Feminism och definitionen av den

Alltså min hjärna vrickar sig men jag tycker det är så intressant. Den hänger upp sig på att jag vill ha "en" till någon typ av singular (typ byt ut man mot någon) och jag vet inte riktigt vad som skulle motsvara plural (typ byt ut man mot folk).

Man gillar kakor som i betydelsen någon gillar kakor eller folk gillar kakor. Är det "en" i båda fallen?

Jag är så språkligt skolad att jag skäms :o


Haha, det är nog lättare här i norr där folk faktiskt rätt ofta använder "en" istället för "man". Och det är verkligen att rakt av byta ut "man blablabla" till "en blablabla". Det tog nog ett halvår innan jag fick radera när jag skrivit "man" och ändra men nu flyter det och känns helt naturligt. Talmässigt använder jag fortfarande "man" här och var men jobbar på det också. Det handlar bara om vana.
 
Tänk hur du använder ordet "man" i ditt vardagliga tal. "Så gör man ju inte", "man gillar att ligga på soffan", "man tycker ju si och så" osv osv. Där har jag (ffa i skrift) bytt ut epitetet "man" till "en". "En gillar kakor", "en borde tvätta lite kläder", "en hoppas på bättre väder". Dvs när en (hahaha) pratar lite sådär allmänt om lite allt möjligt används gärna "man" otroligt slentrianmässigt. Det är inte detsamma som att använda hen då det handlar om en specifik annan person.
En känns så dialektalt för mig :).
 
Har bara läst lite av de senaste sidorna men jag blir så less när det gnälls på att "feministerna bryr sig om såååå tramsiga saker, som att andra till könsneutrala epitet och förespråka hen och liknande". Ja det måhända verkar vara skitsaker, MEN det är på alla de där skitsakerna hela vårt samhälle är byggt. The devil is in the details är milt uttryckt mycket passande när det kommer till jämställdheten. För om vi slentrianmässigt bara accepterar det här små små, men ack så tydliga patriarkala strukturerna gör vi definitivt samma sak i det större perspektivet också. Så nog sjutton kan dessa små sakerna gör stor skillnad om vi ser den stora bilden och tänker framåt.
 
Nämen herregud :banghead:. Har inte du precis gått ut gymnasiet? Har ni inte lärt er nånting om feminism? Skrämmande.

TS är iofs ung! Men håller med, blir ändå lite chockad! Jag är så långt från FI och "vänster" som det går. Ändå blir jag förvånad! Jag trodde ungdomar idag var mer pålästa och engagerade i feminismen (oavsett kön och politisk tillhörighet).
 
En stillsam undran, vad förknippar du med radikal feminism? Jag tycker att kvinnor ska ha lika lön för lika arbete och det tycker jag är jäkligt radikalt egentligen. Och där är t ex en liberal som @sjoberga och jag som socialist helt överens. Jag tycker nog att feminismen faktiskt skär igenom alla våra riksdagspartier som en ganska enande fråga, utom hos Sverigedemokraterna förstås, på ett ganska tydligt sätt. Självklart inte i alla frågor men i många. Och det tycker jag är så viktigt att framhålla eftersom det visar på tyngden och allvaret i denna fråga. Fjantigt, feminism är ingen fråga, det är en rörelse för att rädda liv.

Mycket förenklat så radikal blir den när män ses som roten till allt ont och manshatet sprider ut sig. När målet istället för jämställdhet snarast synes vara att ersätta patriarkatet med ett matriarkat.

Dvs det finns inget politiskt parti i Sverige idag jag anser är radikalt vad gäller feminism - däremot har jag mycket litet gemensamt med deras politik utom den uppenbara (feminismen). Men feminism finns hos alla partier precis som du skriver, utom möjligen SD och i viss mån KD.
 
