Sv: Fångtråd del 3
Kan inte lägga ut mail, då gnäller folk..
I korthet gick det ut på att (jag började tala om det, att Sverige ligger ganska 'långt' efter UK vad gäller IR, fenomenet är inte lika välkänt här, och här talas det numera om fruktan och bete, men sällan om hö och socker, att jag innan nu när L fick fång knappt hört om IR, än mindre reflekterat över att hö kan vara sockerrikt etc) hö kan faktiskt ha mindre socker än bete, beror på höet och betet och så vidare. Och att ta fånghästar från bete och servera dem hö rent generellt inte behöver vara en förbättring, samtidigt så är gå kvar på gräs inte ett alt ur rörelsesynpunkt. Men just att man för sällan reflekterar över att höet kan vara värre än gräset i sockersynpunkt, även om man kan få ner sockret av blötning. Och att han önskar att fler i UK skulle analysera med, men många köper in småposter hö och då är det svårt.
Och som jag skrev att vad exakt har analyserats och hur, och om stärkelse var med i siffran, och att det är WSC + stärkelse som man bör fokusera på i 'vårt' klimat (England har ju hyfsat lika) iom att 'our pastures can have high fructan levels' och att ESC inte tar med det.
Sen frågade han vad som gjort åt Lillens fötter, om han fått sul- och strålstöd initialt, och om trakten sänkts.
Jag svarade, med vad som gjorts, vad som planerades att göra, men hur han var på ÅB och att det blev gips, men om allt går som det ska skos han nästa besök. Nämnde också, iom att det blev sådan reaktion här, att gipsa inte är 'standardprocedur' vif fång i Sverige. (Ifall han skulle gå i taket han med över det
)
Han svarade att gips används mer och mer i UK med, och att hans åsikt är att det ofta är av godo då det ger understöd till sula och stråle, samt håller ihop hovväggen så det inte blir mer lamellpåverkan av hovmekanismen. Och så undrade han varför de tänkte sko nästa besök, och att för honoms kulle det ligga närmare till hands att gipsa om och gipsa en period till för att stabilisera. Men också att trimningen är än viktigare, för att motverka de mekaniska krafterna (mechanical forces) i hoven.
Han verkar generellt vara för denna stabilisering, han pratar generellt och hänvisar till lite bilder på hemsidan och så när han svarar, inte specifikt 'mot' Lillen. (Vilket ju för övrigt skulle bli grymt svårt när man inte ens sett ponnyn)
I sammandrag. Inte jättemycket nytt kanske, men jag är djupt imponerad av ett sådant engagemang och 'utveckling' av en enkel fråga om jag ska använda per kg TS eller per kg foder-värdet. Och generellt känns det som en väldigt engagerad och ödmjuk veterinär, väl medveten om att det inte finns några universella sanningar och både för och nackdelar med nästan allt (t ex bete vs hö)