Värmland, nära norska gränsenJag och din mormor måste ha bott ganska nära varandra
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Värmland, nära norska gränsenJag och din mormor måste ha bott ganska nära varandra
ExaktVärmland, nära norska gränsen
Haru receptet också eller bara dialekten?Exakt
Bara dialekten tyvärr men minns fillebonken! Här finns det (fanns?) att köpa i affärerna iaf men inte lika god som hemgjord.Haru receptet också eller bara dialekten?
Typiskt!Bara dialekten tyvärr men minns fillebonken! Här finns det (fanns?) att köpa i affärerna iaf men inte lika god som hemgjord.
Filbunke görs på icke homogeniserad mjölk. Dvs mjölk där grädden flyter upp.
Tror att vi gjorde den på långfilsämne?
Dvs en långfil köptes och därifrån togs kulturen till bunkarna. Mjölken hade vi själva.
Vad är långfil?Så gjorde jag i alla år tills jag fick sluta med mjölk. Mkt enkelt, och man har aldrig slut fil Bästa resultat får man om man har mjölk med hög fetthalt. Några matskedar långfil + ca 2 dl mjölk per portion brukade jag göra på.
Vad är långfil?
Är det du beskriver samma sega sak som fillebonken min mormor gjorde?
Intressant!Ja. Köper man i butik 1-literspaket heter det långfil, tex från Arla. Eller Filbunke från Valio (i portionsförpackning). Den senare tycker jag är godare men de är ju småburkar bara.
Långfilen jag minns från norrmejerier kom i vanliga tetrapack (mjölkförpackning) och var precis som beskrivits sådär så att den nästan gick att skära av. Tippade man skeden med långfil i var skeden ren igen och man var tvungen att klämma på paketet för att få ut det, typ.Intressant!
Men konsistensen lär vara fel om den går att ha i en vanlig mjölkförpackning..
Än så länge lite oklart men kanske ger sig när @athena kommer med ett recept för jämförelse?Okej, confused. Här går det vara att köpa fil i två dl förpacking. Den är seg och sur, och har ett gräddlager högst uppe. Går inte att dricka. Så det är filbunke? Eller långfil? So many questions
För att görs fil tar man lit efärdig fil i en bunke med mjölk. Blanda och dela upp j portions skålar och låt stå i rumstemperatur typ ett dygn. Klart.Än så länge lite oklart men kanske ger sig när @athena kommer med ett recept för jämförelse?
Långfil är speciell, inte som att det bara är fil med tjockare konsistens. Att den drar ut sig och fortsätter sitta ihop. Min uppfattning är att om man sett det så vet man att det är det och om man aldrig stött på det kan man inte föreställa sig det.Okej, confused. Här går det vara att köpa fil i två dl förpacking. Den är seg och sur, och har ett gräddlager högst uppe. Går inte att dricka. Så det är filbunke? Eller långfil? So many questions
Mycket bra illustration av konsistensen jaJag började googla recept, och tänker att jag nog faktiskt skulle vilja ha konsistensen mer som denna i detta recept (se bilden mot slutet där de äter med pepparkakor).
https://helenalyth.se/2018/07/09/gammaldags-hemgjord-filbunke/
Kanske tar jag och testar !
Det verkar inte så, i fall du vill ha den lite mer "snorig"....Mycket bra illustration av konsistensen ja
Oklart om det är den jag söker dock
Då är det iaf inte långfil! Den är sg och blir som en lång tjock "tråd" från tallriken upp till skeden.Mycket bra illustration av konsistensen ja
Oklart om det är den jag söker dock
Klipper du upp ett långfilspaket så är filen lite "puddinglik" men skakar du den så blir den rinnigare..Intressant!
Men konsistensen lär vara fel om den går att ha i en vanlig mjölkförpackning..