Om jag ska försöka förklara min hållning till begreppen feminism och feminist och varför jag tycker som jag tycker - på ett någorlunda begripligt sätt - en gång för alla:
(Ja, jag som skriver detta är kvinna/tjej, innan någon börjar tro något annat. Kommer att vara försiktigt generaliserande i det jag säger, bara för att förtydliga.
Och ja, jag räknar med att få mycket mothugg och hat för nedanstående.)

Jag vet inte skillnaden mellan "feminism" och "radikalfeminism" - om det nu ens finns någon skillnad. För mig är feminism ett ord som är väldigt nära sammankopplat med ord som "könsmaktsordning", "manshat" och "patriarkala strukturer". Framförallt feminism och manshat skulle jag snudd på vilja sätta ett = mellan. Därav att jag tycker att feminism/feminist har en negativ klang. För mig har hela debatten blivit "monopoliserad" av F!, V och radikala MP - partier jag absolut inte på något sätt vill sammankopplas med. Jag är som sagt allmänt borgerlig med viss riktning mot C.

Sen tycker jag att feminismen förenklar och sätter samma etikett på problem som inte alls har med varandra att göra.
Du tjänar mindre än din manliga kollega? "Könsmaktsordningen". Du blev sexuellt ofredad på festen? "Hata alla män". etc. etc. Det är liksom förenklade och snudd på irrelevanta lösningar på problemen. Har du och din manliga kollega exakt samma arbetsuppgifter, och samma kompetens i botten och han inte är mycket äldre än dig/jobbat mycket längre än dig på företaget = Vänd dig till facket. Annars, försök bli bättre på att löneförhandla. Polisanmäl killen från festen, eller ryt åt honom ordentligt åtminstone. Försök att inte gå och älta det - utan släpp det, och om det inte är möjligt, sök psykologhjälp.

Jag skulle nästan vilja gå så långt som att säga att feminismen nedvärderar och sätter offerkoftor på kvinnor. "Alla män är potentiella våldtäktsmän". "Våra låga löner är till följd av den könsmaktsordningen som råder". "Vi är offer för patriarkala strukturer i samhället". etc. etc.
Kvinnor är absolut inga offer för någon könsmaktsordning eller patriarkala strukturer. Och det är en ytterst liten klick män som är idioter, 99% är det inte - säger t.om. jag med en hel barndom/tonårstid av svår mobbning i bagaget.

Missförstå mig rätt, jag är helt för jämställdhet. Men jämställdhet är för mig någonting helt annat än feminism. Jämställdhet för mig är att män och kvinnor ska ha samma lön. Att män och kvinnor ska ha samma villkor i olika situationer. Medan feminism går ut på att trycka ner, demonisera, förminska och förtrycka män istället.

Ta bara diskussionen om samtyckeslagen som ett exempel. Det kommer garanterat sluta med att killarna får bevisa sin oskuld, istället för att åklagarna ska bevisa deras skuld. Helt bak-och-fram-vänt och absolut ingenting som hör hemma i en demokrati.
Den nuvarande lagen är dessutom så "långt skriven" att jag nästan skulle vilja sträcka mig till att den åtminstone indirekt inkluderar samtycke - det är bara inkompetenta idiota åklagare som inte använder sig av det lagrum som faktiskt finns.

Och mot bakgrunden av ovanstående kan jag inte tycka annat än att feminismen är någonting negativt, som inte gynnar någon egentligen.
Som sagt, jämställdhet, absolut! Det gynnar alla och Sverige måste givetvis fortsätta att jobba på så starkt som vi redan gör i den frågan (annars lär det sluta som skolan och Pisa rapporterna...). Men feminism och jämställdhet är två helt olika saker anser jag. Därför skulle jag aldrig själv kalla mig feminist och vill inte närmare befatta mig med den ideologin.

Men detta är samtidigt bara min åsikt. Jag påtvingar absolut ingen annan detta, utan var och än får tycka vad man vill, så länge man inte försöker pådyvla någon annan det.
:bow:Vart enda ord håller jag med i. Att du orkar.
 
