Sv: Framåtbjudning - betydelse för er?
Blir tokigt det här - hur man än försöker.
- Alternativet till att "skola munnen" är helt enkelt att "inte skola munnen".
- Är det ett bättre alternativ? Leder det till avslappning i rygglinjen osv osv?
Jag förstår helt ärligt inte att ett begrepp som handlar om kommunikation mellan häst och ryttare kan upplevas som så "FEL" av några!!?? - Visst - alla blir saliga på sin tro - finns inget facit osv.
mvh/
Jag får helt sonika återkoppla till mina tidigare inlägg i tråden för att inte vi ska trassla bort oss ytterligare.
återigen - jag ser "skolning av munnen" som ngt som hör samman med grundridning på grundnivå i hästens utbildning, punkt slut. och som då inte är segregerat från resten av ridningen på grundplan, rent generellt. gas och broms, förstå tygeltaget. punkt slut.
återigen - fortfarande återkoppling, så anser jag att behöver hästen skolas på ngt annat sätt via munnen eller med munnen som fokus, ja då sitter problemet i ryttarens hand, eller i hästens bristande grundutbildning.
Återigen, så hamnar vi nog på det här med terminologin som jag pratade om tidigare, och framför allt vilka det är som använder sig av denna terminologin.
Nu är ju du en av de som faktiskt är jäkligt insatta, så jag tvivlar inte för en sekund på att "skola munnen" för dig är fullständigt logiskt och väl sammanvävt med grundridning och renodlande av förfinade hjälper osv.
som terminologin och begreppet förklaras av en del andra däremot, där inkluderar jag det jag förstår av Totolas inlägg, så liknar det inget i min värld ang. att rida sig till eller finna en ärligt avslappnad genuin arbetsform hos hästen. Det är handridning som beskrivs så som det ser förklarat ut i mina ögon - om än inte handridning i den bemärkelsen att det handlar om hårda händer och att segdra - men handridning i sitt sätt att segregera munnen och framdelen från resten, - och tro att man genom detta påverkar resten av kroppen till en ändamålsenlig form.
För mig kommer den formen bakifrån och det går inte med all vilja i världen att hitta den bara för att hästen lärt sig att med ett tygeltag slappna av där fram. av på mitten, eller åtminstånde frikopplad från bakre regionen. sen kan det säkert kännas bekvämt ändå för en medelsvensson, det betvivlar jag inte.
Totola: jag är inte så insatt i biomekanik som tex. Fredrik och en del andra är här, men jag förstår inte heller vart du får en hel del av det du skriver ifrån, är det dina egna antaganden eller kan du källhänvisa specifikt?
som F säger, så kan du inte börja framifrån och tro att du får en ärlig avslappning och lösgjordhet som har med sig bakskjutet och hela rygglinjen. du kan få en häst som ger efter för tygeltaget - JA - absolut. Men att ge efter är som F redan så glatt påpekat, inte samma sak som att vara avslappnad i den bemärkelsen vi pratar om och eftersträvar när vi pratar bärig och lösgjord häst.
hur exakt, anser du att du får en bärig häst bakifrån och fram, genom att enbart få hästen att släppa efter i munnen?