Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nu skall jag deklarera för första gången i mitt företag vad skall man tänka på??
Bör man vända sig till en bokförare eller vad??
Snälla alla råd mottages tacksamt![]()
Jag vill bara tillägga att man inte behöver använda ett bokföringsprogram på dator. Man kan fortfarande bokföra för hand i ett bokföringsblock som tex köps i bokhandeln. Jag föredrar förvisso att bokföra på dator men det kostar ju lite mer. Deklarationen blir dessutom väldigt enkel om man bokfört med ett bokföringsprogram.
Sen är deklarationen inte så svår. Det är bokföringen som är det värsta jobbet.
Stämmer, men billigare vet jag inte om det blir (beroende på om man har tillgång till dator eller inte i och för sig..)
Jag bokför med ett enkelt program som kostar 100 kr / år och uppfyller BFN:s rekommendationer. Kan generera nödvändiga rapporter inkl SRU-rapport. Är dock begränsat när det gäller egen uppföljning, t.ex. finns inte periodiseringsrapporter osv utan alla rapporter täcker alltid hela bokförda året.
Notera att egenhändiga Excel-ark och dylikt EJ uppfyller detta. Det krävs att man inte kan editera/radera verifikationer. Alla ändringar skall korrigeras med rättelseverifikat.
Ytterligare, om det är ett hästföretag med djur inblandade är en viktig detalj bokföringen av dessa djur och ev. avskrivningar.
Jag har bara bokfört via Excel. Är det ej ok?
Finns det avskrivning på djur?
Djur i lantbruk skall bokföras som lager och då gäller den här 80% regleln. Dock behöver ett djur aldrig bokföras till högre värde än marknadsvärdet och marknadsvärdet är ju inte entydigt eller enkelt att fastställa.2. Ja och nej. Och det är det som är kruxet. Finns mer info på SKV:s hemsida. Grundregeln är att jordbruksfastigheter ALDRIG får skriva av djur mer än till viss procentnivå (jag tror att det var 80% av värdet som alltid måste behållas). Andra företag kan efter motivering om hur djuren används skriva av dem på andra sätt. Notera att detta dock INTE är komplett information, men det finns rättsfall som styrker ovanstående.
Jag hoppar in i samma tråd och undrar om någon kan förklara hur man bokför inventarier som ska skrivas av. Jag gissar att man ska ha ett separat konto där man bokför "restvärdet"? När för man i så fall över till utgiftskontot - direkt vid köpet eller vid årsskiftet och hur gör man de kommande åren? Skulle bli mycket tacksam för en pedagogisk förklaring på vilka konton man bör använda och hur...
Sen har jag en nybörjarfråga om moms också... Ska jag ha separata konton för utgående och ingående moms och bara bokföra värdet utan moms på inkomst- och utgiftskontona? Eller ska jag bokföra inkl moms?
(Jag har ett nystartat företag (EF), och en kvittobunt som inte bokförts än...)
Jag kan tillägga att min fråga inte gäller djur utan typ traktor och sånt...
Det känns för svårt, i varje fall för mig, att förklara på ett forum. Jag rekommenderar en bok som start. Jag har Lantbrukarboken av Björn Lunden och den är både lättläst och innehållsrik på samma gång. Han har även andra böcker med andra inriktningar än lantbruk.
Fast det där är mest skrämselskott. Det är helt ok att sköta det via Excel om det är ett mindre företag! En revision blir varken hårdare eller snällare om det är Excel eller ett dyrt program. Tvärtom så är det enkelt och lättare att upptäcka ev fel i Excel.1. Nej, det uppfyller inte BFN:s rekommendationer. Det är dock i sig inget lagbrott (har jag för mig i alla fall), men betraktas som "oseriöst" och kan bli problematiskt vid en revision.
Fast det där är mest skrämselskott. Det är helt ok att sköta det via Excel om det är ett mindre företag! En revision blir varken hårdare eller snällare om det är Excel eller ett dyrt program. Tvärtom så är det enkelt och lättare att upptäcka ev fel i Excel.![]()
(enligt infoträffen på skatteverket!)
När startade du företaget? Vilken företagsform?
Det du måste göra i vilket fall är att bokföra från starten av företaget, antingen själv eller ta hjälp. Alla verifikationer (kvitton in/ut) ska bokföras och arkiveras i kronologisk ordning, direkt efter avslutad affärshändelse. Så om du har startat för ett tag sedan och inte BOKFÖRT alls har du jobb som måste fixas omgående. För deklarationen behöver man sedan en massa siffror som oftast kan hämtas direkt från bokföringen, från resultaträkning och balansräkning. Ett plus är om bokföringsprogrammet du använder kan lämna SRU-rapport, med Skatteverkets koder direkt.
I övrigt finns mycket information på www.skatteverket.se. Om det är en enskild firma du ska deklarera är det ganska rättframt och enkelt och det finns normalt inga revisorskrav.