Jag håller med @mandelblom och blir, som tidigare ridlärare på ridskola, faktiskt lite upprörd över sådana här okunniga uttalanden.
Jag tror det är ytterst få hästar som "jobbar perfekt" överhuvudtaget. Det måste dessutom utgå från vad hästen används till, en ridskolehäst ska inte användas på samma sätt som en dressyrhäst som går GP. Sedan handlar det ju mycket om planering en ridskolehäst ska inte gå flera avancerade lektioner på samma kväll. Hela upplägget på en ridskola går ju ut på att lära ryttarna att rida, för att göra det behövs hästar som gör rätt när ryttarna gör rätt. Vilket betyder att hästen ska fortsätta trava snällt rakt fram när nybörjaren studsar omkring och ger massor av hjälper samtidigt. För att någon timme senare svara på små fina hjälper hos en mer balanserad ryttare. Det är inte alla hästar som klarar detta.
Självklart kan en utvecklas som ryttare även på en ridskola! Jag har haft många elever som endast rider lektion, visserligen ofta mer än en dag i veckan, som utvecklats massor och verkligen har börjat lära sig att RIDA.
Jag håller verkligen inte med om att ridskolehästar måste vara avtrubbade, de måste dock sortera bland hjälperna. Varför hjälperna kan behöva renodlas när en duktigare ryttare sitter upp. Men som i tidigare exempel hade det inte gått att ha en häst som svarade på alla hjälper när Lisa 6 år ska galoppera för första gången.
De ryttare som verkligen vill kan bli duktiga trots att de "bara" rider på ridskola.
Håller helt med, och vill lägga till att de ridskoleryttare som verkligen vill utvecklas ofta blir skickliga ryttare. Att lära sig rida så många olika typer av hästar som man får på en ridskola är få privatryttare förunnat och utvecklar ridkänslan något enormt. På ridskola måste grunderna sitta innan man kan avancera till svårare övningar, helt enkelt för att man inte vill slita på hästarna med t.ex. höga hinder och avancerade dressyrrörelser när ryttaren inte är balanserad och skicklig nog för att hjälpa hästen på ett schysst sätt. På en privathäst kan man göra lite som man vill, och det lockar ofta med höga hinder och snabbt avancemang i klasserna etc, här tappar man förstås många elever ffa i en viss ålderskategori. Men det har ju ingenting med ridskicklighet att göra, snarare tvärt om.
@Nielaa , visst stämmer det att man inte nödvändigtvis vill ha hästar med extrem gång på ridskola, men det är det inte många privatryttare som vill heller. Om jag inte missminner mig så har du en islandshäst som har en gång som inte heller är speciellt stor och flashig. På en vanlig tregångare skulle den nog i gemene halvblodsryttares ögon kvala som "typisk ridskolegång".