Jag tycker att gå undan för benen är i princip det mest grundläggande en ridhäst måste kunna så det är något jag påminner mina hästar om rätt ofta Det blir så väldigt jobbigt om man rider ut i skogen och måste vända vid ett krondike bland tät skog och hästen inte går undan eller när man ska prova att rida på en hand och det plötsligt inte går att styra (jag är inte riktigt där än med enhandsfattningen men det är ju ett ypperligt sätt att upptäcka hur mycket jag fuskar med tygeln så därför rider jag så med jämna mellanrum). Ändå tycker jag att jag rätt ofta träffar på hästar som inte fått lära sig vad benen betyder, det måste ju vara jobbigt att ständigt rida en sådan häst?
Hmm. Fick tänka till lite! Det låter logiskt det du skriver, att det liksom är "bra att ha" i många situationer, att kunna gå undan för skänkeln.
Fast ärligt talat kan jag inte komma på någon situation där det känns som att jag måste kunna flytta rumpan för sig, och specifikt med skänkeln. Som sagt så kan man ju rida in-ut på volt-övningen utan skänklar, (med vikten och sin egen position + ev. halvhalter till hjälp), då sitter ju ändå ett sidförande kommando så att säga när hästen lärt sig det.
Sen det där gamla talesättet - att man ska rätta framdelen efter bakdelen. Om man bara flyttar rumpan, då gör man ju egentligen tvärtom. Man tar bort motorn i hästen. (Vissa använder ju t o m det för att undvika att tappa kontrollen på en häst som kan sticka, både inom "vanlig ridning" och NH, som exempel. Fast då som nödlösning, där är det knappast läge att tänka på form och arbete. ) Att lära sig flytta framdelen separat å andra sidan, är ett måste om man ska kunna rätta framdelen efter bakdelen.
Om man går efter den ordningen - och inte lär in sidoflyttande skänklar "för tidigt" så finns det en del som anser att det är mindre risk att man får en häst som flyr undan belastning genom att gå undan med bakdelen i sidled (istället för att kliva på rakt fram) och tappa motorn. Det går det också, men har man en sån häst som gärna börjar korsa bak kan det vara en mycket svårare omställning.
Jag begriper ju inte alls vad det här med rakriktning är för något men jag tror som du att det finns många sätt att nå samma sak. Och det tycker jag kan vara väldigt intressant att fundera över. När jag nu har dig på tråden så måste jag bara få fråga om det alltid är extremfall att ställa/böja hästen utåt? Själv gör jag det i varje uppvärmning.
Ja om man nu spinner vidare på samma sak - att man behöver ha framdelen placerad mitt framför bakdelen för att kunna utnyttja motorn (huvudprincipen för rakriktning) - hur blir det då om du ställer hästen utåt? Då har du åtminstone inte huvudet riktat framför bakdelen. Du har alltså själv valt att inte ha hästen rakriktad - då kan den inte heller utnyttja fördelarna med formen och rakriktningen.
Har du däremot en bakdel som redan är vriden utåt, eller en häst som inte klarar av att lägga så stor belastning på ett stelare bakben t ex, då kommer man ändå inte ha någon nytta av att ha framdelen att följa voltspåret. Den följer ju ändå inte bakdelen, om bakdelen inte följer voltspåret.
Sen har vi väl alla våra olika situationer där vi väljer bort vissa pusselbitar till förmån för andra. Du har ju säkert en tanke med att böja hästen utåt också! Ger det resultat så är ju det huvudsaken.