Det finns grader av vad man ska hjälpa till med.
Hur menar du nu?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det finns grader av vad man ska hjälpa till med.
Exakt det jag skriver, det är inte att hjälpa att göra allt för den sjuke, det gäller oavsett om det är fysiskt eller psykiskt. Hjäper man till med allt hamnar man i slutänden i något som kan liknas med ett medberoende, det gynnar ingen.Hur menar du nu?
Jo som sagt jag förstår vad du menar tror jag när du skriver bekväm, jag tycker bara att ordet kanske är lite olämpligt i kombination med depressioner.Vi kanske tolkar bekväm annorlunda? Såhär tolkar jag det.
Han var bekväm i sin grop. Han fick mat, städat, handlat, kärlek med mera och behövde inte lyfta ett finger.
Jag gjorde hans grop bekväm, sjukdomen är inte bekväm i sig. Men andra människor kan absolut göra det bekvämt.
Varför skulle han vilja ändra på sig? (att ändra på sig är redan väldigt svårt utan en piga)
Han pekade på något och så blev det fixat. Han ville inte därifrån.
Jag jag inte funnits hade han varit tvungen att skaffa sig mat själv, städat undan nog mycket för att ha en sittplats etc.
Hade han inte haft mor och far som betalade för alla sina omkostnader hade han varit tvungen att fixa iordning något själv, alternativt lägga sig och svälta utomhus. ALLT var ordnat för honom.
Därför var det bekvämt.
Nej, deppade människor är inte lata per se. Jag kan vara väldigt lat, men det har med mig och göra och mindre med sjukdomen att göra. Ibland önskar jag inget annat än att få vara ifred med mina problem och få allt betalt för mig och få hembiträde men de flesta dagar VILL jag ha en framtid.
När jag var rejält deppad och fortfarande bodde hos mamma och spelade spel långt in på småtimmarna, vakna vid 16 äta, spela, sova, repeat. Det tyckte jag var sjukt bekvämt, husrum, dator, mat och någon städar åt mig, hur bra som helst.
Jag hade inga planer på att komma därifrån.
Det var bekvämt.
Min nära vän är så långt från lat man kan komma men sjukdomen gör att hon inte orkar mer än att torka av diskbänken och bordet på samma dag, sen måste hon vila. Hon kämpar verkligen för att bli bättre, för att orka mer och för att få ett bra senare liv. Slutade hon göra saker skulle hästarna gå utan mat, kaninerna skulle svälta, barnen skulle inte komma till skolan, inte få mat etc etc.
Om någon som inte vet ett dyft om depp skulle se henne skulle de med största sannolikhet kalla henne lat.
Mitt ex hade inget ansvar över något därför tyckte han inte det gjorde något om han ''sket'' i allt. För han ville inte bli bättre.
TLDR; Långt ifrån alla med depp är lata men vissa är väldigt bekväma i sin sjukdom.
Men jag förstår hur du menar, vi bara använder olika ordval..antar jag.
Exakt det jag skriver, det är inte att hjälpa att göra allt för den sjuke, det gäller oavsett om det är fysiskt eller psykiskt. Hjäper man till med allt hamnar man i slutänden i något som kan liknas med ett medberoende, det gynnar ingen.
Tror jag också, vet dock inget bättre ord än bekväm
Fast det beror ju på. Det finns ett mellanläge då man är för frisk för att bli inlagd och för sjuk för att vara ute och klara sig själv. Jag har hamnat där många gånger. Då är det nästan mellan liv och död ifall inte anhöriga rycker in och hjälper en komma igenom vardagen.Exakt det jag skriver, det är inte att hjälpa att göra allt för den sjuke, det gäller oavsett om det är fysiskt eller psykiskt. Hjäper man till med allt hamnar man i slutänden i något som kan liknas med ett medberoende, det gynnar ingen.
Fast bära den sjuke gör sjukvården bäst. Stötta och vara medmänniska är något annat. Risken är annars, som sagt, att man hamnar i en osund relation som inte gynnar någon - och ja, det handlar om fingertoppskänsla.Tja...vissa delar av sjukdomen (beroende på hur sjuk personen är - så klart) handlar om att bokstavligen bära den sjuke. Sen både kan o ska en lätta så att den sjuke kan gå själv.
Fingertoppskänsla.
Är min erfarenhet.
Fast har jag sagt att man ska lämna någon vind för våg? nä. Bara att man inte ska fastna i en osund relation i ren välvilja.Fast det beror ju på. Det finns ett mellanläge då man är för frisk för att bli inlagd och för sjuk för att vara ute och klara sig själv. Jag har hamnat där många gånger. Då är det nästan mellan liv och död ifall inte anhöriga rycker in och hjälper en komma igenom vardagen.
