Sv: Fjällvandring, ge mig tips!
Jag kan rekommendera att torka mat själv och ta med, för att minska på vikt och volym. Vi torkade stekt köttfärs inför vår senaste vandring; att ha till köttfärssås. Jag vet några som äter LCHF som torkade uppvispat ägg så att de kunde äta ägg till frukost.
Frystorkad mat i portionspåsar är smidigt men inte jättegott. Vill man ändå ha sån så rekommenderar jag Mountain House's pastarätter framför de orangea Real Turmat. Ta med salt, peppar och ev någon mer krydda för att piffa upp rätterna.
Till frukost är det lämpligt med havregrynsgröt med russin (väg upp och packa i portionsförpackningar hemma) och mjölk gjort på mjölkpulver.
Bra mellanmål är knäckebröd med mjukost, russin, nötter och choklad. Snåla inte med mellanmålen, det kan förstöra en hel tur om man tvingas gå utan energi i kroppen.
Bär inte med er vatten utan ta med en flaska och en kåsa. I de flesta fall passeras fjällbäckar med jämna mellanrum där man kan dricka. Om det är glest mellan bäckarna är det bra att kunna fylla en flaska.
Packa i packpåsar så att ni inte behöver gräva genom hela väskan när ni ska ha fram något. Lägg det ni behöver under dagen högst upp (mat, kök, en torr tröja, toapapper och tvål) och lägg tält och sovsäck underst. Undvik att ha saker hängades utanpå ryggsäcken, det blir bara skramligt (speciellt om det blåser). Ta bara med det ni absolut behöver. Man behöver inte en ta en ny tröja varje dag t.ex. Man behöver inte tvätta håret och man behöver inte lukta gott. Deo och tvål räcker.
Packa en liten påse med toapapper, tvål och tändare som ni delar på. Pappret får inte lämnas i naturen utan ska brännas när det är använt. Bygg ett litet "röse" över lämningarna när du har gjort nr 2, så att ingen annan vandrare riskerar trampa i det. När man gör nr 1 ser man till att gå bort från rinnande vattendrag, utifall att någon skulle få för sig att dricka längre nedströms.
Finns mycket mer att skriva men jag nöjer mig med det. Hoppas ni får en trevlig tur! Är det jämtlandstriangeln ni ska gå?