Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Status
Stängd för vidare inlägg.
C

Cillavan

Hovslagning - kort tå

Ni som är utbildade hovslagare eller mycket erfarna inom ämnet, finns det några risker med att korta tån mycket på hästen? Skillnad på fram eller bak? Kan hästen bli överansträngd även vid väldigt lite arbete?
 
Diskussioner i ämnet barfotametoden, alla är välkomna att diskutera problem och problemlösningar. Diskussionen kan omfatta de som funderar på barfotagång, även för dem som provar och inte får önskat resultat. Här kan man även ställa frågor om skor, och olika metoder i det.

Eftersom det finns en ypperlig kunskap bland många av dem som diskuterat i dessa trådar, både hovslagare och hovverkare så finns möjligheten att få svar på frågor som man undrar över.

Paj och smutskastning undanbedes.
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

det var faktiskt inte jag som började!;;;-)))
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Tack, vad bra! Då kanske vi kan börja på ny kula med en ödmjukare attityd. Och har jag en fråga om barfotaverkning kanske jag slipper få höra vilken idiot jag är, utan istället ett sakligt svar.

Tack Boj!!

OlleAtlas
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Hur vi inom Strassermetoden behandlar fång har varit en återkommande fråga på forumet. Jag ska här försöka ge en så tydlig förklaring till detta som möjligt. Eftersom orsaken till fång är av stor betydelse i sammanhanget tar jag även upp detta. Inlägget kommer att bli långt eftersom man inte på ett kortfattat sätt kan förklara detta med fång.

Orsaker till fång enligt Strasser.

För att hoven ska vara i balans måste hovbenet vara markparallellt. När så är fallet fördelas krafterna som kommer ned i hoven jämt över hela hovkapseln och hoven. Minsta snedfördelning av dessa krafter göra att någon del av hoven utsätts för onaturligt stor belastning. Till och med ett otränat öga kan t ex se effekterna av om en sida av hoven är högre och hur denna snedbelastning påverkar hoven. Den högre sidan har en tendens att flyta ut och hovväggen blir här bredare. Den lägre sidan blir rakare från kronranden räknat och ned mot marken. Det är denna sida som får ta emot mest tyngd. Hovväggen blir oftast tunnare här. Man ser också att hästen inte rör sig "rent". Nystning eller biljardering är ett resultat. Hoven pekar också oftast inåt eller utåt mot den höga sidan. Sprickor i hoven är inte ovanligt.

En liknande obalans kan naturligtvis också förekomma i hovens längdriktning, alltså från häl till tå. Och nu kommer vi in på grundorsakerna till fång. Om trakten är för hög och tån för kort underifrån kommer hästen "gå på tå". Det är då inte svårt att föreställa sig att tyngden fördelas ojämt i hoven, där den mesta belastningen hamnar i tådelen av hoven. Hovbenet kan inte längre vara markparallellt. En sådan obalans är mycket vanlig bland traditionellt verkade hästar.

Vad händer då inuti hoven med en sån obalans? När mer vikt hamnar i hovens tådel blir läderhuden och lamellerna i detta område överansträngd. Om hovmekanismen är reducerad erhåller inte läderhuden tillräckligt med blod. Otillräcklig blodförsörjning leder till att lameller och lamellhorn (som sammanbinder hovbenet med hovväggen) blir av sämre kvalitet. Lamellerna är nu deformerade och skadade på grund av dels överansträngning av en för brant hovställning, dels på grund av otillräcklig blodförsörjning. Resultatet är en betydligt försämrad förmåga att sammanbinda hovbenet med hovväggen.

Orsaker till en försämrad blodförsörjning är bland annat: Brist på rörelse, digitalartärer som kläms ihop av en hov med för höga trakter. ett konstant tryck av läderhuden mellan hovvägg och hovben som beror på trånghet och/eller skoning. Oftast finns ovanstående orsaker på samma gång: En skodd häst med för höga trakter som är installad.

