Denna vinter har varit ett långt, evigt pusslande med att försöka få tag på ett hö som håller någorlunda bra kvalité och värden, och jag tycker att vi ännu inte har hittat ett BRA hö.
Det första höet vi köpte in till stallet, höll man på att få en chock av då man fick se analysen! Med energi på 8 och protein på endast 13 så var det OMÖJLIGT att få det att gå ihop, så det blev kasserat. Den andra sorten var rätt bra i värden, men herregud så det dammade! Och med inhyrda hästar som är känsliga så blev det att också strunta i det.
Den tredje sorten låg rätt bra till i både protein och energi, men eftersom vi upptäckte rätt snart att vi fick slänga många balar som det hade gått mögel i så var det ajöss med det också. Nu har vi fodrat med ett ensilage som ligger lågt i energi = vi kan ge mer till hästarna att tugga på, men också lite för lite i protein, så det blir ett pusslande med olika kraftfoder och diverse för att få upp det, utan att energi nivån också springer iväg. Är det jag som är för petig och har för höga krav på den mat som jag ger till hästarna, eller är det också andra som tycker att det är nästintill omöjligt att hitta ett hö som faktiskt är BRA?
Tycker att många bönder man träffar på så förstår inte ens hur man läser en analys, utan de har bara fixat lite hö, tagit analys (utan att veta ett smack om det) och sen säljer det som bra hästhö...?? Börjar mer och mer anse att det skulle behöva någon sorts kurs för hur ett bra häst hö ska vara egentligen. Men tror också samtidigt i mitt stilla sinne, att många av dagens bönder bara skulle rynka på näsan och strunta i det, och bara fortsätta att säga "jojo, bra hö, grönt och fräscht, innehåller mycket bra värden" samtidigt som de går och fortsätter gnälla om att de inte får sitt hö sålt.
Vad tycker ni, har ni haft några problem med att hitta ett bra hö denna vinter? Eller hittade ni perfekt redan från början? Eller är det så att det är JAG det är fel på, att jag har allt för höga krav på det?
Det första höet vi köpte in till stallet, höll man på att få en chock av då man fick se analysen! Med energi på 8 och protein på endast 13 så var det OMÖJLIGT att få det att gå ihop, så det blev kasserat. Den andra sorten var rätt bra i värden, men herregud så det dammade! Och med inhyrda hästar som är känsliga så blev det att också strunta i det.
Den tredje sorten låg rätt bra till i både protein och energi, men eftersom vi upptäckte rätt snart att vi fick slänga många balar som det hade gått mögel i så var det ajöss med det också. Nu har vi fodrat med ett ensilage som ligger lågt i energi = vi kan ge mer till hästarna att tugga på, men också lite för lite i protein, så det blir ett pusslande med olika kraftfoder och diverse för att få upp det, utan att energi nivån också springer iväg. Är det jag som är för petig och har för höga krav på den mat som jag ger till hästarna, eller är det också andra som tycker att det är nästintill omöjligt att hitta ett hö som faktiskt är BRA?
Tycker att många bönder man träffar på så förstår inte ens hur man läser en analys, utan de har bara fixat lite hö, tagit analys (utan att veta ett smack om det) och sen säljer det som bra hästhö...?? Börjar mer och mer anse att det skulle behöva någon sorts kurs för hur ett bra häst hö ska vara egentligen. Men tror också samtidigt i mitt stilla sinne, att många av dagens bönder bara skulle rynka på näsan och strunta i det, och bara fortsätta att säga "jojo, bra hö, grönt och fräscht, innehåller mycket bra värden" samtidigt som de går och fortsätter gnälla om att de inte får sitt hö sålt.
Vad tycker ni, har ni haft några problem med att hitta ett bra hö denna vinter? Eller hittade ni perfekt redan från början? Eller är det så att det är JAG det är fel på, att jag har allt för höga krav på det?