Heja vården?!

Min erfarenhet är att i de flesta fall en operation krävs går det inte till som du beskriver. Hoppas det blev bra!
Bra blev jag inte men mycket bättre .Det verka vara olika i olika landsting hur fort det går och enligt sjukgymnasten så var väntetiden så lång !
 
Det är mycket som fungerar haltande inom sjukvården.
Personal som inte räcker till, tillfälligt inhyrd personal som många gånger gör ett bra jobb men orsakar "fel" och missförstånd pga att de inte (har en chans att kunna) kan lokala rutiner för remissgångar och så vidare.
Den personal som finns får lägga mycket tid på icke-produktivt arbete.
Kommunikation som inte går fram av olika skäl..

Vad tycker du att vi ska göra åt saken?
Jag tycker det borde bli ett totalstopp för hyrpersonal. I stället borde man verkligen verkligen se över personalpolitiken, drägliga arbetsvillkor med bra löner. Sen tycker jag man ska skrota landstingen och göra vården statlig.
 
Nej.
Grejen är ju att TS är missnöjd med sin vårdcentral för att det tar tid.

Och som sagt: det finns många skäl att vara missnöjd med hur "vården" fungerar.

Men det är väl "roligare" att fundera på åtgärder i stället för att bara klaga?

Eller ja.
"roligt" är det väl inte, något av det.

Mja "vården" är ju ett ganska brett uttryck. Det finns ju vårdcentraler som är helt fantastiska, vår till exempel är helt obetalbar och jättesnabb och de bryr sig om i tonfallet. Man är helt chockad ibland. De har till och med dropintider (sist jag var där för två år sedan iofs, de sa att det var för att konkurrera med de privata, men det fungerade jättebra för mig ändå. Iofs är det trist om distriktssköterskorna inte gillar det i längden, då får man nog sluta.)

Innan jag flyttade dit hade jag en vårdcentral som låg 2 km därifrån. De hade samma stil som ts vårdcentral. -Du kan få en tid om tre månader. -Du verkar allergisk, undvik det du tycker du verkar allergisk mot (total nässelfebersutbrott) oj vi trodde du såg ut sådär, utbrottet går nog över. -Folk verkar ha fått ta pricktest jag tror jag är allergisk mot katt. Ja om känner dig allergisk mot katt så är säkert det. Undvik katter, allergitest gör man inte längre. Om det var något fel som verkade allvarligt kunde man försöka få tid på sommaren, då kom deras sommarvikarier in, total jackpot! Kan du tänka dig någon annan än din ordinarie? Jaaa snälla! det går jättebra! (Det var en sådan som faktiskt tog prover och upptäckte min järnbrist och gav mig tabletter! Och jag blev bra! Min ordinarie vid återkollen väste att det var helt onödigt, men nu var jag i alla fall nästan uppe i lägsta järndepåvärdet och kunde sluta, inga fler recept. Här bara måste jag göra lite reklam för läkare som är vikarier, talar halvbra svenska och är invandrare, hon var helt awesome!)

Jag håller med om att det är väldigt billigt i alla fall! De har definitivt dresserat upp mig att inte söka i onödan, vilket har poänger. Om jag har ont i någon mjukdel så haltar jag tills det går över och går det inte över på ett halvår så blir det naprapat. Nu har jag haft problem med höften i 1 år och 3 månader. Men det blir långsamt bättre, tror jag, det är nog borta nästa år. En sån sak vill inte ens min supervårdcentral boka tid för helst.

Kort sagt, det verkar gå att ha helt olika nivåer på service inom samma stad. Det måste bero på chefen på vårdcentralen och personalen också. Inte bara på "vården".
 
Senast ändrad:
Vi på jobbet har fått en sjukvårdsförsäkring bara för att vården kan gå långsamt ibland och vi är för få som jobbar så vi måste vara tillbaka snabbt .Kan ta ett ex när jag fick min ryggskada så ringde jag min försäkring och jag fick träffa en naprapat för att kolla ryggen .Hon sa jag var frisk som en nötkärna men skitont fick jag ha resten av livet min kiro sa att jag måste söka vård för min rygg .då gick jag till en tredje för konsultation dvs lanstinget och en sjukgymnast .Hon sa åxo du måste få läkarvård men det tar tid .först remiss till läkare sedan remiss till mr som väntetiden var 8 månader om det var brådskande kunde det gå på 4 .Ringde försäkringen och fick träffa en ryggläkare och fick mr på 1,5 vecka .Det känns fel att om man betalar får man vård direkt .Tycker då vi alla betalar skatt så skulle vården vara lika .Känns lite fel att vara en gräddfil och gå före i kön på det viset .Men vd på firman sa då vi fick försäkringen att landstinget försöker spara så mycket som möjligt på oss men privatvården vill tjäna pengar och ser till att man kommer i jobb mycket fortare !
Ibland undrar jag hur mycket av det som försäkringskassan betalar i sjukskrivningar som är patienter som väntar på en behandling om 8 månader. Fast antar att någon forskat på det och vet att det inte spelar någon roll.
 
Det är en annan sak än en person som gömmer drickan.

Hon kanske bara la ner drickan under jackan för att den passar bättre där än att riskera att falla ner om den läggs över jackan. Hon kanske inte alls försökte gömma den.

Jag med ätstörning borde inte få hjälp eftersom jag både undernär mig själv och kräks, det är ju minst like farligt som övervikt.
Jag kan ju sluta när som helst eller hur? Det är ju inte ett psykiskt problem eller så.:banghead:

Det finns också ätstörningar som gör att man överäter, kanske led hon av någon sån?
 
Ibland undrar jag hur mycket av det som försäkringskassan betalar i sjukskrivningar som är patienter som väntar på en behandling om 8 månader. Fast antar att någon forskat på det och vet att det inte spelar någon roll.
Jag tror att man har kommit fram till att det spelar roll men ingen har någon lösning.
 
Man kanske kunde låta det gå på samma pengapåse? Dvs någonstans kan någon välja mellan att lägga pengarna på sjukskrivning eller vård. (Min man skulle varit sjukskriven/eller heter det förtidspensionerad? i 8 år nu om han inte gått privat istället. Sedan skulle han varit sjukskriven de senaste 4 åren när hans läkare pensionerade sig och förde över patienterna till landstinget. Om han inte hittat en ny privat. Faktum är att ibland dyker det upp någon kommentar om att hans remiss snart är inne. Nu betalar han massor i skatt istället :) eller lagom i alla fall. Det måste vara mer lönsamt. Iofs får de ju subventionera medicinerna men det är rimligen mindre än att betala aktivitetsersättning.)
 
Jag läste en artikel av en förbannad journalist som var sjukskriven ett år i väntan på en sprängning av gallsten i urinblåsan (låter det som ngt jag uppfattade korrekt?). Han kunde inte jobba under tiden, men en vecka efter. Behandlingen tog någon halvtimma, den trånga sektorn var en sjuksköterska, apparaten stod stilla i ett par timmar mellan patienter (och nätter, han tyckte att han gärna kunde tagit en nattid, men med tanke på hälsorisker för nattarbete kanske det är lite väl).
 
Ja vi ska VERKLIGEN kosta på alla samma vård, det gör ett vettigt samhälle!

Nej, det ska vi inte.
Vi ska kosta på vård efter medicinskt behov och inte efter vem som efterfrågar mest.
@Masse s lite olyckliga exempel är en sådan individ som vi ska kosta på extra mycket.
En person som är trött på att vara förkyld efter tio dagar, ska vi inte kosta på så mycket.
 
@Badger har vi samma vårdcentral?:p:D;)

Vad gäller sjukskrivning så är det ingen garant att man får vara sjukskriven i väntan på att vården ska få tummen ur pga sina köer. Vi (jag jobbar på FK) bedömer utefter rehabkedjan och den kan säga annat, exempelvis att personen kan ta ett normalt förekommande arbete, är det då inte hugget i sten att den försäkrade är åter i ordinarie arbete innan ettårsdagen gällande sjukskrivning så är det indrag, om det inte är oskäligt dvs optiden är inom närtid ändå. Nu lite snabbt och slarvigt beskrivet, men poängen, man kan inte gå hemma och vänta på op hur länge som helst och få sjukpenning.
 
Och samtidigt har en normal VC-läkare 4-6 patienter att ringa ang medicinska ärenden, drygt 8 administrativa ärenden (mediciner osv) och runt 12-14 patienter att ta hand om /dag på 8 h inkl dokumentering. Jag kan ofta känna att jag lägger tid på att jaga FK, våra läkare klart mer tid. Det är väl bara konstatera att systemen samverkar dåligt.

Det var få ärenden, det.
Jämfört med hur det kan se ut.
Med tanke på att det kommer ett antal andra medicinska frågor från sjuksköterskor inom och utanför verksamheten, ärenden via "mina vårdkontakter", personer under utbildning som ska ha handledning.

Det är väl många gånger det som är problemet: var och en "arbetare" har ganska många ärenden att handlägga på en dag. Allt hinns inte med samma dag som frågan ställs, och det görs en värdering om vilket ärende som MÅSTE handläggas samma dag. Det som verkar mest brådskande (utifrån medicinsk synpunkt, inte önskemålssynpunkt) görs först.
Annat får vänta.
Ibland flera veckor eftersom det ständigt dyker upp nya brådskande frågeställningar.

Sedan finns det en del knasiga rutiner som bara skapar extra väntetider. Som exempel blev jag uppringd av en förälder till en person som skadat sig. Vårdades på sjukhuset. Har en del restsymtom. Hänvisas nu till vårdcentralen för att få en remiss till sjukhuskliniken där personen vårdades i samband med skadan.
Rationellt?
Nej.
 
Ibland undrar jag hur mycket av det som försäkringskassan betalar i sjukskrivningar som är patienter som väntar på en behandling om 8 månader. Fast antar att någon forskat på det och vet att det inte spelar någon roll.

Det är inte tillåtet att göra prioriteringar utifrån arbetsfrånvaro/närvaro.
Tänk dig två personer som behöver höftprotes.
Den ene är 63 år gammal och arbetar, den andre är 73 år och förstås ålderspensionär.
73-åringen har mer uttalad artros än 63-åringen, större behov av mediciner för att klara vardagen.
Tycker du då att 63-åringen ska få gå före i kön?
 
Ah, fast då borde staten inte klaga på de "sjukskrivna" tycker jag. Det är ju inte deras fel att de väntar på behandling?

Den grupp långtidssjukskrivna som väntar på operation, är inte den grupp som man ser som ett stort problem.
"problemgruppen" är personer som är långtidssjukskrivna för värk i nacke/axlar, andra delar av rörelseapparaten, och psykiska skäl där "vården" saknar förmåga att arbetsrehabilitera.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp