Sv: Foder till överviktig fångponny
Har beställt ett pulver som heter Proofeed som jag såg att många bukare har användt till sina fånghästar och talat mycket gott om. Hoppas att det hjälper min ponny så hon slipper dras med nå mer fångkänningar.
Profeed är ingenting annat än fruktan. Lite komiskt kan man säga att en del på det här forumet påstår att det är fruktan som orsakar fång medan andra påstår att fruktan kan hindra hästar från att få fång. Båda falangerna kan inte ha rätt. Faktum är att båda har fel. Fruktan varken orsakar eller hindrar hästar från att få fång.
Man har visserligen lyckats framkalla laminitis/fång i försök där man momentant har slangat in stora mängder av inulin (ett slags fruktan) i ponnier men det är ytterst tveksamt om hästar kan få fång i praktiken av fruktan. Hästar betar i princip omkring 20 timmar per dygn och fruktanhalten i gräs kan variera enormt under dygnet. Räknar man på ett medelvärde för fruktanhalten över dygnet så skulle hästen behöva äta kopiösa mängder gräs för att komma upp i de fruktanmängder som användes vid Pollitts försök och dessutom intar hästen i praktiken fruktanet under en 24-timmars period medan Pollitt gav allt inulin momentant.
Kan fruktan hindra hästar från att få fång? Företaget som säljer denna produkt (Profeed) hänvisar till en studie som gjorts vid Virginia Tech i USA. Här är studien dom hänvisar till:
”Dietary supplementation with short-chain fructo-oligosaccharides improves insulin sensitivity in obese horses”
Du hittar hela studien här:
http://jas.fass.org/content/early/2010/09/24/jas.2010-3108.full.pdf
Först bör man veta vad scFOS (short-chain fructo-oligosaccharides) är för något. ScFOS är kortkedjiga fruktaner, dvs. de består av mindre än 6 fruktosmolekyler + en glukosmolekyl i ena änden av kedjan.
I denna studie gav man scFOS till åtta vuxna överviktiga arabvalacker och fann att insulinkänsligheten förbättrades något för de hästar som fick scFOS jämfört med de hästar som inte fick scFOS (kontrollgruppen).
Detta låter väl bra, men om man tittar på foderstaten som dessa hästar fick så finner man att hästarna fick 4 kg hö och 4 kg kraftfoder i form av spannmål! 65% av energin kom från spannmålet!
Det finns väl ingen vettig människa som ger 4 kg spannmål till en IR-häst. En IR-häst ska inte ha något kraftfoder överhuvudtaget så denna studie är helt enkelt inte tillämplig på IR-hästar som ges en foderstat av enbart hö. Varför i all världen ska man ge en IR-häst 4 kg spannmål så att insulinet rusar i taket och sedan ge lite scFOS så att insulinresponsen dämpas något? Då är det ju mycket bättre att inte ge något spannmål alls!
Man kan ju ställa sig frågan varför man gör dessa idiotiska studier överhuvudtaget. Svaret på den frågan ligger förmodligen mycket i hur forskningen på hästar finansieras. Hästar betraktas som sällskapsdjur och är inte produktiva som t.ex. nötkreatur och grisar som ger oss mat på bordet. Väldigt lite “allmänna medel” satsas därför på forskning om hästar. Forskning på hästar är därför i hög grad beroende av extern finansiering och den kommer oftast från fodertillverkare. Jag vill inte beskylla forskare för att förfalska resultat men faktum är att man i hög grad kan påverka resultatet genom att lägga upp studien på ett visst sätt, t.ex. som i fallet med den höga halten spannmål i scFOS studien.
Hur kan man då förklara att insulinkänsligheten förbättrades och insulinresponsen minskade för hästar som fick scFOS? Ingen vet väl egentligen varför. En teori kan vara att scFOS fermenteras redan i magsäcken av de mikroorganismer som finns där och att fermenteringsprodukten, kortkedjiga fettsyror, till viss del blockerar upptaget av glukos i tunntarmen. Ger man stora mängder stärkelse så kan ett tillskott av scFOS kanske hjälpa till att blockera en del av den stora mängd glukos som frigörs vid digestering av stärkelse (stärkelse bryts ner till 100% glukos i hästens tunntarm). För en häst som har en foderstat med en låg socker- och stärkelsehalt så har ett tillskott av scFOS förmodligen ingen som helst inverkan. Även vid den höga halt stärkelse som hästarna i denna studie fick så var effekten på insulinkänsligheten måttlig (= “moderately improve insulin sensitivity”).
Istället för att ge scFOS som kostfiber kan man ju ge betfiber som också är en “dietary fiber” med liknande effekt. Dessutom innehåller hö alltid en viss mängd kortkedjiga fruktaner eftersom fruktaner byggs upp genom anabolism. Hade man ersatt de 4 kilona spannmål med 4 kg hö istället så hade dessa 4 kg hö också innehållit en viss mängd scFOS.
Sanningen är den att det inte finns några mirakeltillskott som kan förhindra att en häst får fång. Som många tidigare i den här tråden har sagt så är det endast en balanserad foderstat med låg socker- och stärkelsehalt samt så mycket motion som hästen klarar av som hjälper. Visst finns det vissa näringsämnen som är speciellt viktiga för en IR-häst, men dessa ingår i hästens normala foderstat.
När det gäller bantning så har jag i princip samma uppfattning som “Centaur”. Man ska aldrig svälta en häst. Det kan t.o.m. få till följd att hästen går upp i vikt. Svälter du en häst så träder kroppens signalsystem in och signalerar till kroppen att nu är det bistra tider, bäst att gå ner på sparlåga och förbränna så lite kalorier som möjligt. Följden blir att hästen håller fast vid de få kalorier som finns att tillgå i foderstaten och istället lagrar all den energi den kan som kroppsfett för att klara “svältperioden”. Om man istället anpassar energin i foderstaten till hästens idealvikt så kommer hästen oftast att gå ner i vikt och så småningom hamna på sin idealvikt.