Jag tycker att under den mellanperioden då det är orimligt för den sjuka att klara av allt med vardagen kommer med, typ betala räkningar och köpa mat tex, så är det nästan ett måste för anhöriga att hjälpa personen att hjälpa sig själv. Jag är otroligt tacksam över en vän jag har som kämpar med mig i dom perioderna att dra ut mig till det sociala trots att jag är uppgiven och säger att jag inte vill. Jag mår faktiskt bättre när jag fått vara med personen i dens vardag även om jag bara sitter och åker med men jag går och lägger mig lite lite mera uppåt. Varje gång så har jag sakta men säkert börjat känna att saker betyder något igen, jag ser att folk faktiskt är glada att träffa mig även om dom inte alltid hör av sej tex, sånt gör mycket.
Det är en balansgång det där, man får inte fastna i att hjälpa till automatiskt utan man får hålla koll på hur personen känns, vilket ansvar den klarar av osv. Helt plötsligt bryr sig personen om räkningarna, pga anhöriga och medicin och stödsamtal.
För mig är välvilja det som krävs för den sjuka.Fast har jag sagt att man ska lämna någon vind för våg? nä. Bara att man inte ska fastna i en osund relation i ren välvilja.
Jag påstår att det inte räcker.För mig är välvilja det som krävs för den sjuka.
Tja...vissa delar av sjukdomen (beroende på hur sjuk personen är - så klart) handlar om att bokstavligen bära den sjuke. Sen både kan o ska en lätta så att den sjuke kan gå själv.
Fingertoppskänsla.
Är min erfarenhet.
Precis så. Och det viktigaste: detta gynnar inte den sjuke.Självklar ska man hjälpa om man vill det, det jag och @Gimlan pratar om är att den sjuka blir beroende av en. Typ som mitt ex om du läst mina inlägg, det sker så lätt när man älskar någon.
Visst ska man visa välvilja men inte ge upp sitt liv och fritid som jag gjorde.
Jaja tänker ni, dit hamnar aldrig ni. Men min erfarenhet av deppade människor är att de kan vara VÄLDIGT manipulativa och få sin vilja igenom. Inkluseive mig själv.
Nej, det sätter hen bara djupare ner i hålet.Precis så. Och det viktigaste: detta gynnar inte den sjuke.
Det bästa är när det gäller mig och jag är nog inte ensam är att i dom riktigt dåligare perioderna så dem anöriga släpades jag mer runt i vardage men det hjälpte. Dom behöver inte ge upp sitt, bara det att jag hänger med som en skugga och presenterar mig för olika, och folk behandlar mig som en vanlig person..Visst ska man visa välvilja men inte ge upp sitt liv och fritid som jag gjorde.
Jaja tänker ni, dit hamnar aldrig ni. Men min erfarenhet av deppade människor är att de kan vara VÄLDIGT manipulativa och få sin vilja igenom. Inkluseive mig själv.
Nej, det räcker inte. Välvilja i kombination med att den sjuka är under behandling. Då räcker välvilja långt.Jag påstår att det inte räcker.
Att följa med någon är jättebra, det gör jag också om jag får. Det är jättebra att dra ut deppade ur huset/rummet, få solsken osv.Det bästa är när det gäller mig och jag är nog inte ensam är att i dom riktigt dåligare perioderna så dem anöriga släpades jag mer runt i vardage men det hjälpte. Dom behöver inte ge upp sitt, bara det att jag hänger med som en skugga och presenterar mig för olika, och folk behandlar mig som en vanlig person..
Detsamma har jag gjort med en deprimerad vän, hon har fått ibland följa med i mitt vardagsliv, köpa hö och foder, tvingas träffas lite vänner personen trodde övergett henne vilket inte alls var fallet. Ja det var jobbigt för mig ibland, lite som att dra en hund på promenad som inte vill gå. Men ofta hjälper sånt faktiskt. Det är ju olika för olika personer men det krävs lite envishet för från anhörigashåll för att det ska gå framåt.
Och givetvis i gengällt och motpresstation så söker den sjuka hjälp och är under behandlign som den tar på allvar. Annars blir det galet.
Mycket kraftigt förenklat. Men verkligheten är sällan enkel och sjukdom är det defitivt inte. Inte heller gränser är så enkelt glasklara eller knivskarpa. Det beror ju också på saker som hur länge den sjuka är sjuk, hur länge och hur mycket omgivningen orkar.Nej, det räcker inte. Välvilja i kombination med att den sjuka är under behandling. Då räcker välvilja långt.
Är man nog sjuk så vill man faktiskt inte ha hjälp heller. Då vill man sitta i gropen och skita i allt.Mycket kraftigt förenklat. Men verkligheten är sällan enkel och sjukdom är det defitivt inte. Inte heller gränser är så enkelt glasklara eller knivskarpa. Det beror ju också på saker som hur länge den sjuka är sjuk, hur länge och hur mycket omgivningen orkar.
Jag har levt nära psykisk ohälsa hela mitt liv. Mao, jag vet mycket väl vad psykisk ohälsa kan innebära så det kan du vänligen sluta försöka berätta för mig. Det tillför ändå ingenting. Och jag har aldrig nämnt någon grop. Jag har bara resonerar kring anhörigas roll i tillfrisknandet.Är man nog sjuk så vill man faktiskt inte ha hjälp heller. Då vill man sitta i gropen och skita i allt.
Been there done that.