• Mat
  • Trådstartare Trådstartare Blyger
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 63
  • Visningar Visningar 3 671
Filbunke görs på icke homogeniserad mjölk. Dvs mjölk där grädden flyter upp.
Tror att vi gjorde den på långfilsämne?
Dvs en långfil köptes och därifrån togs kulturen till bunkarna. Mjölken hade vi själva.

Så gjorde jag i alla år tills jag fick sluta med mjölk. Mkt enkelt, och man har aldrig slut fil :) Bästa resultat får man om man har mjölk med hög fetthalt. Några matskedar långfil + ca 2 dl mjölk per portion brukade jag göra på.
 
Så gjorde jag i alla år tills jag fick sluta med mjölk. Mkt enkelt, och man har aldrig slut fil :) Bästa resultat får man om man har mjölk med hög fetthalt. Några matskedar långfil + ca 2 dl mjölk per portion brukade jag göra på.
Vad är långfil?
Är det du beskriver samma sega sak som fillebonken min mormor gjorde? :idea:
 
Intressant!
Men konsistensen lär vara fel om den går att ha i en vanlig mjölkförpackning..
Långfilen jag minns från norrmejerier kom i vanliga tetrapack (mjölkförpackning) och var precis som beskrivits sådär så att den nästan gick att skära av. Tippade man skeden med långfil i var skeden ren igen och man var tvungen att klämma på paketet för att få ut det, typ.
Jag kunde inte med att äta det men det var ju roligt att leka med. :wtf: :D Jag var team filmjölk när jag bodde hemma!
 
Okej, confused. Här går det vara att köpa fil i två dl förpacking. Den är seg och sur, och har ett gräddlager högst uppe. Går inte att dricka. Så det är filbunke? Eller långfil? So many questions
 
Okej, confused. Här går det vara att köpa fil i två dl förpacking. Den är seg och sur, och har ett gräddlager högst uppe. Går inte att dricka. Så det är filbunke? Eller långfil? So many questions
Än så länge lite oklart men kanske ger sig när @athena kommer med ett recept för jämförelse? :)
 
Än så länge lite oklart men kanske ger sig när @athena kommer med ett recept för jämförelse? :)
För att görs fil tar man lit efärdig fil i en bunke med mjölk. Blanda och dela upp j portions skålar och låt stå i rumstemperatur typ ett dygn. Klart.
Innan man äter upp det sista tar man lite fil för nästa batch.
 
Okej, confused. Här går det vara att köpa fil i två dl förpacking. Den är seg och sur, och har ett gräddlager högst uppe. Går inte att dricka. Så det är filbunke? Eller långfil? So many questions
Långfil är speciell, inte som att det bara är fil med tjockare konsistens. Att den drar ut sig och fortsätter sitta ihop. Min uppfattning är att om man sett det så vet man att det är det och om man aldrig stött på det kan man inte föreställa sig det.
 

Liknande trådar

Hundhälsa Har ett stycke kräsen hund som är tämligen ointresserad av mat. Vi har provat alla möjliga olika varianter för att få han att äta men...
Svar
19
· Visningar
1 233
Senast: Rumpnissen
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Kände att jag ville ge lite bakgrund till min kommentar i tråden "Att inte ha några vänner när man blir gammal", så här kommer det. De...
Svar
8
· Visningar
929
Senast: Sharpless
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Det är nu 3½ år sedan jag fick besked om att jag är överkänslig mot komjölk, de 4 vanliga sädesslagen (vete, havre, korn, råg) samt...
Svar
0
· Visningar
510
Senast: cassiopeja
·
Hundhälsa Hej alla! Jag ska försöka att fatta mig så kort jag kan. Jag har en Pomeranianpojke på 4 år. Han har aldrig tidigare haft några problem...
Svar
1
· Visningar
676
Senast: Jeps
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp