Sv: För oss med ständig otur..
Nu såg inte jag när han bröt benet, men jag tror att det troligtvis hände något när dom lekte.
Visst hamnar stenarna utanför staketet om man flyttar in det.
Men hade det varit så vid dom här två tillfällena så hade hästarna gått igenom elstaketet, och riskerat att fastna i det, och efter det riskerat att trampa i stenarna.
Självklart kan man ha hästarna i madrasserade boxar m.m. men jag tar hellre några skadade hästar som fått leva som hästar.
Jag förstår inte vad du menar när du skriver
Visst hamnar stenarna utanför staketet om man flyttar in det.
Men hade det varit så vid dom här två tillfällena så hade hästarna gått igenom elstaketet, och riskerat att fastna i det, och efter det riskerat att trampa i stenarna.
Som jag förstår det så trampade dom i alla fall upp i stenarna trots att dom låg
under staketet. Min enda rimliga förklaring är att dom av en eller annan orsak gick till flyckt och hagen va inte flycktvänlig. Staket längre in och dom flydde in i staketet, staket längre ut och dom flydde in i stenarna (under staketet).
Tråden är intressant,,, kan den som vill skriva noter ( stolpa upp varje enskilt skadetillfälle) så lovar jag att jag ska svara så gott jag kan på var i det brister. Otur eller rent överbeskyddande oförståelse.
Hästar ska naturligtvis inte lindas in i bomull för det är då "oturen ständigt råder", hästar ska naturligtvis få vara hästar och inte jämföras med männskligt tänkande. Därmed inte sagt att god hästhållning är förknippat med ett antal skador på hästarna för då är det något som brister i hästhanteringen.
Ett par enkla tips. Individens näringsbehov ska genom utfodring ske utifrån ras,bruk. Individens rangordning i flock ska ske utifrån den övriga flockens acceptans, förändringar i flocken leder alltid till en ändrad rangordning i flocken under 2-3 dygn, en individ som den övriga flocken stöter ut eller konstant ställer till oreda i flocken ska omgående tas ur flocken och analyseras. Individens hagvistelse (av människan förbestämt begränsat utrymme och miljö) bör bestå av två parametrar, dels så stor areal att individen kan utföra sitt naturliga flycktbeteende när (om) den tar till sin naturliga flycktinstingt och att denna begränsade yta inte innehåller en för individen "otjänlig" struktur. (läs redan tidigare analyserade skaderisker i form av stenrös,taggbuskar,djupa diken,öppna vattendrag, bristande stängsel mot trafikerad allmän väg.)
Hästens dagliga utevistelse i hagen är en rastplats och viloplats för individen där den känner sig trygg och kan betesig naturligt. Visst ett å annat glädje skutt och brall kan alla glada hästar göra i sin hagvistelse men när deras hagvistelse är mer motion, stress än vila så brister det antingen i individens "överproduktion" av näringsbehov, överskottsenergi eller rent stressrelaterat. Mitt måtto är och har alltid varit att energin ska utvinnas i det arbete som individen genom sitt bruk ska utföra.
Tyvärr ser man många ggr hästägare som fodrar sina individer utifrån det bruk dom "tror sig" bruka individen för men törs efter att denna så nogrant uppräknade foderstaten teoretiskt inte omvandla detta i praktiken.
Man har nu en briserande bomb (på mer än ett sätt) och finner det som naturligt (och för egen del mest säkert) att låta denna bomb brisera i deras dagliga utevistelse med all den spetsade otur det medför.
Ett å annat "päron" finns ju alltid och poängen i det hela är att det är aldrig dom dåliga hästarna som skadar sig utan bara dom som man absolut inte vill ska skada sig.
Så enkelt uttryckt,, skit i om du har en bra häst för en bra häst blir alltid dålig ju mera du bryr dig om den, lägg istället ner den energin på den dåliga hästen för då kommer den följas av ständig otur och den bra hästen drabbas av tur.