Vi har nu en mycket bräckligt situation i hoven med skadade lameller och lamellhorn av sämre kvalitet. Lameller vars struktur inte är jämn och fin utan de är vridna och olika långa. Nu behövs det endast någon utlösande faktor i form av en metabolisk störning för att akut fång skall vara ett faktum. Bland dessa utlösande faktorer nämner jag här några:
En liten ökning av nivåerna av blodproteiner i form av för mycket kraftfoder eller färskt gräs.
Hormonella förändringar efter en dräktighet.
Gift (cumarin) från t ex vitklöver, eller kemiska preparat t ex buta, antibiotika, kortison etc.
En hastig förändring i foderstaten, vilket gör att bakterier i matsmältningsapparaten dör i stora mängder, vilket ger en toxiskt effekt.

När det med den redan otillräckliga blodförsörjningen till hoven följer giftiga substanser orsakar det en inflammation. Sårvätska läcker ut och blandas med hornproduktionen. Denna sårvätska med åtföljande tryck (något extra utrymme mellan hovvägg och hovben finns inte) gör att vi får en separation mellan läderhud och lameller. Nu är sammanbindningen mellan hovvägg och hovben förlorad i området för inflammationen.

Inflammationen uppträder oftast endast i tådelen på grund av den tidigare beskrivna skadan i detta område. Om det enbart vore någon form av förgiftning som utlösande faktor för akut fång borde läderhuden i HELA hoven bli angripen eftersom hela hoven är blodförsörjd och gifterna fördelas jämt i läderhuden. SAMTLIGA hovar borde också bli angripna eftersom alla hovar också är lika blodförsörjda. Det är dock vanligast med fång i enbart tådelen i båda framhovar och till och med i en framhov.

Nu då lamellerna har separerat så blir det ett större utrymme mellan dessa, vilket ger ett ökat blodflöde. Inflammationen dör gradvis ut så längen ingen giftig substans finns kvar i blodet, t ex kortison, buta, antibiotika etc. Hovbenets vikt "drar" heller inte i lamellerna eftersom dessa har separerat.

Emellertid så trycker fortfarande hovbensspetsen mot sulan, vilket är mycket smärtsamt, hästen väljer att lägga all vikt på traktregionen.

Åtgärder vid fång enligt Strassermetoden

För det första måste hästens trakter sänkas, hörnstöden kortas ned och för övrigt trimmas så korrekt som möjligt. Hästen ska dessutom ges naturliga levnadsförhållanden, alltså inte ställas i box. Ju mer rörelse hästen kan ges dessto bättre fungerar hovmekanismen och blodgenomströmningen. Detta gör att inflammationen snabbare läker ut och att trycket från inflammationsvätskan minskar eftersom den kan transporteras bort via blodet. Alltså med rörelse MINSKAR smärtan i hoven.

Med korrekt trakthöjd och kortade hörnstöd kommer hovbenet att lyftas något upp emot hovväggen. Kronranden som tidigare pressats nedåt av det roterade hovbenet kan återgå mot ett mer normalt läge. Detta gör också att hovbenet närmar sig hovväggen. När så lamellerna läker ut och bättre horn kan produceras kommer förbindelsen mellan hovben och hovvägg att åter kunna förbättras. Trycket från hovbensspetsen mot sulan lättar också och cirkulationen i detta område förbättras. Genom att trycket på kronranden minskar kan också bättre horn produceras i hovväggen. Med så mycket rörelse som möjligt kommer hornproduktionen i hela läderhuden att förbättras inom ett par dagar. För att hoven ska bli fullt frisk krävs åtminstone att en ny hovkapsel växer ned, beroende på hur allvarlig skadan i hoven var innan. Och naturligtvis har hästen inte smärta mer än i initialskedet.

Om nu hoven istället fortsätter ha höga trakter och hörnstöd eller att man till och med höjer upp hälen ytterligare kommer inte bara det akuta fångstadiet att förlängas, utan de redan påbörjade skadorna inuti hoven förvärras allt mer. Hoven är dessutom utsatt för risken av förnyade fånganfall.

Orsaken till att man höjer upp hälarna ytterligare vid akuta fånganfall enligt traditionella metoder är att detta reducerar blodflödet till hoven i ännu större omfattning. Reducerat blodflöde innebär reducerad känsel. Man behandlar således symtomen (smärta) men inte orsaken.

En fullt frisk barfotahov kan också få fång, men utan några skador efteråt och det man ser på hästen är kanske att den går försiktigt några dagar för att därefter vara i stort återställd från fånganfallet.

Britt-Marie
SHP
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

:bow: :bow: :bow: :bow:
 
Sv: Hovslagning - kort tå

Det finns säkert en och annan som har någon skräckhistoria på lur, men generellt- Nej, det ger inga problem
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Det här var mycket sakligt och bra skrivet och jag kan köpa en del...men inte allt rakt av. Många inom barfotarörelsen hävdar att vildhästar inte får fång och enligt dig ska en fullt frisk hov inte få några men efter ett fånganfall...dock är det inte ovanligt att man just på mustanger som infångats finner fångförändringar i hovarna...samt att dom är oerhört känsliga och får fång mycket lätt trots att dom inte skos eller stallas in utan hålls vidare på "vildhästbasis".

Min hovis skulle nog inte sänka trakten på en fånghäst...men å andra sidan så har hästar som han skor/verkar inte höga trakter. Dessutom är han mycket kunnig i barfotahållning då han verkar mina som rids/jobbas dagligen på skiftande underlag

Till trådskaparen (inlägg nr 1)...Nej, jag har inte sett några problem i samband med att man kortar tån på hästen. Min Funny hade ankfötter när hon kom till syrran och hon skoddes samt fick tån kortad rejält för att kunna gå...Nu är hon barfota och hoven håller bättre form och nu behövs det inte kortas något i tån längre utan vi rundar av lite och håller efter hovarna.

Sen ska det ju kortas med måtta, självklart. Man kan inte hugga av hur långt in som helst ;)
 
Sv: Hovslagning - kort tå

Cillavan skrev:
Ni som är utbildade hovslagare eller mycket erfarna inom ämnet, finns det några risker med att korta tån mycket på hästen? Skillnad på fram eller bak? Kan hästen bli överansträngd även vid väldigt lite arbete?

Man måste dels se till hästens exteriör och benaxlar,likväl komma ihåg att hästen har TRE belastningsfaser. Den första belastningsfasen kallas isättningsfasen,den andra belastningsfasen samt den tredje överrullningsfasen. Om nu hästen i den första fasen sätter ned typ insidan först så är det absolut inte säkert att den sidan blir mest belastad i belastningsfasen utan det är mkt vanligt att belstningen flyttas i hoven över till en helt annan del i belastningsfasen för att senare i överrullningsfasen ändra riktning. Det man kan se utifrån hovens form är att den mest utflutna sidan på hoven är den del som belastas MEST i belsatningsfasen. Detta är mkt enkelt att förstå om man vet hur hovens papiller och lameller är uppbyggda.

Hovväggen är uppbyggd av miljoner hornrör som löper från kronranden och nedåt,hornrören kan här lätt liknas med ett sugrör. Om du ställer ett sugrör rakt och trycker på det med fingret i ena änden och den andra änden är mot en bordsskiva så förblir det rakt. Vinklar du sugröret en aning åt vänster och trycker igen så böjer det sig åt höger på mitten och vise versa.

En häst med korta upprätade kotor har naturligt en snabbare överrullning än en med långa veka kotor.

En för kort tå på den första kommer ge en överrullning som startar innan den hunnit vila i belastningsfasen likväl en extremt kort tå på den andra kommer ge en mer normal överrullning vilket inte ger den bakre senapparaturen samt ligamenten en ökad påfrestning.

Faran med en extremt kort tå på en barfotahäst kan dock lätt leda till dels ömhet i tådelen samt separation i tådelens hovvägg.

