Sv: Halvhalt
Hur gör ni och vad har ni för tankar kring halvhalten.
Målet borde ju vara rätt gemensamt oavsett inriktning, jag tänkte mer på själva utförandet. Kom ju fram lite halvhaltsprat i tråden om att tippa bäckenet.
Jag tänker att det iofs är rätt olika beroende på utbildningsstatus men att en halvhalt på en välskolad häst ultimat bara bör ske genom tygeln på det bakben man vill hästen ska bromsa. Då bör ju halvhalten bli kvittot på att tygeltaget verkligen går ner i bakhoven.
Hur tänker ni som inte blandar in tygeln??
Hur lär ni in halvhalten??
Muy interesante e det iaf.
Det är ju dumt att hoppa in mitt i tråden
Om jag säger såhär. Man hoppar ju inte upp på hästen och rider en öppna - utan det är ju saker som skall på plats innan man rider öppnan.
Hästen skall ridas fram lång och låg för att hitta takt och ryggverksamhet, och den skall gå självbärig och med rätt stöd på bettet.
Egentligen handlar den halvhalt som jag beskrev om att stämma av hästen mellan hjälperna, som jag skrev så är det en halvhalt rakt fram för att få hästen att ta vikt bakåt.
Först för att spänna pilbågen och bli självbärig och sedan kan man ju få den att sätta sig mera - kanske tom till piaff....
Sedan för att rida en öppna så måste ju hästen sitta ihop inte bara i överlinjen uppåt, utan även i sidled.
Och här flyttar man ju in framdelen från väggen - man rider hästen i "postition" - öppnatänk kallar fio det. Man rider över hästen på yttertygeln och först nu sitter den ju ihop rent biomekaniskt så att tygeltaget _kan_ gå ner i bakhoven
Inte så stor vits att använda tygeln i halvhalten innan man satt ihop hästen - ang frågan
Hur tänker ni som inte blandar in tygeln??
Ang
Hur lär ni in halvhalten??
Jag tycker att det större problemt är att lära ryttaren.
Jag upplever detta system följa en sådan röd tråd så att utvecklingen av hjälpgivningen blir naturlig för hästen.
Det är så naturligt för en unghäst att stanna - om man stannar med magen i en avslastninsgsits - eftersom man då stannar upp sittbenen - och motståndet blir ju då högre och det blir lättast att stanna.
Jag tycker ingen har haft problem att stanna för överskänkeln.
Skillnaden när man kommer upp i svårighetsgrad är ju att mer och mer saker måste vara på plats innan man stannar med mage/överskänkel.
Hästen måste ju vara bättre och bättre på bakdelen och är den det så kan den ju gå ur halvhalten med tryck - för det är ju andra delen av halvhalten. Om vi pratar om sådana halvhalter som Zanzan skrev
kramningarna på yttertygeln tycker jag mer är balanserande halvhalter inne i tex. en öpna.
halvhalter på böjda spår kallar min tränare; inner skänkel mot yttertygel, men jag får bättre effekt på att spänna pilbågen om jag tänker; inner sittben mot yttertygel - detta är ju en del av systemet så det behöver heller inte läras in.
Appropå det jag skrev till "malin i götet" (ang känlsig för skänkel) så är jag här - så kan jag använda underskänkeln till mer aktivitet på bakbenen i halvhalten.
Appropå zanzan igen
Gud så surrigt det blev