Gäspa under träning

Sv: Gäspa under träning

Fast det där kan jag också tolka som att hästen blev paff och kanske lite skraj över smärtan när den slog sig, och sen "processar" den smärre chocken i efterhand genom att gäspa. Allså inte att hästen känner "aj aj, jag har ont!" och gäspar på grund av det, utan för att processa traumat i efterhand, lite förenklat beskrivet.

Där tror jag att du har helt rätt. Skip ser nämnligen ut precis som "Oj vad hände, vad konstigt det blev!"

:p
 
Sv: Gäspa under träning

Fast det där kan jag också tolka som att hästen blev paff och kanske lite skraj över smärtan när den slog sig, och sen "processar" den smärre chocken i efterhand genom att gäspa. Allså inte att hästen känner "aj aj, jag har ont!" och gäspar på grund av det, utan för att processa traumat i efterhand, lite förenklat beskrivet.

Så kan det ju vara. När hon slagit i huvudet brukar hon först se förvånad ut någon sekund, sedan ruskar hon på huvudet, gäspar, "vänder på ögonen", gäspar, ruskar på huvudet, gäspar osv ett tag. Kanske gäspen är processen och rusket att det gör ont.
 
Sv: Gäspa under träning

Jo det där fenomentet är jag bekannt med.
Det är snarare som att de säger aj shit vad ont det gjorde med sina gäspningar efteråt.

Det här är helt andra typer av gäspningar jag pratar om iaf.
Idag har jag ytterligare en intressant iaktagelse.
Jag longerade hästen med bara en kapson och hon gäspade inte en enda gång! Jag fick ifs inte till samma ställning och framåtneråt sökning som jag brukar på träns och det var inte riktigt heller syftet med longeringen.

Kan det alltså vara tränsbettet som är avgörande? Hon är lite orolig i munnen annars med under träning/ridning. Hm... ideer?
Tandläkarbesök som rekomendation?
 
Sv: Gäspa under träning

Nja det vet jag inte om man som människa gäspar när man är nervös.. Det har iaf aldrig hänt mig, och jag är ju människa ;). Är jag nervös (vilket inte är ofta iofs, då är gäspningar det sista jag gör) Gäspar du när du är nervös?

Däremot att man gäspar mer EFTER man varit nervös/spänd, spänningarna släpper, vad gäller människan. Och att gäspningar smittar.

Intressant är ju detta att man gäspar mer när det är kalt ute, för att kyla hjärnan. Ngn liknande undersökningen hos hästar har inte gjorts, men det skulle vara intressant om man fick samma resultat på djuren. Visst att det skiljer sig, katter, hundar, hästar, människor. Men mkt är nog oxå lika.
 
Sv: Gäspa under träning

Underbart :D jag är ju egentligen på väg ut, men fastnat framfört Buke... Så gäspningar är det sista jag vill ska komma nu :p


Jag ska bara... Kolla lite till :p
 
Sv: Gäspa under träning

fast det är ju precis det felet folk gör, de tolkar sina egna reaktioner som att det är samma för hästarna. en gäspning för människan har inget att göra med varför hästen gäspar! det är där problemet ligger, tolkningsmässigt.
 
Sv: Gäspa under träning

fast det gör inte jag, för jag vet bättre. oxå därför jag gärna välkomnar undersökningar där just det djurslaget är representerat, just för att vi är olika. Att förmänskliga sin hund, häst osv är bland det dummaste man kan göra. Det är att dra ett likamed (=) mellan människan och övriga. Därför att det är så lätt att utgå från en själv, då är alla andra likadana. Det ser man ju väldigt ofta Irl och även här på buke.

När axel skrev att hon trodde att det var likadant att vi människor (såsom katterna, vilket jag håller med) att vi gäspar när vi ÄR nervösa. Jag som ändå är människa kan inte se nån koppling där, gäspar aldrig när jag är nervös.
 
Sv: Gäspa under träning

Tandläkarbesök är ju alltid en bra idé om det var ett tag sen den kollades och i synnerhet om det är en unghäst.

Samtidigt så kommer ju bettet åt känsligare delar och indirekt hela överlinjen. Jag upplever att mer "kommer fram" igenom munnen på så vis, att om hästen blivit trött eller man kommer åt spänningar i käkar/nacke/resten av överlinjen så känner den av det genom munnen på ett helt annat sätt med bett i munnen och då kan mer också komma fram som symptom genom munnen. Att den plötsligt känner av själv att käke eller nacke skulle behöva lösgöras, som exempel, när man lagt in bettet i munnen.
 
Sv: Gäspa under träning

kl

medryttarhästen jag hade tidigare brukade ofta gäspa när vi var påväg hem från ridning i skogen, i slutet av ett ridpass på banan.lika så på gången när man tog av tränset kunde hon stå och gäspa en bra stund så man fick vänta med att sätta på grimman. Men gäspningarna kom bara dom gånger hon var avslappnad och nöjd, ( en rätt så stressig häst)

och så vid massage så har jag inte sett en enda häst som inte gäspar.
 
