Sv: Fri tillgång.
Självklart blir hästar feta av hö! Om jag ger fri tillgång av vårat analyserade hö så får mina hästar i sig nästan det dubbla dagsbehovet av energi. Klart att hästarna blir feta då, eller var tror du överskottet tar vägen?
Dom rullade fram förra vintern och ena hästen fick fång.. Lyckas inte få tag i "sämre" hö, men funderar på att ställa ut halmbal i hagen. Men dom kan bli feta även av halm- det innehåller också energi..
Voine, voine, då hade mina varit smällfeta.. Fri tillgång på havrehalm och i snitt 22kg hö/dag.. Eller 300kg/veckan.
Visserligen har man hästarna på fri tillgång och på stall så kan dom ju inte göra sig av med överskottet, mina går på lösdrift.
Men man kan inte alltid skylla på höet!!
Man brukar skilja på olika typer av fång, betes/kraftfoderförätningsfång, förlossingsfång, överbelastningsfång och kortikosteroidinducerad dång. Orsakerna tilluppkomsten av fång kan bland annat vara följande:
*För stort intag av lättillgängliga kolhydrater som orsakar en störning av tarmfloran.
*Intag av toxiska ämnen, exempelvis vissa växter/svampar
*Livmoderinflammation (metrit) i samband med kvarbliven efterbörd
*Mag-tarmstörningar (gastro-enterit)
*Cushings diesease
*Överbelastning och mekaniska/traumatiska skador
Uppkomst och utveckling av fång
Det finns flera teorier om varför fång uppstår och här följer ett exempel:
Vid en störning i tarmfloran ökar de mjölksyraproducerande bakterierna i antal och pH-värdet i tarmen sjunker. Det låga pH- värdet orsakar ett sönderfall (lysis) av de gramnegativa bakteriernas cellväggar och därmed fås en frisättning av endotoxiner ("bakteriegift"), som skadar tarmepitelet. Fosfolipider i de skadade cellväggarna utgör precursor till arakidonsyra som i sin tur är precusor till prostaglandin. Prostaglandin är mycket potenta infllammationsmeditorer som verkar lokalt på bildningsplatsen.
I detta fall orsaker inflammationen en skada på tarmväggen. Endotoxiner och mjölksyra kan passera den skadade tarmväggen och komma ut i den allmänna blodcirkulationen. De kan där orsaka en generell kärlreaktion och ge upphov till störningar i produktionen av ett ämnen som behövs för bibehållandet av en normal hovlamellstruktur. En sänkt hållbarhet i lamellagret som binder samman hovkapseln med kötthoven innebär en risk för hovbensrotation/hovbenssänkning.
Vid primär mekanisk och överbelastningsfång har vävnad med normal hållbarhet överansträngts.
Åtgärder:
Boxvila, med sandbädd eller tjock torvbädd. Ger bra stöd åt sulan och hästen kan borra ner tån och på så vis avlasta hovarna.
MINSKA FODERINTAGET, fodra endast med små mängder sent skördat gräshö eller halm av god hygienisk kvalitet. UTESLUT ALLT KRAFTFODER. Var försiktig med foderbyten. Utfodra från krubba eller hönät så att hästen slipper böja sig ner för att äta.
Ta av ev skor och kapa tån med rasp eller verktång
Kyl benen, skenan och hovar
Behandla om möjligt orsaken, metrit, mag-tarmstörningar mm
Ta bort saltstenen (minskar plasmavolymen)
Undvik transport av hästen i edet akuta skedet, det kan medföra ökad belastning på hovarna.
Skoning med speciella hovbeslag, efter det att de kliniska symptomen i akuta fasen avklingat. Hur hästen verkas och vilket beslag måste anpassas till den enskilda hästens behov.
Källa: Fång hos häst, Schering- Plough Animal health. Folder hämtad hos veterinär.