Sv: hästen drar upp huvudet vid tränsning - lösning!
BeastieBabe skrev:
vid en skänkelvikning lägger vi till skänkeln för att hästen ska flytta sig, detta är jobbigt för hästen och den skulle hellre skita i att gå undan för skänkeln..
Jag föredrar att rida hästar med glädje hellre än att den skall ha attityden att något jag ber om är jobbigt.
Det jag frågar om, skall uppfattas av hästen som något skoj och spännande, den skall få ut lika mycket roligt som jag från ett pass.
När jag ber hästen om en sak vill jag att den skall utföra detta för att den vill få berömmet och känslan av att sammarbeta istället för att hästen utför en sak för att den måste.
Därför blir en skänkel när jag rider inte ett våld utan en signal.
Hästen går och väntar på nästa signal för att den vill att signalen skall komma, den strävar efter känslan av att ha roligt.
BeastieBabe skrev:
om en häst inte står stilla vid uppsittning brukar man rygga hästen några steg oich sedan gå fram till uppsittningspunkten, går hästen iväg igen ryggar man igen.. varför? för att hästen ska vet att om den inte står still så får den jobba mera, och det är jobbigt, de flesta hästar väljer att inte jobba en massa extra..
Jag skulle snarare träna bort det problemet
Innan jag gör ett försök att sitta upp.
Har man inte en fungerande kommunikation från backen har man det inte på ryggen heller.
BeastieBabe skrev:
men nu har juh du absolut inga probelm med några hästar alls eftersom att du bara känner bra och välskolade hästar.. får jag fråga varför du gick in på denna tråden när du inte hade problem med tränsning?
Varför jag gick in på denna tråd? För att jag läser och lär mig om hästen som individ. Och att jag bryr mig om att svara?
För att jag inte tycker att det sätt du förespråkar är ett sätt som skall spridas eftersom det står för att tvinga hästen.
Jag skulle knappast påstå att vissa av de hästar jag kommer i kontakt med som NH-tränare är fri från problematik.
Snarare är det just det jag jobbar med, hästar som av någon anledning kallas problematiska.
Javisst, mina hästar är välskolade, men de föddes inte till att vara det automatiskt hela livet, precis som en häst med "problem" inte föddes till att vara en problematsik häst.
Åtminstånde en av dom var riktigt besvärlig och hade psykiska problem med sig själv och sin omgivning.
Han var stressad, hade klaustrofobi, separationsångest, prestationsångest och var allmänt orolig.
Han var då en 13 årig hingst, han är hingst än idag.
När han släpptes in i sin box (oavsett om den var mockad eller ej, och ingen annan stått i den) så började han med att lukta, skrika, lukta, lägga en hög, lukta på högen, bli förbannad, lukta sig själv i skapet, bli ursinnig på sig själv och skirka och slå med frambenet. Snurrade runt i boxen och var allmänt stökig.
Idag när jag släpper in honom i sin box väntar han tills jag lämnat den, sedan undersöker han om det stått nån i den genom att lukta, har det stått nån annan i den flemar han och undersöker den lukten.
Har det inte stått nån annan i den letar han reda på sin mat.
Han har fortfarande viss klaustrofobi men inte ens i närheten av den han hade när jag köpte honom, han är fortfarande lite osäker på sig själv och kan stressa upp om han inte förstår mig, men racer-stjärnkikaren jag fick när jag köpte har bytts ut mot en häst som går med sänkt huvud och söker sig i form.
Prestationsångesten arbetade jag bort genom att ge berömm i överflöd så fort han gjorde rätt.
Detta har gett mig en häst som älskar att arbeta och försöka finna ut vad det är jag ber om, inte för att han måste, utan för att han vill känna att han är uppskattad för den han är.
Separationsångesten är så gott som borta, den kan återkomma om han är i ny miljö och har med sig en stallkamrat som lämnar honom. Blir han då ensam blir han osäker i sig själv.
BeastieBabe skrev:
Förresten, kom ner hit till gävle nån torsdag så kan du få tränsa en häst som verkligen drar upp huvudet (även denna utan anledning då hästen är kollad av både tandläkare och kiropraktor) och jag förväntar mig att du bara går in i boxen och hänger på hästen tränset utan problem.. klarar du av det?
Jag lägger inte ner halvt engagemang på ett arbete. Jag gör allt seriöst från början, noggrant och ordentligt.
Utan ordentlig grund kommer ett hus att rasa.
Det innebär att om jag tränar en häst bygger jag först och främst upp ett förtroende mellan oss innan jag ger mig in på områden som hästen uppfattar som obehagliga eller besvärliga och människan kallar "problem".
Istället för att konstatera att hästen inte gillar träns och sedan skita i det anser jag att man skall gå till botten med "problemet". Varför vill inte hästen ta bettet? Om det hade varit mat så hade den inte tvekat.
Om hästen verkligen inte har ont i munnen av tänder eller ont i kroppen, så är det ryttaren/ryttarnas hand det är fel på.
Hästen förknippar bettet med smärta, genom att tvinga hästen att ta bettet så tvingar vi den att acceptera att den skall få ont.
Om någon kommer till dig och håller upp en tång, de ber dig sätta dit handen och så kniper de hårt ihop tången, vill du verkligen sätta dit handen frivilligt igen?
Och hur skulle du uppfatta det om de tvingade dig att göra det trotts att du inte ville?
Även om det sedan kommer en som inte alls kniper ihop tången utan bara vill mäta din hand med den, kommer du frivilligt att sätta dit handen om du inte får veta det innan?
Det kommer lite annat folk och vill knipa din hand med tången, och de gör det med våld, de tvingar din hand att bli plågad.
Nästa gång den snälla människan kommer och vill mäta din hand, kommer du frivilligt att sätta dit din hand?
Finn felet som orsakar att hästen skriker ifrån, istället för att ignorera hästen och köra över den.
Jag kan förstå din frustration när du står där och har 10 min på dig att tränsa. Och precis som all annan frustration och stress kan den undvikas genom att avvara mer tid. Kan du inte komma tidigare, borsta mindre på den hästen, den behöver inte glänsa, den behöver bara vara ren där uttrusning sitter, där leder är (eftersom huden utsätts för skav annars) samt att hovarna är krattsade.
Och pratat inte bort tid med dina ridkompisar, för det r att ignorera hästen som individ. Lägger man hellre ner tid på sina vänner än på att undvika att hästen skall få känna stress och obehag så är man helt fel ute.
Genom att trycka upp dess huvud lär du dessutom hästen det motsatta än vad tryck används till i dag i inlärning.
Det normala om hästen får tryck under huvudet skall vara att höja huvudet, inte sänka.