sonen om specifika händelser och frågat "hur gjorde du då?" "vad sa du till kompisen?" och försökt tipsa honom om att våga, våga, våga. Gett honom konkreta förslag på hur han kan prova att säga ifrån och frågat om han tror han skulle kunna prova något av våra förslag. Han kunde oroa sig för att kompisen (som är en väldigt känslomässig individ) skulle bli arg och/eller ledsen. Då försökte jag prata omkring det; det är klart det är jobbigt att göra någon ledsen eller arg, men att tvinga sig själv göra något man inte vill; då blir man ju SJÄLV ledsen.
Han har haft lite andra jobbigheter också i 1.a klass (också relationsmässigt fast med en annan) så vi ordnade så att han fått träffa en specifik vuxen som jobbar med relationer och kompisskap i skolan och kunde hjälpa honom bygga upp självkänslan och hjälpa/stötta honom med att våga säga vad han känner/tycker. Han träffade henne själv ungefär varannan-.var tredje vecka.
Nu mår han Jättemycket bättre än han gjorde första terminen i 1:an.
Jag tror det allra bästa är att barn som är lite "för snälla" och låter sig bli överkörda får hjälp med att våga "stå på sig". I den utvecklingsprocessen kan och ska man absolut ha hjälp av vuxna som också kan "bromsa" påflugna kompisar. MEN; det är nog viktigast att man själv lär sig säga Nej, jag vill inte. Stopp, SLUTA! och lär sig visa och säga vad man känner (vi har förstått att både barn och vuxna kan ha väldigt svårt att SE på vår grabb när han känner att det är obekvämt/inte vill. VI ser det direkt, men han är bra på att dölja det för andra): Människor som är påhängsna, dumma osv dyker upp i alla skeden i livet. Och det är mycket enklare att få hjälp av vuxna redan när man är liten till att våga säga ifrån än att plötsligt som 12-14-19åring inte ha den där "beskyddaren" i lärare/fritidspersonal eller föräldrar och försöka lära sig på egen hand.
Eftersom jag själv var en som tillät kompisar bestämma allt upp till ca 15 års ålder och sen lyckades "bryta mig loss" från det så tänker jag att jag ska göra allt för att sonen ska slippa känna sig "styrd" (och ta mer hänsyn till andras känslor än sina egna) så långt upp i åldern.