Sv: Hösilage igen - HUR blir det dåligt?
Men är det inte bättre med tråkigt hö, än med giftigt hösilage? Eller blir det inte mindre dåligt, bara tråkigt?
Jovisst, mycket bättre!
Jag vet faktiskt inte om det blir sämre, näringsmässigt. Tycker inte att det borde bli någon större skillnad. Det är ju en fråga om en konserveringsmetod, jmfr vanlig hötorkning. Viktigt alltså, att man sprider ut och luftar ordentligt för torkningens skull, precis som med hö! Det får inte bli någon värmeökning, se nedan.
Våra hästar har käkat det med god aptit, utan att bli dåliga. Fast man saknar den friska doften, som kommer från riktigt välskördat hö. Det luktar mer torrt ensliage.
Och hur märker du när det är dåligt? Lukt, synligt mögel, eller VAD?
Både på lukt och synligt mögel, samt konsistens. Man känner även på balens temperatur, under tiden den är öppen. Om man lämnar en öppnad bal med påbörjad mögeltillväxt, så märker man hur temperaturen ökar, under det att "gödselbrinningen" tar fart och sprider sig i balen.
Men som jag skrev tidigare, det här hinner inte uppkomma under en vecka i en bal med sunt foder i.
I teorin bord en förstörelsen starta i toppen på rundbalen. Varför? Jo, processen sätter ju igång först när syre kommer till. Balen är ju (ska vara) hårt packad, varför det tar tid. Balen står på hårt underlag= svårt för syret att penetrera. Man lindar av varv på varv= materialet på sidan försvinner i den takt syret kommer in. Återstår toppänden på balen.
Men ännu så länge har vi inte märkt något av försämring där heller. Trots mer än en vecka under den varma våren, alltså.
Jag vet att det sägs, att balarna bara står sig 3-4 dagar. Ännu en av dessa "sanningar" inom hästvärlden? Mycket möjligt att detta var förhållandet i storbalarnas "ungdom", men inte idag.
Min och grannarnas erfarenhet.
LIA