Sv: Fjordavel 2008 version II
Hmm..det låter som det blir eftertraktat blod här i Sverige med. Jag anser ju med att norrmännen bör vara experter på sin egen ras men sedan är det ju en fråga om tycke och smak också. Det finns ju en del matadoravlade linjer i Sverige så man måste nog härda fram att det gäller att vakta de linjer som kommer så avelsbasen inte blir allt för smal. Det finns också ganska mycket godkända hingstar om man samtidigt ser till stomaterialet.
Hur många ston hade MT i år?
Nej, egentligen är det inte en fråga om tycke och smak. Norge är moderland för fjordhästen och därför är det norsk rasstandard som skall följas. Det är bara så tråkigt att norsk rasstandard tydligen inte = svensk rasstandard eller dansk rasstandard. Som det är nu så verkar fjordhästen nästan utvecklas åt tre olika håll. Den danska fjordhästtypen är dessutom den som är gångbar ute i övriga fjordhästvärlden om man ser till vart de länderna vänder sig som köper avelsmaterial.
Jag hade gärna sett ett sammarbete, varför inte en svensk, en dansk och en norsk domare på vår hingstpremiering och gärna ett rullande schema där gubbarna, eller gummorna bara kunde sitta ett visst antal år.
Som det är nu har vi en domarkår som står upp och bröstar sig på varje hingstpremiering och berömmer de svenska fjordhästarna för den utveckling de haft de senaste 15 år, dvs de år som denna premieringsnämnd suttit i princip intakt. Dubbelmoral, eller???
Samtidigt sitter en stor del av den danska domarkåren på läktaren och undrar vad vi håller på med, en hingst höll måttet för att få komma över och göra nytta på deras eget begrändsade stomaterial.
Samma danskar satt på läktaren i våras på Eid och hade åsikter om det hingstmarterial som visades där.
Vi hade haft mycket mera nytta av att enas om en homogen rastyp som samtliga länder i Fjordhorse International kunde acceptera!
Visst har vi lite för "många" hingstar om man ser till antalet ston (ston i avel), men det faller ifrån väldigt många hingstar under resans gång, flera av dem kommer inte ens till bruksprov två år efter godkännandet.
Mykletind har betäckt 14 ston i år, 15 st Leirdals Odin och även Hauk Thun ligger högt upp på antalet bet lista, det säger en hel del om vad folk letar efter, udda stammar och nytt blod, eller hur?