Sv: Fisk

Å andra sidan så kanske det är så att transporten t o r Swinoujscie har mindre miljöpåverkan än om man t ex förpackat köttet i någon svensk stad? Det är bara några få mil till färjan från Kristianstad. Om de packat i Sverige hade det förmodligen blivit många fler mil på lastbil.

Det där är lite av en jobbig sanning. Jag var en gång på en föreläsning där man berättade om en LCA gjord på lax.

Man jämförd lax odlad i Norge, fiskad och rensad (med maskin) där och transporterad med lastbil till Göteborg (kan ha varit Sthlm?), med lax odlad i Chile, fiskad där, transporterad med båt till Thailand, rensad där (med människohänder) och sen med båt till Sverige (om det nu var GBG eller Sthlm).

Den senare var bättre ur ett klimatperspektiv... Det berodde då delvis på att det blir mindre spill när mänskliga händer rensar fisken. Men också såklart att lastbilstransporter är så oändligt mycket sämre än stora fartyg.

Det är verkligen jättesvårt att veta att man fattar rätt beslut i mataffären (egentligen i alla affärer såklart). Att produktionen läggs utomlands är inte ett dugg konstigt, det gäller ju allt. Det kostar t ex 5:- att frakta en TV hit från Kina. Varför ska vi då producera den här?
 
Sv: Fisk

KL

Hakar på en fråga: vad är kräftstjärtar för en produkt egentligen? Är det stjärten på odlad vanlig kräfta? Vad gör man isåfall med resten av kräftan?
 
Sv: Fisk

Inte alls. Väldigt viktig fråga. Är ju fy skam på en om man köper kräftstjärtar å slänger resten av kräftorna i sopporna. Då måste jag banna mig själv :o
 
Sv: Fisk

Nja, det används ju säkert till något. Men det kunde vara spännande att veta lite mer om kräftstjärtarna.
 
Sv: Fisk

Jag har inte en aning, men tänker att "kräftrester" kanske används som smaksättare, typ fond eller buljong?
Eller i hund-/katt-/djurmat?
 
Sv: Fisk

Jag tror och hoppas att det görs kräftfond / skaldjursfond av det... (det är vad jag själv skulle göra, fond eller soppa).

Men det kanske är en rosig världsbild jag har =/...
 
Sv: Fisk

Jag har hittat det här:

När det kommer till skaldjur, försök minska mängden räkor eller kräftkött och ät istället musslor. Kräftkött i form av kräftstjärtar är nämligen en av de största klimatbovarna bland alla livsmedel, och därför är det viktigt att söka alternativ. Förutom att du minskar utsläppen av växthusgaser sparar du pengar på att äta musslor istället för kräftor.

Anledningen att havskräftor påverkar miljön betydligt mer (än musslor, min anmärkning) är dels att bränsleförbrukningen från dieselmotorerna är hög, dels att det krävs många kräftor för att få ihop ett kilo kräftkött. Den sammanlagda miljöpåverkan från kräftor är hela 107 kg koldioxidekvivalenter per kilo kräftkött, alltså nästan hundra gånger så mycket som från musslor. Byter du alltså ut 2 kg kräftkött mot musslor minskar din utsläpp med cirka 212 kg koldioxid per år.

Jag har även hittat det här om räkskalning:
http://www.svd.se/naringsliv/rakans-langa-resa_6357538.svd
Räkskalarmaskinsreklamfilm: http://www.jonsson.com/how-it-works/
 
Sv: Fisk

Det gäller dock inte hela scans produktion av bacon, bara det som packas från slakteriet i kristianstad. (och det är sjukt att ett så stort företag som gör sig vinn om att producera genuina produkter, använder sig av 'billig arbetskraft' i form av billigare produktionskostnad utomlands.

http://www.atl.nu/lantbruk/scans-bacon-klarar-inte-svenskm-rkningen

Enligt deras Facebooksida så är det allt bacon, men att de flesta av deras grisar slaktas och styckas i Kristianstad.

Tex detta citat:
Vi tillverkar vårt bacon på vårt egen anläggning i Świnoujście och råvaran till baconet skickas i särskilda kylcontainrar från vår styckning i Sverige, främst Kristianstad.
https://www.facebook.com/scan/posts/604314322970470?comment_id=4562583&offset=0&total_comments=2
 
Sv: Fisk

Gör den inte alls. Snarare har torskbeståndet ökat sedan 2005 medan strömmingen minskat med ca 70%.

