Jag har haft fri tillgång till grovfoder i 10 år och flocken går i en rymlig hage. Min erfarenhet är att de står vid hösilagebalen och äter ett tag, sen går de runt i hagen och "söker föda" en stund (på hösten äter de kvarblivet gräs, på vintern gräver de i snön efter vad de kan hitta och på våren är det det spirande gräset och dess rötter som blir uppätet) tills de känner att de vill äta lite ordentligt. Här är det alltså inga hästar som står med näsan i hösilagebalen hela dagarna, även om tillgången finns.
Och som svar på några frågor från tidigare i tråden -
Nej, hästar behöver inte fri tillgång dygnet runt men det är bra för deras välmående om de har möjlighet att äta under så lång tid av dygnet som möjligt.
Det är inte alls säkert att den blir det.
Mina ponnyer lägger på sig hull under betessäsongen, sen brukar de generellt tappa en del av sommarhullet på vinterhalvåret, trots fri tillgång till bra hösilage, dygnet runt... (både inne och ute)
Och hur var det förr?
Det kan vi inte veta, men förmodligen fanns det många fler hästar med magsår än det finns idag. Förr gav man stora givor kraftfoder och mindre hö, så det var nog inga hästar som behövde svälta på lägre högivor. Idag är det vanligare att man ger mer grovfoder och mindre (eller inget alls) kraftfoder.