Det tror jag! :) Miljö, uppväxt, normer, ekonomi, hälsa, sociala sammanhang osv. skapar nog dessa våldsamma män. Men som sagt, skulle betydelsefull forskning visa på att det är just det faktumet att dom föddes män som har ett viktigt finger med i spelet så vill jag såklart hemskt gärna läsa om det!

Vi är fler som jobbar med träning av ekipage, uppsuttet som avsuttet som noterat tydliga skillnader i hur gruppen män vs gruppen kvinnor rider/hanterar/löser problem.
Vi har diskuterat det och tycker nog att även om vi alla är yrkesskadade och tror mycket på instinkter, biologiska beteenden/mönster etc så tror vi att det mesta är inlärt och baserat på att man ofta levt lite olika som pojke/flicka pga könsroller.
Killar har inte sällan slagits mer och lekt våldsammare. De har också inte sällan peppats ta mer plats etc.
Det finns en mängd saker som påverkar hur vi reagerar på saker.

Jag hade gärna läst mer studier inom området. För jag upplever en generell skillnad och är nyfiken på vad den beror på.
 
Bara för förtydligande som många verkar ha missat. Feminism och ''radikalfaminism'' är olika.
Feminism är vad de flesta av er är och förklarar ''radikal feminismen'' är detta med ''kvinnor är lika med männen men alla män är svin''. Det går liksom inte ihop.
 
Nej, vi pratade öht knappt om politik, och ingenting alls om olika ideologier. Vilket är lite skrämmande faktiskt, på ett sätt.

Men är feminism och jämställdhet egentligen en specifik "ideologi"? Jag tycker att det helt naturligt borde genomsyra samhället. Och naturligtvis så också vår grundläggande utbildning. Det verkar som att jag hade fel!
 
Bara för förtydligande som många verkar ha missat. Feminism och ''radikalfaminism'' är olika.
Feminism är vad de flesta av er är och förklarar ''radikal feminismen'' är detta med ''kvinnor är lika med männen men alla män är svin''. Det går liksom inte ihop.

Vet inte riktigt om det är nån här i tråden som har sagt att alla män är svin? Det är ju (och här tar jag en paus för att sucka djupt, skänka en tanke och tända ett ljus för hur många gånger i Bukefalos historia som detta har skrivits) skillnad på att prata om män och mansrollen.
 
Men är feminism och jämställdhet egentligen en specifik "ideologi"? Jag tycker att det helt naturligt borde genomsyra samhället. Och så också vår grundläggande utbildning.

I min enfald trodde jag att de flesta människor som iaf varit utanför tomtgränsen och inte är gift med sin kusin var feminister. Ja, det finns en del andra grisar med.
Men jag trodde inte att den här gruppen som skrivit här i tråden var så anti i sån hög grad.
 
Men är feminism och jämställdhet egentligen en specifik "ideologi"? Jag tycker att det helt naturligt borde genomsyra samhället. Och naturligtvis så också vår grundläggande utbildning. Det verkar som att jag hade fel!

Du har absolut en poäng! :up:
Men det gör tyvärr absolut inte det, iaf inte nu. Jämställdhet kanske jag ev. skulle kunna sträcka mig till att det smygs in lite i något hörn någonstans, men feminism pratas det öht inte om på moderna gymnasieutbildningar (och då gick jag ändå ekonomiprogrammet inr. juridik - dvs. en i grunden samhällsvetenskaplig utbildning).
 