Som du förstår så är det helt individuellt utifrån den enskilda individen, det gäller att ge varje enskild benaxel en balanserad verkning/skoning utifrån den enskilda individens exteriör samt rörelsemönster. Man måste oxå ta hänsyn till den kraft benaxeln utsätts för samt det motriktade momentet som avspeglas utifrån underlaget samt att kraften ökar beroende på ju högre gångart det är.

Detta gäller lika för både fram och bak samt att, nej jag har aldrig sett en häst som varesig blivit ansträngd, än mindre överansträngd vid väldigt lite arbete.

För kort tå fram kommer ge en för snabb överrullning vilket hästen försöker kompensera med att springa i kapp frambenen med sina bakben för att komma i balans samt att den kommer gå sönder fram då den aldrig hinner vila i belastningsfasen.

För lång tå fram kommer ge en extrem påfrestning av benets bakre ligament, senapparatur samt islag från bakhovarna i framhovarna med det resultatet att hästan inte vågar ta ut baksteget fullt ut.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Skulle här vilja tillägga att vad jag vet om just fångbehandling enligt Strasser så är det jätteviktigt med rörelse och mer rörelse. MEN, det som ofta missuppfattas är att folk tror att detta innebär att man ska leda runt hästen timme efter timme eller ha den i hage på ett sådant sätt att den tvingas gå långa sträckor. Detta är inte sant coh absolut INTE på tex grus eller stötande underlag som hårda grusvägar eller asfalt.

Hästen ska GES MÖJLIGHET TILL RÖRELSE dygnet runt tillsammans med hästar den känner och kommer väl överrens med, för trygghetens skull. Hästen ska naturligtvis inte behöva tvingas runt i det akuta läget utan får röra sej det den vill och klarar av. Om den vägrar röra sej över huvud taget (vilket som Afrodite skrev om, förlänger läkningsprocessen) så kan man kanske ha en tuss hö och vatten ett par meter ifrån höet så hästen iaf tar några steg dagligen.

Det tycks vara den kanske största missuppfattningen att en fånghäst eller en häst med andra allvarliga hovåkommor ska tvingas till rörelse till varje pris! Det är alltså inte sant och så kanske vi kan slippa sådana påståenden i framtiden här?

Tack Britt-Marie för ett utförligt svar!
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Afrodite skrev:
Orsaken till att man höjer upp hälarna ytterligare vid akuta fånganfall enligt traditionella metoder är att detta reducerar blodflödet till hoven i ännu större omfattning.

Britt-Marie
SHP

Den typiska fångställningen är att hästen stå kraftigt framför sig med fram,kraftigt under sig med bak. Gärna med belastningen på trakterna,detta enbart beroende på för att minska draget i djupa böjsenan som fäster in i hovbenets underdel. Ju mindre drag hovbenet utsätts för utifrån djupa böjsenans motdrag i belastad fas ju mindre är risken för hovbensrotation. Man kan även tydligt se en ökad svullnad i kronranden detta beroende på den ödembildning som skapas i hoven vid fång.

All traditionell fångbehandling är individuell och endast den häst som uppvisar bakåtbruten benaxel skall EVENTUELLT höjas i trakterna under det AKUTA stadiet enbart för att minska draget i djupa böjsenan. I övriga fall undviker man att ändra på vinklarna i det akuta stadiet. Hästen skall däremot snabbt medicineras av VET samt i det akuta stadiet ställas på ett mkt tjock mjukt underlag.All påtvingad rörelse är att betrakta som negativ då det mkt lätt kan orsaka en rotation som inte skulle inträffa om hästen själv kunde bestämma om och när den vill röra sig. Som hovis är det av yttersta vikt att så snart hästen utan att dö kan stå på tre ben korta tån ända in i lammelläderhuden samt verka de så att tådelen är fri från markkontakt. Detta endast för att ödemet skall kunna passera ut genom hoven. Man får då en fri tådel utan belastning samt een belastning endast på hovens sidodelar samt hela traktdel.

Efter 10-14 dagar skos hästen individuellt men ett mkt lämpligt beslag är en sk, öppen tå kombinerat med stabiliserande sulplast eller hartbar enbart för att ge hovbenet stabilitet i belastningsfasen.

Ett marparallelt hovben kommer tyvärr inte vara markparallelt i den fulla belastningsfasen utan där påvisa ett bakåtbrutet markparallelt hovben vilket endast gör det hovbenet mer rörligt i hovkapseln utifrån dom tre belastningsfaserna vilket ytterligare äventyrar en hovbensrotation.

Det är även så lätt att man genom värmekamera kan konstatera att ingen häst har samma blodflöde,genomströmning i alla sina fyra ben samtidigt, utan det skiftar hela tiden ovasett stillastående eller rörelse. Detta beror enbart på hjärtats kapacitet, eller skall vi säga brist på kapacitet.
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

hovis skrev:
Den typiska fångställningen är att hästen stå kraftigt framför sig med fram,kraftigt under sig med bak. Gärna med belastningen på trakterna,detta enbart beroende på för att minska draget i djupa böjsenan som fäster in i hovbenets underdel. Ju mindre drag hovbenet utsätts för utifrån djupa böjsenans motdrag i belastad fas ju mindre är risken för hovbensrotation. Man kan även tydligt se en ökad svullnad i kronranden detta beroende på den ödembildning som skapas i hoven vid fång.

All traditionell fångbehandling är individuell och endast den häst som uppvisar bakåtbruten benaxel skall EVENTUELLT höjas i trakterna under det AKUTA stadiet enbart för att minska draget i djupa böjsenan. I övriga fall undviker man att ändra på vinklarna i det akuta stadiet. Hästen skall däremot snabbt medicineras av VET samt i det akuta stadiet ställas på ett mkt tjock mjukt underlag.All påtvingad rörelse är att betrakta som negativ då det mkt lätt kan orsaka en rotation som inte skulle inträffa om hästen själv kunde bestämma om och när den vill röra sig. Som hovis är det av yttersta vikt att så snart hästen utan att dö kan stå på tre ben korta tån ända in i lammelläderhuden samt verka de så att tådelen är fri från markkontakt. Detta endast för att ödemet skall kunna passera ut genom hoven. Man får då en fri tådel utan belastning samt een belastning endast på hovens sidodelar samt hela traktdel.

Efter 10-14 dagar skos hästen individuellt men ett mkt lämpligt beslag är en sk, öppen tå kombinerat med stabiliserande sulplast eller hartbar enbart för att ge hovbenet stabilitet i belastningsfasen.

Ett marparallelt hovben kommer tyvärr inte vara markparallelt i den fulla belastningsfasen utan där påvisa ett bakåtbrutet markparallelt hovben vilket endast gör det hovbenet mer rörligt i hovkapseln utifrån dom tre belastningsfaserna vilket ytterligare äventyrar en hovbensrotation.

Det är även så lätt att man genom värmekamera kan konstatera att ingen häst har samma blodflöde,genomströmning i alla sina fyra ben samtidigt, utan det skiftar hela tiden ovasett stillastående eller rörelse. Detta beror enbart på hjärtats kapacitet, eller skall vi säga brist på kapacitet.

Mycket trevligt och informativt svar. Eftersom jag aldrig haft någon fånghäst så var det bra att få reda på hur en hovslagare gör. Tack för det. :) :)
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Fast, när hästen ställer sej i den typiska fångställningen blir ju draget naturligt STÖRRE och inte mindre än vid en normal position.. Förklara gärna varför hästen skulle välja själv att göra så om den nu vill undvika "drag" i senan?
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Toffel skrev:
Fast, när hästen ställer sej i den typiska fångställningen blir ju draget naturligt STÖRRE och inte mindre än vid en normal position.. Förklara gärna varför hästen skulle välja själv att göra så om den nu vill undvika "drag" i senan?