Sv: Gäspa under träning

De allra flesta här har väl träffat på hästar som någon gång gäspar i början av ett träningspass?

Nu till mina funderingar. Det sägs vara spänningar som släpper, är de fyskiska eller psykiska? Eller en kombination?
Om träningspassen alltid börjar med en 10 minuters gäspsession varje dag? Vad talar vi om då? Vad händer i hästen som gör att dessa spänningar återkommer inom 24 timmar, varje gång.


Om hästen gäspar jättemycket under träningen, före, under, eller efter, så hade jag funderat på om det kanske var något fel. Stress, eller obehag av något slag.

Jag har inte stött på någon häst som haft en "gäspsession" i anslutning till träning - när de börjar mjukna och slappna av brukar de frusta snarare än gäspa.
 
Sv: Gäspa under träning

varför skulle den få spänningar av att bettet läggs in i munnen? :confused:


Jag känner inte heller igen gäspande som en vanlig förteelse vid början av träningspass eller efter träningspass. Min häst och övriga hästar jag haft genom 35 år, gäspar rätt sällan. Den vanligaste förteelsen jag noterat är - precis som hund ofta gör - att de kan gäspa vid en tillsägelse/korrigering när man står på backen. se tidigare ang. sk. överslags beteende/processande av händelseförlopp.....
 
Sv: Gäspa under träning

Bortsett från om den blir orolig mentalt av att få bett i munnen (känns inte helt otänkbart i början när man vänjer in det) så tänker jag snarare att spänningarna fanns där redan från början och att hästen mer känner av det med bettet i munnen - metall som påverkar käkleden och både direkt och indirekt många nerver i den känsliga munnen.

Finns t ex behandlingsmetoder som utgår ifrån att man sätter ett bett i munnen och lägger tryck för att komma åt olika delar av rygg/halskotpelare och manipulera bort dessa. Utnyttjar känsligheten i munnen och kopplingen till både käkled och hela överlinjen. Då gäspar dom också ganska fint efteråt! ;)
 
Sv: Gäspa under träning

fast dina kranio studier ger jag inte så mycket för : )
det enklaste att lossa spänningar i nacken är att massera mungiporna på hästen då gapar den och lossar käkarna. bett såvida hästen är inriden och van lär inte vara så effektivt ang. att få den att gapa liksom.....
 
Sv: Gäspa under träning

lånar knapp...

När jag först läste rubriken så tänkte jag på mig själv, jag gäspar något kopiöst när jag rider för instruktör eller när jag i övrigt är koncentrerad. Kanske är samma för hästarna om det nu är så som det stod i metro för ngn vecka sen att man gäspar för att kyla ned hjärnan :P
 
Sv: Gäspa under träning

Vad säger då att jag ska ge mer för dina (frågetecken?) studier? ;)

Vill du ha källhänvisning så är det franska veterinären Dominique Giniaux det kommer ifrån, genom hans "lärljunge" och böcker. Angående manipulationer, sånt pysslar inte jag med mer en någon enstaka väldigt enkel variant som mer blir som stretch-övning eller avslappningsövning.
 
Senast ändrad:
Sv: Gäspa under träning

KL
Min häst gäspar när han är trött/nöjd, när jag masserar/ryktar..och det är väl allt. Ibland kan han även gäspa när jag precis har tränsat.

Tror ingen riktigt vet varför vi gäspar alls. Varken djur eller vi människor. Det är skillnad också på gäspning och gäspning, när min hund gäspar för att han är orolig för att inte få följa med när jag ska gå så gäspar han sådär hysteriskt och mycket. När han är trött så gäspar han stort och lite längre, tröttgäsp helt enkelt. Jag har aldrig tror jag sett en häst gäspa på det sättet som tex en orolig hund gäspar.
 
Sv: Gäspa under träning

Pja, kranio sakrala studier har knappast ngn större etablerad grund jmf med de studier jag har pratat om i tråden, de är ganska förankrade och etablerade både på hund och häst. Fortfarande nyfiken på varför ett bett som läggs i munnen under tränsning skulle orsaka ngra som helst spänningar ?
 

Liknande trådar

Ridning Hej! Lite smått så tänkte jag börja med att berätta att jag har ridit i tre år, där jag började min resa på ett ridgymnasium. (...
Svar
5
· Visningar
720
Senast: Squie
·
Hästmänniskan Hej! Jag är 14 år och älskar hästar över allt annat (förstås);) Jag behöver tips och råd om hur vida jag ska göra med en svårhanterlig...
2
Svar
28
· Visningar
2 498
Senast: Ceta
·
Hundträning (OBS! Långt inlägg) Hej! Jag har en border collie tik på över 1 år som jag har fått lite problem med i vallningen, annan träning och...
2 3
Svar
57
· Visningar
5 507
Senast: Ragdoll
·
Skola & Jobb Någon som är mer insatt än vad jag är nu för tiden? Om det är ok för PA att jobba dygn, och om det får fortsätta vara ok? Jag har i...
2
Svar
28
· Visningar
3 253
Senast: malumbub
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp