Sv: En liten fundering...
En del av en artikel jag läst: Fruktan orsakar fång
Den komplexa sockerarten fruktan produceras i gräset genom inverkan av solljus genom fotosyntesen (gräsets metabolism). Det är en byggsten och används som ett tillfällig mellanlager av energi, som produceras av fotosyntesen och används indirekt för att gräset ska växa. Mängden producerad energi beror på många faktorer. Bland dem, intensiteten av solljus, temperatur och typ av gräs: Mycket sol och värme innebär en stark tillväxt med lågt innehåll av fruktan. Regn och kyla ger en hög fotosyntes och liten tillväxt, och resulterar i stora mängder (90%) av energin lagras som fruktan och kolhydrater (stärkelse).
Hästen som diabetiker
ängden fruktan i gräs förändrats mycket: Vid kyla och solsken är innehållet 200 gånger högre än om det är varmt, molnigt eller regnigt. Vincent Hinnen varnar: "Du kan förvänta dig det högsta fruktaninnehållet när det är soligt och frost ute, när temperaturen är mindre än 5 grader på natten, när marken inte är gödslad eller när det är extremt torrt. Däremot är ett alltför stort intag av protein inte ett problem. "Veterinär Hofland berättar: Hästen kan tolerera ett tillfälligt högt intag av protein. Speciellt om de har vant sig vid det gradvis."
Ett upprepat intag av socker är inte bra för hästar, precis som det inte är för de människor som har diabetes. "blodsockernivån ökar kraftigt när hästen äter mycket gräs med hög sockerhalt på våren. Hästens kropp kan inte hantera detta säger Vincent Hinnen". Tarmfloran i tjocktarmen kan inte behandla en så hög koncentration av fruktan "Hofland tillägger: kraftfoder som innehåller mycket socker och kolhydrater, eller foder med mycket korn och majs kan inte smältas i tunntarmen. Som ett resultat av detta smälts det i tjocktarmen "Vincent Hinnen fortsätter:" Processen leder följaktligen till att allt mer osmält mat förs in i tjocktarmen, som innehåller bakterier som inte kan smälta spannmål och kolhydrater. På grund av överskottet på kolhydrater förökar sig de aktuella bakterierna explosionsartat och producerar mjölksyra som en biprodukt. Mjölksyra minskar pH-värdet i tjocktarmen från 7 (neutralt) till ett värde på ca 6. Detta dödar de bakterier som normalt skall smälta grovfoder och detta producerar samtidigt ett gift som kallas endotoxin. Detta skadar tarmväggarnas slemhinnor och giftet kommer ut i blodomloppet. Detta gör att hela systemet blir förgiftat, inklusive hovarna, vilket resulterar i inflammationer i hovarna som i sin tur ger den smärtsamma processen att hovbenet lossnar. Med andra ord har hästen fått fång! "