Sv: För och Nackdelar med betfor?
Det stämmer inte. Att ta upp socker är det allra lättaste som finns för hästen. Det är stärkelse som är svårt och som man inte ska överdosera.
Betfor är ett lysande fodermedel i mitt tycke. Kan ges som grovfoder åt hästar som har bekymmer med att tugga eller smälta hö. Har förmågan att få snälla bakterier att trivas och ger både lång och snabb energi. Användes förr mkt till häst men tycks enl försäljarna ha minskat i bruk. Så om hästarna får mer karies kan man nog inte skylla på att de får för mkt betfor. HH
så här säger min lärare Linda på strömsholm om betfor:
Betfor är en restprodukt från sockerframställning. Betfor är inte något särskilt fodermedel, det är ingen råvara utan en foderprodukt. Det som är, är att man har resterna från sockerbetan, när man tillverkar socker strimlar man sockerbetan och därefter när man utvunnit sockret har man betfibern kvar och den blandar man då med melass. Och då har man betfor. Melass är också en restprodukt från sockerframställningen, säger Linda.
- Betfor är ett väl beprövar fodermedel på häst och kor som man kan ge till alla lantbrukets djur, fortsätter Linda.
Varför ska man ge betfor?
- Man ska ge betfor därför att det har en god dietisk verkan. Det ökar smakligheten så till exempel en häst som har foderleda tycker om det och sen så för att ge hästar medicin och mineralfoder så kan man blanda i det. Sedan är det ett energirikt basfoder. När man utvecklar detta med dietisk verkan så när du får fodersmältningsproblem, rubbningar, på en häst tar man bort allt kraftfoder men man ger fortfarande betfor till en häst. Också bra vid grovfoderbyten därför att den stabiliserar tarmfloran.
- I samband med tävling och transport kan hästen förlorar stora mängder vätska och eftersom man ger hästen betfor uppblött med stora mängder vatten och hästen tycker det är smakrikt och gärna äter det, får den samtidigt i sig vätska. Därför undviker man också transportsjuka. Transportsjuka handlar många gånger om vätskebrist, berättar Linda vidare.
Hur mycket betfor ska man ge?
- Man brukar säga max ett halvt kilo betfor på 100 kg häst men det är sällan du ger så stora mängder betfor utan oftast rör det sig om 1/2 - 1 kg totalt per häst. (torr)
Till vilka andra fodermedel passar betfor ihop med?
- Den passar ihop med de flesta men framförallt ihop med spannmål det beror på kalkhalten. Betfor innehåller ju högre kalkhalt och låg fosforhalt och spannmålen då tvärtom. Därför kompletterar havre och betfor varandra.
Får hästen energi av betfor?
- En fördel är att betfor ger energi utan att den tillför stärkelse. Melassdelen är ett rent energitillskott eftersom den till hälften består av druvsocker. Det är det man kallar snabb energi. Men den har ju också långsam energi genom att betfibern efter som den bryts ner i grovtarmen och där verkar stabiliserande på microorganismerna, menar Linda.
Varför blötlägges betfor?
- Därför att den kan om den utfordras torr fastna i halsen och ge foderstrupsförstoppning.
Hur mycket vatten ska det blötläggas med?
- Dubbelt så mycket vatten som betfor.
Förvaring?
- Torrt med lock så inga möss kommer åt det.