Man får ju dock påpeka att det inte gäller all torsk. Vissa bestånd har ökat tack vare förändringar i fisket, medan vissa bestånd fortfarande är kritiska. Att torsken ökar kan vara en bidragande faktor till att sillen minskar eftersom torsk äter sill och vi har tidigare sett ökning av skarpsill i Östersjön i samband med att torsken fiskades mycket hårt, men fisket efter sill är väldigt hårt det också.
 
Senast ändrad:
Sv: Fisk

Inte alls insatt egentligen, men jag tycker att östersjö-strömming borde vara helt ok. Dom är ju så många att dom konkurrerar ut torsken. Å andra sidan är det väl så mycket miljögifter i dom, så att dom bara får ätas några gånger om året?

Nej sillen är föda för torsken så om det finns mycket sill finns det goda förutsättningar för torsken att återhämta sig. Det är snarare så att man idag larmar om mager östersjötorsk eftersom fisket efter sill och skarpsill är så hårt (speciellt kring lekplatserna för torsk kring Bornholm) att överfiske av torsk idag inte är ett lika stort problem som överfiske av torsken föda.

De äter annat också men dessa fiskarter är en stor del av vad som finns på torskens meny.
 
Sv: Fisk

Det går inte att hitta den riktiga källan men Blåbärets citat kommer från ett ekonomiföretag som heter Nyfiken-grön miljöekonomer under fliken "Senaste nytt" på deras hemsida. Skittråkigt att de inte skrivit källan för jag har googlat som tusan och inte hittat nånting.

Sen blir man riktigt förvirrad när man bland kräftorna kan välja mellan...
Den svenska flodkräftan, som är starkt utrotningshotad.
Signalkräftan, introducerad av människan och bärare av kräftpest. Konkurrerar ut flodkräftan både genom att växa snabbare och vara immun mot kräftpesten den bär med sig. Kan tillväxa explosionsartat så utbud finns det men genom att äta den så bidrar man till att fisket på kräftorna är eftersträvansvärt... Men hur ska man begränsa den och värna om flodkräftan om inte genom fiske?
Utländska kräftor och havskräftor som transporterats långa sträckor och kanske fångats med tvivelaktiga metoder så som trålning.

Varför ska det vara lätt för. :p
 
Senast ändrad:
Sv: Fisk

Det är lätt att låsa sig vid att det är bra att grejer görs i Sverige. Men i det aktuella fallet är det ju t ex kortare avstånd mellan Ystad och Świnoujście än om man t ex ville packa baconet i Göteborg. Då är ju dessutom större delen av transporten med båt.
 
Sv: Fisk

Det är lätt att låsa sig vid att det är bra att grejer görs i Sverige. Men i det aktuella fallet är det ju t ex kortare avstånd mellan Ystad och Świnoujście än om man t ex ville packa baconet i Göteborg. Då är ju dessutom större delen av transporten med båt.

Fast nu var det ju inte så enkelt eftersom jag nämner livdjurstransporterna i sammanhanget.
 
Sv: Fisk

Men det orsakar ju onödig stress för fisken, eller? Att bli upptagen ur vattnet, fasthållen osv... Inte själva dödandet egentligen jag undra över när jag tänker efter :D

Om man jämför exempelvis en häst som blir bultad, det går lugnt till, pang poff så är hästen borta o så lite blod... Inge stress, men det torde ju vara stressande själva hanteringen i sig även om inte själva dödsslaget av fisken är så illa sas.
 

Liknande trådar

Mat Jag (som de flesta) äter 3 gånger per dag, d v s 21 måltider i veckan. Frukost kan jag lätt göra vegetarisk om jag tar ost på mackan. Då...
4 5 6
Svar
106
· Visningar
5 293
Senast: Badger
·
Mat Jag och min syster ser varje dag till att vår gamla mor får middag. Oftast är det min syster som löser det (även om jag också ofta åker...
2 3
Svar
53
· Visningar
2 746
Mat Den här kommer inte bli enkel, följande är personen som kommer allergisk mot: Råa morötter Alla nötter Jordnötter Grön paprika Alla...
2
Svar
38
· Visningar
2 241
Senast: moster_punk
·
Övr. Katt Nästan all kattmat innehållet fisk. I majoriteten av barnböcker/filmer är det fisk som ges till katter. Pekböcker har ofta att man ska...
Svar
8
· Visningar
838
Senast: ufot
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Målbilder för trubbnosar.
  • Uppdateringstråd 30
  • Valp på vintern

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp