Som jag skrev innan så kanske börja räkna jobbade år istället är ålder.Ni som inte vill acceptera en höjd åldersgräns för pensionen, vill ni hellre ha en sänkt pension eller vad är er lösning för att finansiera att vi lever allt längre?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Som jag skrev innan så kanske börja räkna jobbade år istället är ålder.Ni som inte vill acceptera en höjd åldersgräns för pensionen, vill ni hellre ha en sänkt pension eller vad är er lösning för att finansiera att vi lever allt längre?
Jag tror tyvärr tvärt om. De som inte klarar av att prestera kommer bli utbytta av tekniska hjälpmedel i så stor utsträckning som det går för att effektivisera verksamheterna.Eftersom det här med höjd pensionsålder handlar om att finansieringen av pensionerna inte fungerar om inte folk i allmänhet jobbar längre tror jag att trycket på arbetsgivarna också kommer att bli högre framöver. Det är inte hållbart att anställda kryper hem den sista dagen innan pensionen bara för att arbetsgivaren struntat i alla anpassningar som underlättar och minskar slitage och stress.
De "gamla" avtalen inom viss blåljusverksamhet gör att man kan gå hem vid 58 här.Har i Oregon (och i manga andra stater) kan manga grupper pensionera sig fran 50-ars alder, tillexempel polis, brand, och jag vet att det ar fler men inte vilka yrkes kategorier.
De som ger pensionars rabatt raknar som regel fran 55-ars alder och statlig pension betalas ut for alla andra fran 62-ars alder tidigast.
Vi har manga fran andra yrken som jobbar som skolbuss chaufforer, det finns piloter, larare, ingenjorer, universitets proffessorer, lakare, etc ... Vi har allt fran folk i 30-ars aldern till 80 som jobbar hos oss, men 50 och upp overvager eftersom det ar deltid.
Om man vill jobba ar det ett bra jobb, det ar deltid, vi behovs verkligen, det ar som regel bra barn och vi gor verkligen nytta.
Vem bryr sig om hållbart när man kan öka vinsten för ägarna?Eftersom det här med höjd pensionsålder handlar om att finansieringen av pensionerna inte fungerar om inte folk i allmänhet jobbar längre tror jag att trycket på arbetsgivarna också kommer att bli högre framöver. Det är inte hållbart att anställda kryper hem den sista dagen innan pensionen bara för att arbetsgivaren struntat i alla anpassningar som underlättar och minskar slitage och stress.
Det är det jag menar, man kan göra flera saker. Nu gör man ju bara en sak och skiter i de som drabbas negativt av den saken. Det är det jag har problem med.
Jag spitballar bara, jag vet inte exakt vad som blir bäst, bara att nånting måste göras. Exempelvis kan man ju kolla försäkringskassans statistik över sjukskrivningar i olika yrken för att se vilka yrken som tenderar att behöva en lägre pensionsålder generellt om man vill gå den vägen? Eller så inför man bara rätt till sjukpension med bibehållen lön så man kan pensionsspara som om man hade lön, just för att man inte ska drabbas negativt för att jobbet haft sönder kroppen vid 64. Som exempel.
Självklart behöver man samtidigt se till att folk håller också, både fysiskt och psykiskt. Som du säger själv, man kan göra fler saker samtidigt.
Som jag skrev innan så kanske börja räkna jobbade år istället är ålder.
Det har dom.Ja, jag ifrågasätter inte att man vill göra andra åtgärder också, jag har bara svårt att förstå hur man menar att det ska gå ihop UTAN att höja pensionsåldern när folk lever längre.
Jag blir uppriktigt förvånad över att FK skulle ha kvalitetssäkrad statistik över yrken och dess slitsamhet, menar du att de faktiskt har det? Är inte deras statistik baserad på vad den sjukskrivna och möjligen arbetsgivaren själv uppger i ansökan?
Baseras på och gå efter är olika saker. Vad jag vet så är det ålder och inte år i arbete som avgör när någon kan gå i pension.Förr baserades väl pensionen på att man skulle jobbat 40 (?) år för att få full pension, har man tagit bort arbetsår nu?
Vem bryr sig om hållbart när man kan öka vinsten för ägarna?
Baseras på och gå efter är olika saker. Vad jag vet så är det ålder och inte år i arbete som avgör när någon kan gå i pension.
Jag tror tyvärr tvärt om. De som inte klarar av att prestera kommer bli utbytta av tekniska hjälpmedel i så stor utsträckning som det går för att effektivisera verksamheterna.
Vi kan börja med att låta mer pengar stanna i systemet istället för att lägga pensionspengarna på andra saker.
Var kan jag läsa om detta? Vore högintressant att få reda på hur många år jag kvar inte inte räkna på år tills åldern är inne.Är det inte fortfarande så att det finns en "tidigast ålder" som är några år före "riktåldern"? Så om man började jobba tidigt så kan man gå i pension tidigare med en ok pension, än den som börjat jobba senare?
Jag har dock förstått det som att man vill att det ska löna sig varje extra år man själv väljer att jobba vidare, men det är ju inte samma sak som att man inte får gå i pension tidigare om man vill.
Ni som inte vill acceptera en höjd åldersgräns för pensionen, vill ni hellre ha en sänkt pension eller vad är er lösning för att finansiera att vi lever allt längre?
Snabb tanke - vi vet ju alla att det är skitslitigt för sjuksyrror i vården, med många sjukskrivningar och brist på folk som resultat av slitet. Skulle inte en lägre pensionsålder för sjuksyrror kunna göra yrket mer attraktivt för att kunna locka fler att vilja jobba med det vilket på sikt skulle kunna minska bördan för de? Positiv spiral, liksom.
Givetvis skulle en lägre pensionsålder inte lösa alla problem som finns på området, men i kombination med annat (typ högre personaltäthet, högre löner, kortare arbetsdagar, ni fattar). Bara en tanke.
Där håller jag med, tror det kan vara rejält hämmande. men också kan det ju vara svårt hur man ska resonera. Den som trots ett yrke som räknas till de lättare ändå har krämpor och har det kämpigt och skulle behöva gå i pension, ska den då fortsätta slita i flera år till bara för att den inte har ett tyngre yrke? Hur gör man med de som jobbat inom många områden och slitit ut sig, vad räknas de som? Här kommer ju sådana om och men som jag pratade tidigare i tråden om, det blir svårare att göra något som passar varje individ, men lättare att sätta det på en ålder mellan de som klarar av att jobba långt in på ålderns höst och de som behöver gå tidigt, en ålder som kanske mer passar den stora majoriteten, än ytterligheterna.Kanske en möjlighet att gå i pension(mha privata avtal) vid en tidigare ålder under förutsättning att man jobbat ett visst antal år vara ett sätt att locka folk till en arbetsplats?
Däremot tror jag inte på att en hel yrkeskategori skulle få sänkt pensionsålder. Dels för att det är så stor bredd inom kategorierna, dels för att jag tror att det kan hämma de andra typer av förbättringar som du nämner.