Nej, vi pratade öht knappt om politik, och ingenting alls om olika ideologier. Vilket är lite skrämmande faktiskt, på ett sätt.
Då föreslår jag att man trots det läser på vad det är man uttalar sig om, för du har hört ordet i negativ klang - ah visst, jag fattar. Men feminism är ju så mycket mer. Vi hade inte haft den frihet vi som kvinnor har idag om det inte vore för de feministiska teorierna. Det är inget man kan eller ska ta för givet, och det är oerhört tråkigt att du gör det och inte uppskattar att den feministiska rörelsen faktiskt banat vägen för att du ska vara fri och kunna studera och inte behöva gifta dig med en make som äger dig vid 15 års ålder (så var det innan 1920 och är som sagt i en hel del kulturer fortfarande). Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Ganska självklart egentligen, om man ids läsa på där man har okunskap, eller hur?
Men är feminism och jämställdhet egentligen en specifik "ideologi"? Jag tycker att det helt naturligt borde genomsyra samhället. Och så också vår grundläggande utbildning.
Inom internationella relationer är det en teori som utvecklats till ideologi, så det beror nog på vilken synvinkel man ser det om...
Bara för förtydligande som många verkar ha missat. Feminism och ''radikalfaminism'' är olika.
Feminism är vad de flesta av er är och förklarar ''radikal feminismen'' är detta med ''kvinnor är lika med männen men alla män är svin''. Det går liksom inte ihop.
"
Radikalfeminism

En riktning som uppstod i 1960-talets USA med syfte att gå till roten med kvinnoförtrycket. Med radikalfeminismen introducerades begreppet ”patriarkat” i dess feministiska bemärkelse, det vill säga ett samhällssystem präglat av manliga maktstrukturer. Till skillnad från liberalfeminismenoch den socialistiska feminismen, som fokuserade på den offentliga sfären, flyttade radikalfeminismen fokus till privatlivet. ”Det privata är politiskt” blev ett centralt motto. Frågor relaterade till sexualitet, pornografi, prostitution och mäns våld mot kvinnor fick härmed sitt stora genombrott inom feminismen, vilket så småningom ledde till kvinnojoursrörelsens framväxt. Radikalfeminismen är en mångsidig rörelse med både i likhets- och särartsfeministiska varianter. De flesta feministiska riktningar har i någon mån influerats av den."

På vilket sätt tycker du kvinnojourer är onödiga? Jag tror egentligen inte du vet vad du snackar om, du har ju fortfarande inte svarat på frågon om du läst på universitet och då inte inser att alla universitet har sin prägel på "akademiska" som de vill att eleven ska skriva på för att inte få poängavdrag och vad som är märkligt om "Center of genderstudies" har en prägel som passar denna inriktning...
 
I min enfald trodde jag att de flesta människor som iaf varit utanför tomtgränsen och inte är gift med sin kusin var feminister. Ja, det finns en del andra grisar med.
Men jag trodde inte att den här gruppen som skrivit här i tråden var så anti i sån hög grad.

Jag tror iofs att det kan bli komplicerat att likt när det gäller SD-väljare sucka och tänka att alla är outbildade "lantisar". Se hur det gick för SD och Trump. Håller med om att det är skrämmande, men vi måste prata om det här. Sitter vi i vår egen lilla bubbla och polariserar, hur går det då? :nailbiting:
 
Jag tror iofs att det kan bli komplicerat att likt när det gäller SD-väljare sucka och tänka att alla är outbildade "lantisar" och "grisbönder". Se hur det gick för SD och Trump. Håller med om att det är skrämmande, men vi måste prata om det här, inte polarisera!

Ja, du har nog rätt.
 
Ja, du har nog rätt.

Menar inte att jag inte tänkt på samma sätt ;) men jag tror vi alla (inklusive jag själv) måste inse att problemen bara kommer växa om vi bortförklarar det med att "de där outbildade lantisarna inte vet bättre". Vi har så olika förutsättningar, föds i så olika miljöer och präglas av olika sociala och kulturella arv.
 
Menar inte att jag inte tänkt på samma sätt ;) men jag tror vi alla (inklusive jag själv) måste inse att problemen bara kommer växa om vi bortförklarar det med att "de där outbildade lantisarna inte vet bättre". Vi har så olika förutsättningar, föds i så olika miljöer och präglas av olika sociala och kulturella arv.

Jo, du har helt rätt. Du fick mig att tänka till lite mer än bara reagera sas.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp