Sv: Faller isär....
Rent allmänt så kan man stärka hästens galopp genom att göra många galoppfattningar, både från trav och sedan från skritt, samt att rida många tempoväxlingar i galoppen. Förutsatt att det görs på rätt sätt, så att hästen fattar galopp från långsam trav och inte ökar tempot, gör sig lång, går mot hand eller kommer över tygeln i fattningen. Galoppen blir sällan bättre än fattningen. Har hästen svårt att bära sig i galoppen så är det bästa att öva många korta sträckor, där hästen inte hinner falla isär. Du kan också öva galopp i lugnt (viktigt!) tempo i uppförsbackar, där du ger hästen något längre tyglar och uppmuntrar henne att söka sig framåt nedåt, så att hon får ta i lite.
Men frågan är också VARFÖR hästen faller isär. Kan du hitta orsaken till varför hästen faller isär, så går det ibland att rätta till direkt.
Några vanliga anledningar:
1. Om hästen inte spårar, så faller den isär, sambandet genom ryggen fungerar inte. Detta är vanligare än man tror, och ibland kan det vara svårt att känna. Men man märker skillnaden när hästen börjar spåra, helt plötsligt hänger den ihop igen.
2. Går hästen i lite undertempo, långsammare än vad den klarar av (är musklad för), så tenderar galoppen ofta att bli fyrtaktig och hästen faller isär.
3. Hästen är över tygeln.
4. Är hästen för hög i formen (för sin utbildningsnivå) så "tappar" den ofta ryggen och faller i sär. Det kan hända även om huvudställningen är normal men nosen bakom lodplan.
5. För mycket i innerhanden. Det gör ofta att hästen faller framåt-nedåt och tappar balansen.
6. Hästen är inte tillräckligt musklad för att orka hänga ihop riktigt än. Då är övningarna som nämndes i inledningen bra.
7. En del travare och korsningar med travare kan ha svårt att galoppera lugnt utan att falla i sär och/eller bli fyrtaktig. Dock inte alla, och det går att förbättra men det kräver mycket uppbyggande arbete.
8. Hästen kan ha problem med t ex bakknän eller rygg.
Prova dig fram lite, ändra tempot och se vad som händer. Sen kan du ändra formen och se vad som händer, flytta framdelen aningen till höger och aningen till vänster. Känner du någon skillnad? Vad känns bäst? Det bästa är förstås om du tar din tränare till hjälp, en duktig tränare ser ofta direkt var felet ligger.