Sv: Gaskolik igår kväll
Fy, igår kväll skrämde min stora häst slag på oss....
När stallägaren tog in hästarna för natten, ville inte min stora äta. Han brukar springa raka vägen in till krubban och äta.
Men igår brydde han sig inte alls....
Stallägaren lyssnade på magen och hörde inga ljud alls.
Sedan la sig hästen ner och var helt apatisk.
Det blev till att klä sig varmt och möta upp veterinären i stallet.
Efter ett antal timmar och gtre påsar dropp var han tack och lov sig själv igen.
Gaskolik enligt veterinären.
Fy, vad rädd jag var!
Vi fick ju nyligen avliva vårt russ Nemo p g a tumörsjukdom.
Samma veterinär den här gången, men den här gången lovade hon mig att det skulle gå bra
I morse var jag i stallet och kolalde till hästen och nu är han sig själv igen.
Men han fastar och går i egen hage utan mat idag.
I eftermiddag ska han få lite hösilage och om ett par dagar ska vi försiktigt börja med kraftfoder igen tillsammans med filmjölk
Var bara tvungen att skriva av mig lite.....
Det är fruktansvärt farligt med kolik.
Har vissa erfarenheter kan jag säga, men peppar peppar har jag med denna checklista och programkörning, inte haft något i hela flocken på flera år.
Du är säkert dötrött på "goda" råd, och folk som tjatar och sätter upp checklistor, men här kommer en i allafall.
*fri tillgång på rent hö. Vissa hästar tål inte hösilage. Fri tillgång, pga att då äter de inte lika mycket "skrot och skräp" i hagen. Och får inte heller lika lätt magkatarr och magsår, som kan ge upphov till kolik. Man kan även komplettera med halm, så hästen alltid har något att tugga på.
*pga extremt regn och lera - höhäck i någon form, så de inte får in sig lera. Men akta, så höet inte befinner sig för högt upp, utan ges ändå så långt ner som möjligt.
*LOPPFRÖN!!! En LIVRÄDDARE. (psylliumfrön) som kan ges ca 1/2 dl TORRT (mycket viktigt) ovanpå annat, så hästen får i sig det.
I dessa lertider får de lätt i sig en massa lera, grus o annat, och loppfröna bildar en gele i tarmen, och rensar rent i ev tarmfickor, och sedan kan man se i träcket all sand, som kommit med ut. Används vid kolik på en del större kliniker, och kan även användas av människor.
Finns att beställa via nätet om man googlar, i större kvantiteter.
*LJUMMET vatten.(inte varmt, för då kan det växa bakterier) Hästar dricker mycket mer om inte vattnet är iskallt. Det kan göra stor skillnad. Ett elektrisk vatten kar typ T-B är värt varenda krona i dessa sammanhang!
*Iväg till tandläkaren (en utbildad riktig hästtandvårdare eller tandläkare, inte vanliga veterinären eller annat), och kolla att tänderna är ok, och att hästen tuggar som den ska.
* Träckprov. Kolik kan komma sig av mask, även om man tycker att man avmaskat, kan det förekomma i allafall.
*Kolla att hästen är avslappnad när den äter och inte behöver rangkriga och annat, får då kan den kasta i sig maten, och råka illa ut.
* Vissa hästar tål inte mat med stärkelse i. Typ betfor, äpple, morötter, melass, ensilage, hösilage.
* Hökvaliten. Den här hösten,liksom förra = mögelläge! pga av all fukt och regn. Det är inte alltid det syns, så det är höanalys som gäller, där man kryssar i hökvaliterutan.
* Gamla maskskador i tarmen. Då måste man ner med kamera på klinik.
* Andra cystor, sammanväxningar o dyl. - kamera i magen
* Magkatarr, magsår. Kolla med kamera i magen.
Protexin eller annat. Sen finns det på dynavena ett kanonfoder för "hopplösa" problemmagar mash, som har förändrat livet för en del hästar. googla för att finna den produkten.
* Undvika vanligt kraftfoder. Hellre då göra en ordentlig höanalys (kanske man redan har), och basera det hästen behöver extra, på lusern, hack, eller uppblött lusernpellet ca 3 liter vatten till 1 liter torr pellet. Sen räkna ut fler tillskott som kan behövas, vad gäller mineraler, energi olja mm mm.
PHU..Ja andra får komplettera med det jag glömt...
Hoppas du inte tar illa upp över listan, men det kan vara bra att ha lite struktur när man behöver vara "felletare".
Läskigt med kolik, hoppas det inte kommer tillbaka!
/N