Jag förstår inte hur du menar, hur kan draget bli större. Förklara för mig vilken muskel som senare omvandlas till djupa böjsenan samt hur djupa böjsenan passerar genom benaxeln samt var den fäster in så kanske jag förstår bättre.
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

hovis skrev:
Den typiska fångställningen är att hästen stå kraftigt framför sig med fram,kraftigt under sig med bak. Gärna med belastningen på trakterna,detta enbart beroende på för att minska draget i djupa böjsenan som fäster in i hovbenets underdel. Ju mindre drag hovbenet utsätts för utifrån djupa böjsenans motdrag i belastad fas ju mindre är risken för hovbensrotation. Man kan även tydligt se en ökad svullnad i kronranden detta beroende på den ödembildning som skapas i hoven vid fång.

All traditionell fångbehandling är individuell och endast den häst som uppvisar bakåtbruten benaxel skall EVENTUELLT höjas i trakterna under det AKUTA stadiet enbart för att minska draget i djupa böjsenan. I övriga fall undviker man att ändra på vinklarna i det akuta stadiet. Hästen skall däremot snabbt medicineras av VET samt i det akuta stadiet ställas på ett mkt tjock mjukt underlag.All påtvingad rörelse är att betrakta som negativ då det mkt lätt kan orsaka en rotation som inte skulle inträffa om hästen själv kunde bestämma om och när den vill röra sig. Som hovis är det av yttersta vikt att så snart hästen utan att dö kan stå på tre ben korta tån ända in i lammelläderhuden samt verka de så att tådelen är fri från markkontakt. Detta endast för att ödemet skall kunna passera ut genom hoven. Man får då en fri tådel utan belastning samt een belastning endast på hovens sidodelar samt hela traktdel.

Efter 10-14 dagar skos hästen individuellt men ett mkt lämpligt beslag är en sk, öppen tå kombinerat med stabiliserande sulplast eller hartbar enbart för att ge hovbenet stabilitet i belastningsfasen.

Ett marparallelt hovben kommer tyvärr inte vara markparallelt i den fulla belastningsfasen utan där påvisa ett bakåtbrutet markparallelt hovben vilket endast gör det hovbenet mer rörligt i hovkapseln utifrån dom tre belastningsfaserna vilket ytterligare äventyrar en hovbensrotation.

Det är även så lätt att man genom värmekamera kan konstatera att ingen häst har samma blodflöde,genomströmning i alla sina fyra ben samtidigt, utan det skiftar hela tiden ovasett stillastående eller rörelse. Detta beror enbart på hjärtats kapacitet, eller skall vi säga brist på kapacitet.

Tack för ett seriöst svar!
Eftersom jag aldrig haft någon fånghäst och inte sett hur man rent praktiskt går till väga så har jag en fråga till dig. Du skriver att tån kortas in till läderhuden. Min spontana reaktion på det är att det måste göra ont. Bedövas hästen eller hur gör ni?

Britt-Marie
SHP
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Afrodite skrev:
Eftersom jag aldrig haft någon fånghäst och inte sett hur man rent praktiskt går till väga så har jag en fråga till dig. Du skriver att tån kortas in till läderhuden. Min spontana reaktion på det är att det måste göra ont. Bedövas hästen eller hur gör ni?

Britt-Marie
SHP

Nej inte om man kortar den in i lamelläderhuden,då lättar man på övertrycket och ödemet kan finna en väg ur ur hovkapseln och smärtan avtar väldigt snart och hästen finner välbehag.

Detta naturligt vis i kombination med att hästen har en djup bädd att stå i samt att den ALDRIG under några omständigheter påtvingas rörelse vare sig övriga kompisar eller att den tvingas gå en viss sträcka för att äta samt en annan sträcka för att dricka. Den måste SJÄLV få välja om,hur och när den vill röra på sig.

Kortar man den ända in till läderhuden då gör man sig skyldig utifrån Svensk Djurskyddslag och kan, nää man skall bli anmäld.

