Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Syftet med korsningar fullblod/ardenner var att få fram en ridhäst med kraftigare bakparti än vad många fullblod har, och sedan genom att ytterligare korsa in fullblod få fram en hopphäst...
(min mamma hade en korsning fullblod-ardenner, född 1978)
Om hingsten är godkänd i ASVH kan den registreras med gröna papper. Dock finns det idag bara en godkänd arabhingst för halvblodsavel, Elcatero.
Okej då fanns det en anledning. Tyvärr har jag sett annonser nu på unghästar U: Ardenner och E: fullblod som sett totalt missbildade ut. Men tanke var ganske god i alla fall.
Men det är väl så med all korsningsavel att det blir lite av ett lotteri.
Syftet med korsningar fullblod/ardenner var att få fram en ridhäst med kraftigare bakparti än vad många fullblod har, och sedan genom att ytterligare korsa in fullblod få fram en hopphäst...
(min mamma hade en korsning fullblod-ardenner, född 1978)
Jag har själv då med min dåliga kunskap fattat det som att man ser till extriör. Fast det kanske är de som avlar i min omgivning som gör det.
Som ex: Om jag har ett stort maffigt tungt kraftigt halvblodsto dressyravlat. Då väljer jag väl per automatik en dressyravlad hingst som är lite nättare och som inte gett så tunga stora avkommor. Eller har jag missuppfattat hur man bör resonera?
Eller om jag har ett sto med lite kortare rygg och tunn hals så väljer jag väl utöver att meriter och stammar ska pass en hingst som ger (förhoppningsvis) lite längre rygg (utan att den blir mil lång) och lite kraftigare hals. Eller åtmisntone hoppas man väl att det ska bli så?
Om jag ahr helt fel här så har jag nog missuppfattat syftet med avel oavsett om det är buskavel eller rasavel.
Nu är du kanske lite ung, men vi i den äldre generationen kommer ihåg Dallas-Long och Dallas-Lisa, efter Lansiär undan ardennersto, dom tävlade framgångsrikt i hoppning och fälttävlan, och nån av dom gick svår hoppning under flera säsonger och Lisa blev även mor till en valack (efter Havskum (MeteorXX-Silverking)) som exporterades till USA och där gick grand prixhoppning.Men ardenner är väl inte så bra om man vill ha en hopphäst? Det är mysiga hästar på alla sätt, men någon hopptalang brukar de väl knappast ha?
Jag skulle hellre korsa med irish draught el liknande i så fall, typ King of Diamonds...
Slänger in en ny fråga då!
OBS!!! Detta är en helt påhittad häst men jag tycker dte är intressant med era åsikter.
Ett sto som är korsning mellan connemara, fullblod och welsh. Mäter 147 cm Trevlig i lynnet, bra hopphäst med god teknik. Kroppsligt ser hon ut som en kraftig connemara. Trevliga gångarter men något svag i traven. Har placerat sig i lb dressyr och vunnit upp till LA hoppning. Nackdelen är att hon är väldigt stoig och något för envis.
Ägaren vill ha fram en trevlig allroundhäst som kan tänkas starta lättare klasser i fälttävlan. Ägaren är intressrad av att få fram en liten stor häst för eget bruk.
Vad skulle ni välja för hingst? Alltså vilken ras av hingst? Skulle ni välja att nätta upp avkomman något?
Om ni i detta fall skulle avla för att få en ridponny vad hade ni valt för ras på hingst då?
I båda ovanstående fallen skulle ni siktat in er på en hingst av en ras som redan finns eller blanda ut mer?
Men ardenner är väl inte så bra om man vill ha en hopphäst? Det är mysiga hästar på alla sätt, men någon hopptalang brukar de väl knappast ha?
Jag skulle hellre korsa med irish draught el liknande i så fall, typ King of Diamonds...
Jag håller med dig där...När jag avlar så vill jag liksom ha ett helhetspaket. Jag tittar väldigt mkt på exteriören men vill även ha bra meriter. Jag vill ha hals, stark rygg och rund go rumpa nästan oavsett ras..Sen så tycker jag också att man ska tänka generationer fram inte bara till nästa föl. tex om jag nu sätter hingst A på mitt sto, hur kan det fölet tänkas bli och vad kan jag sen i sin tur få av den avkomman och vart vill jag komma med min avel.... Allt är ju så klart hypotetiskt men ändå.. Svamlar lite nu kanske...
´De perfekta hästarna finns inte men man kan avla fram trevliga, sunda och så korrekta individer som möjligt..
Fullblod eller något lättare halvblod