Sv: Fångtråd del 2
Fast menar jag fruktan då, för Watts säger att: "Sugar is soluble in
water, and at least the shorter chain fructan are soluble". I Watts-studien (
http://www.safergrass.org/pdf/SoakReport.pdf) fick de ju bort ca 30% av fruktanet vid blötläggning 60 min i kallt vatten eller 30 min i varmt vatten.
I den artikeln står andra väldigt intressanta saker, som att:
"Hay that dries quickly will have more sugar than the same hay dried slowly. This is because cut forage will continue to respire and metabolize sugars until the moisture levels are below about 40%. The drought in 2002 created conditions that both caused more accumulation of sugars in the hay during growth, and the extreme low humidity created optimum conditions for maintaining the high sugar levels during hay drying in the field".
Det känns om om det är sådana somrar vi har haft på senare år. Förstaskörden har varit väldigt tidig och säkerligen torkat väldigt snabbt också.
Watts avslutar med att säga att: "Both sugar and potassium can be leached out of all types of hay in significant amounts by soaking for at least 60 minutes in clean, cold water, or 30 minutes in hot water, and draining.
The average reduction in sugar over 15 samples of a variety of hays was 31%. As the amount of sugars dissolved increased over time, this suggests that a longer soaking period may allow more even more sugar to be leached".
Ja, inte vet jag! Jag är av naturen en VÄLDIGT skeptisk människa, men Watts-artikeln är skriven på ett väldigt seriöst och vetenskapligt sätt, och resultaten är presenterade på ett sakligt vis. Min lilla pålle verkar må så mycket bättre sedan jag påbörjade detta, så vad ska man tro?