Jag har förstått att du aldrig stött på en fånghäst i verkligheten utifrån vad du skriver. Tro mig, teori och verklighet är två HELT skilda saker.

Tack för din trevliga fråga samt ditt kunskaps sökande.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

hovis skrev:
Nej inte om man kortar den in i lamelläderhuden,då lättar man på övertrycket och ödemet kan finna en väg ur ur hovkapseln och smärtan avtar väldigt snart och hästen finner välbehag.

Detta naturligt vis i kombination med att hästen har en djup bädd att stå i samt att den ALDRIG under några omständigheter påtvingas rörelse vare sig övriga kompisar eller att den tvingas gå en viss sträcka för att äta samt en annan sträcka för att dricka. Den måste SJÄLV få välja om,hur och när den vill röra på sig.

Kortar man den ända in i läderhuden då gör man sig skyldig utifrån Svensk Djurskyddslag och kan, nää man skall bli anmäld.

Jag har förstått att du aldrig stött på en fånghäst i verkligheten utifrån vad du skriver. Tro mig, teori och verklighet är två HELT skilda saker.

Tack för din trevliga fråga samt ditt kunskaps sökande.

Jo, jag har sett fånghästar och även åtgärdat hästar med fång, men aldrig haft någon av mina egna med fång. Det jag däremot aldrig sett är fånghästar som behandlats av hovslagare, därav min fråga och det var därför också mycket intressant att se hur du går till väga.

Britt-Marie
SHP
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Lånar..

Nu blev detta genast en intressant tråd att läsa :-)
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

Jag trodde att hästen ställde sig i den typiska fångställningen för att avlasta sin onda tå. Hur kan man annars förklara varför hästen, efter genomförd verkning, kan ställa sig "som vanligt". Böjsenan är väl lika tight för det?

Dessutom har jag läst om ett försök där man provade att kapa böjsenan på hästar med fång för att se om man kunde stoppa hovbensrotationen. Men se det hände sig så att hovarna fortsatte och hästarna fick avlivas.

Jag har diskuterat detta med Peter_lundin i en tidigare tråd...

Jag tror helt enkelt inte att det är så enkelt att det enbart är djupa böjsenan som drar hovbenet ur läge.
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.

emindy skrev:
Jag tror helt enkelt inte att det är så enkelt att det enbart är djupa böjsenan som drar hovbenet ur läge.

Det tror inte jag heller utan jag tror att den enskilda individens exteriör samt benställning har en stor avgörande betydlese. Dock så vet jag att ju tidigare i ett akut fånganfall djupa böjsenan avlastas på ett eller annat sätt samtidigt som ett friläggande av ödemet genomförs ju mindre är risken för hovbensrotation samtidigt som hästen själv utan övrig inverkan får röra sig fritt på ett djupt mjukt underlag.

Den forskning som du hänvisar till angående kapning av djupa böjsenan gjordes väl inte i det akuta läget, jag menar då inom 48 timmar eller har jag missuppfattat det resultatet då jag tog del av det??
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Hästvård Eftersom jag inte har något att göra och lite tankar att skingra sitter jag här på lördagskvällen och nördar ner mig i min hästs...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
8 848
Hästvård Jag har ett sex år gammalt sto, importerad från Lettland som unghäst och i min ägo sedan hon var drygt 3,5 år gammal. Den här sommaren...
Svar
10
· Visningar
3 239
Senast: mackan
·
Skola & Jobb Snart färdig lärare, tjohoo vad alla drar i en! Jag har fått fem jobberbjudanden och det är ju helt fantastiskt... MEN det känns...
2
Svar
24
· Visningar
3 498
Senast: Cilva
·
Hästvård Först och främst, jag vet att jag som hästägare borde läsa på mer och bli mer insatt i hovslageri, och tro mig; Jag läser på allt jag...
2 3
Svar
41
· Visningar
6 201
Senast: mily
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp