Förstår inte varför inte din hovis redan i början på hösten förklarade för dig vad du skulle göra,, nu är skadan så att säga redan skedd.@coari Du får gärna ge din syn på ursprungsfrågan förresten =)
Men,, det viktigaste är att underlaget inte utsätter hoven för mera slitage än hovens tillväxt,, där har det redan gått fel. Det andra är att hoven kan inte utsättas för så mkt fukt att den blir övermättad, om det blir så så får man lösa det problemet. Problemet löser man genom att se till att hovarna får en tjans att torka upp och det gör dom inte i en dyngsur hage, heller inte på en bädd bestående av torv eller annat material som inte är ren och torr spånbädd. Ibland räcker det med att dom står installade på detta underlag nattetid (minst halva dygnets timmar) och i bland måste man börja med strikt boxvila i ca 3-4- dygn så hovarna får en tjans att torka upp ordentligt.
Sedan som sagt underlaget i hagen och då främst absolut inte massa hösilage eller ännu värre fri tillgång på hösilage liggande direkt på backen som dom under sin största tid i hagen står och både klafsar runt i samtidigt som dom skiter mitt i hela härligheten.. Tänk på att den största tiden på dygnet äter hästarna och dom är inte så smarta att dom tar med sig maten till en torr plats utan står under denna mestadels tid på det stället där maten finns.
Så daglig rengöring och daglig förflyttning av foderplatsen är ett minimum för god närmiljö precis som lika självklart att underlaget är torrt och väldränerat på mjuk ängsmark.
Och det där med blåspray,,, varför inte åtgärda det primära i ställt för att tro att behandling av det sekundära ska lösa det primära problemet har jag aldrig förstått men du ska inte ta åt dig för i det fallet är du långt ifrån ensam.