Sv: Fång av hösilage
Om jag inte kommer ihåg fel så tillsägger man syrakultur till ensilage, men hösilage får sköta processen för egen maskin. Det som påverkar också är mängden luft i balarna vilken skiljer sig en del mellan varje bal, så likvärdigt är det ju svårt att pressa.
Efter att ha läst en hel del grönbiologi på universitet kan jag säga att mängden socker i hö påverkas av hur lång tid det tar för höet att torka. Torkar det väldigt fort så hinner det inte konsumera sockret och vi får då ett sockerrikt hö. Tar det längre tid, hinner gräset konsumera sockret. Sånt som också påverkar är temperatur, mängden sol, tid på dygnet, mängden näring i marken gräset/höet växte på, mängden vatten i marken. Det som gör det svårare att ha häst i nordiskt klimat är att våra gräs är gjorda för att klara kyla och kan därför bilda mycket mer socker än andra gräs. Den sort som ska vara bäst på att klara kyla genom att bilda socker är vårt vanligaste hästgräs raj.
(En del av detta går att hitta i kurslitteratur för eftergymnasiala studier i växtbiologi)
Det som jag hört diskuteras av veterinär var att med våra milda vintrar som ger en längre tillväxtperiod på gräset, perioder då de också producerar mycket "kylarvätska" är ju inte helt bra för våra hästar. Kommer ni ihåg i höstas? Det var ett stall där hästarna gått ut på frostnupet gräs och alla fick fång. Det kan också vara så att alla hästar inte får fång av samma skaer, allt beror på vad man utsatt magen för tidigare om det gör att den puttas över kanten eller inte. Därför är ju foderhygien, minimera tvära byten, bra vinklar i fötterna och annat så viktigt så man minskar risken att man utsätter hästen för den droppen som får bägaren att rinna över och hästen blir sjuk.
Den som inte fattat det än
så har jag under flera år varit nördigt intresserad av både vad som händer i hästen och vad det är utifrån som gör att de blir sjuka. Det finns massor att läsa, tro mig.