Det här med gluten

Ren BS från den läkaren
Jag hade toppenvärden på mitt prov och då var jag inne i en väldigt lång och väldigt strikt LCHF-period
Har sett flera testresultat från andra LCHFare som ätit kosten länge och också har perfekta värden
Men jag har flertalet "Normalkostare" i bekantskapskretsen där kolesterolvärden är helt åt helvete däremot
Den läkaren delgav mig sin erfarenhet utifrån sina patienter. Jag utgår inte från att hon ljuger bara för att det ser annorlunda ut bland dina bekanta.
 
Det finns glutenfri pasta och bröd. Väldigt bra sådant. Jag äter lika mycket bröd och pasta som tidigare.

Men glutenfritt bröd smakar ju inte alls likadant? Plus att man inte kan räkna med att alla fik, kiosker och lunchställen etc har lika bra utbud glutenfritt som med gluten. Jag har en kollega som var glutenkänslig en period, och det gick ju an när hon kunde laga maten själv, men när man skulle äta t ex lunch på någon konferens, plocka med sig nåt snabbt att äta, fika på jobbet, köpa lunch etc, då var hon alltid tvungen att komma ihåg att säga till innan, och på resa alltid ha med sig bananer eftersom det inte är sagt att man kan få tag i glutenfritt överallt i alla lägen - mat i farten är ju ofta brödbaserad på ngt sätt. Det gick ju, men nog var det rätt krångligt (förutom då att hon verkligen saknade att få äta gott bröd).
 
Jag har haft svår värk och autoimmuna sjukdomar i många många år och träffat ett oändligt antal läkare och specialister. Inte en enda!! har sagt att jag måste gå på någon trendig diet för att må bättre. Om det verkligen var så att glutenfri, sockerfri, whatever vore lösningen på alla hälsoproblem så skulle det finnas vetenskapliga belägg för det och varenda reumatolog och endokrinolog skulle sätta sina patienter på diet.

Som sagt, jag har provat ändå, sockerfri, glutenfri, laktosfri, gi etc och det hjälper inte ett dugg. Mår bara ännu sämre av att tvingas äta mat jag inte tycker om. Det enda jag mått bättre av med tanke på smärta är att äta vegansk (är vegetarian sen 26 år tillbaka) men det är omöjligt att upprätthålla över tid pga att jag inte tål de enorma mängderna fibrer i kosten, så jag får inte i mig tillräckligt mycket näring och går ner massor i vikt. Vilket jag absolut inte får göra.
 
Här är en till, i alla fall när det kommer till gluten. Jag har testat negativt men en månad efter jag slutat med gluten så mår kroppen och magen mycket bättre , är piggare och ingen värk i lederna :)

HUr lång tid tog det innan du märkte av något?
 
För mig hade det varit begränsningen. Du gör givetvis som du vill men jag tycker att det är skönt att kunna äta i princip vad man vill. Det är givetvis inte farligt på något sätt att utesluta gluten men för mig betyder en varierad kost ett bra liv. :) Jag älskar mat och att äta.

Dessutom märker jag som har mat som yrke ofta att trenden att inte äta gluten tyvärr kan vara på bekostnad av de som lider av celiaki. Eftersom 'spår av' inte bekommer de som utesluter gluten finns det risk att man börjar tumma på reglerna. Det är också svårt att ta på allvar när gäster säger att de inte äter gluten och sedan tar för sig av både det ena och det andra utan att fråga om innehållet.

Absolut kommer jag göra som jag vill. Det finns det ingen tvekan om i just detta fall.
Däremot känns det som om jag måste testa en betydligt längre period för att ha båda sidor för att ta ställning.

Just nu lutar jag mer mot det faktum att det är onödigt för en icke glutentolerant att sluta äta gluten. Men vem vet.....jag kanske ändrar mig. Jag har ju onda knän från olyckor som kanske kan bli bättre och då är det nog värt det.
 
Men gör verkligen de flesta läkare det? Nu är jag visserligen inte överviktig så det är väl en del av förklaringen till att vi inte pratar mycket diet. Men i ett fall har jag mött en läkare som ens nämnde LCHF och det var när hon kollade mitt kolesterol som är lite högt. Hon sa att LCHF:arna får skyhöga värden på sina kolesterolprover.

Jo, de gör ju det.
Men det beror nog på att jag är fet och ett enormt BMI (som man också för övrigt vet är kraftigt missvisande i många fall).
Det är ju också något läkare använder sig av i stor utsträckning, vilket ju är ett enormt trubbigt instrument att mäta fetma med. Ett av de sämre vad jag förstår.

När det gäller mig så är det nog rätt å andra sidan ;-)
 
Men glutenfritt bröd smakar ju inte alls likadant? Plus att man inte kan räkna med att alla fik, kiosker och lunchställen etc har lika bra utbud glutenfritt som med gluten. Jag har en kollega som var glutenkänslig en period, och det gick ju an när hon kunde laga maten själv, men när man skulle äta t ex lunch på någon konferens, plocka med sig nåt snabbt att äta, fika på jobbet, köpa lunch etc, då var hon alltid tvungen att komma ihåg att säga till innan, och på resa alltid ha med sig bananer eftersom det inte är sagt att man kan få tag i glutenfritt överallt i alla lägen - mat i farten är ju ofta brödbaserad på ngt sätt. Det gick ju, men nog var det rätt krångligt (förutom då att hon verkligen saknade att få äta gott bröd).

Affärerna jag handlar i har ett brett utbud av glutenfritt bröd (och jag bakar lite själv) och även fast en del smakar damm finns det bra bröd också.

Ute kan det självklart vara knepigare att få glutenfritt, särskilt på mindre orter.
 
Jag har testat det mesta i jakten på en friskare kropp. Jag åt inget socker alls i 2 år men det var ingen skillnad. Jag slutade med gluten i några månader men inte heller det gjorde någon skillnad. Laktosintolerant är jag så där blir det ju skillnad men inte i hela kroppen utan enbart i magen. Det som verkligen gjorde skillnad var när jag slutade äta kött och blev vegetarian som 10-åring. Där kan man verkligen tala om helomvändning. Läkarna räknade med att jag skulle hamna i rullstol innan tonåren när jag var barn men nästan all den värk och de problem jag hade med lederna då försvann när jag slutade äta kött.
 
För mig vore det garanterat sämre och mer livsomvälvande att sluta med socker eller vitlök (gud förbjude).

Ni som tycker att det är en diet man måste tänka på före man utför eller tar till sig. Vad anser ni är så "farligt" med att utesluta gluten? Det tycker jag också är intressant i diskussionen.
Det jag skulle tycka vore "farligt" med att utesluta gluten är helt enkelt försämrad livskvalitet. De glutenfria bröd och pastasorter jag har kommit i kontakt med, är inte i närheten av lika goda som gott vanligt bröd och god vanlig pasta. De är nog däremot ungefär lika goda som trist vanligt bröd och trist vanlig pasta, men det vill jag inte tvingas att jämföra med.

Plus då en massa socialt krångel så fort man ska äta tillsammans med andra, fika på jobbet, etc etc.

Jag är själv laktosintolerant, men det ser jag inte ens som ett problem, som jämförelse. Det försämrar inte min livskvalitet. Det är ju också möjligt att ta lactras, sedan tål jag laktos. Någon motsvarande möjlighet finns inte när det gäller glutenintolerans.

Att sluta med socker vore lika illa som att sluta med gluten för mig. Att sluta med vitlök - nej, inte riktigt lika illa. Jag äter inte vitlök varje dag (tror jag).
 
Jag ser rött när jag hör om folk som rekommenderas att sluta med tex gluten på lösa grunder. Nu är jag iofs rätt starkt påverkad av mitt yrke där liknande uttalanden från läkare kan få alldeles för stora konsekvenser, men överlag blir jag skogstokig på alla ideér i samhället om att det ena eller det andra är farligt att äta.
Jag är fullt övertygad om att vi bör äta varierat och inte vara mer restriktiva än nödvändigt med maten.

Har också träffat alldeles för många patienter där de inom vården rekommenderats att testa sig fram själva med livsmedel vilket senare lett rakt ner i en ätstörning.
 
Nu svarar jag en gång till.

Jag är INTE intolerant. Test är inte aktuellt.

Ni som tycker att det är en diet man måste tänka på före man utför eller tar till sig. Vad anser ni är så "farligt" med att utesluta gluten? Det tycker jag också är intressant i diskussionen.

Som läkare reagerar jag ju på att "sluta med gluten" bör betyda samma sak som "äta glutenfritt" och det är ju en form av specialdiet.
"farligt" nej. Men ska man ära helt glutenfritt så innebär det en del krångel.
Eftersom du inte är glutenintolerant ser jag ingen vits med att "sluta med gluten" men jag har också hört personer beskriva att de blir bättre av att utesluta det ena eller det andra ur kosten så jag förbehåller mig rätten att vara försiktigt diplomatisk och säga att "idag har vi inte belägg för att det finns någon nytta med att utesluta eller minska med gluten i kosten för andra än dem som är glutenintoleranta".

/kryddis
 
Jo, dina inlägg var tydliga i det fallet. :)

Däremot kan jag tycka mig läsa (tyda?) att det inte är bra att rekommendera en sådan diet för någon som inte är känslig. Vilket känns lite konstigt med tanke på att de flesta läkare slänger sig med både LCHF, GI och andra dieter som är mer livsomvälvande än att just gluten skulle avstås. Vilket jag nästan skulle se som farligare (LCHF i alla fall).

Jag tycker inte att "de flesta läkare slänger sig med".
De flesta läkare jag känner, utom Andreas E då, brukar förhålla sig neutrala till vilken kost en person väljer om personen har för avsikt att gå ner i vikt. Men det kan hända att det görs djupare information.
 
Ren BS från den läkaren
Jag hade toppenvärden på mitt prov och då var jag inne i en väldigt lång och väldigt strikt LCHF-period
Har sett flera testresultat från andra LCHFare som ätit kosten länge och också har perfekta värden
Men jag har flertalet "Normalkostare" i bekantskapskretsen där kolesterolvärden är helt åt helvete däremot
...och ändå är det inte helt ovanligt att personer som äter LCHF blir rekommenderade att kontrollera sina blodfetter just för att de kan påverkas.
 
Affärerna jag handlar i har ett brett utbud av glutenfritt bröd (och jag bakar lite själv) och även fast en del smakar damm finns det bra bröd också.

Ute kan det självklart vara knepigare att få glutenfritt, särskilt på mindre orter.

Men det går ju knappast att baka på samma sätt utan vete och jäst? Jag tycker åtminstone inte alls att det smakar likadant, och inte blir det samma konsistens heller. Det där lite sega som nybakt vetemjölsbröd har, det tycker jag inte glutenfritt bröd har alls. Dessutom är man, såvitt jag har sett, hänvisad till industribakat bröd, sällan helt nybakt eftersom omsättningen på det brödet är lägre. Vill man ha ett lite godare bröd (från bageri) är man rökt, åtminstone vad jag har sett.
 
...och ändå är det inte helt ovanligt att personer som äter LCHF blir rekommenderade att kontrollera sina blodfetter just för att de kan påverkas.
Och om det visar sig att blodfetterna är höga, så brukar det avfärdas med att apo-kvoten är det enda relevanta måttet, att det handlar om vilket sorts fluff som fastnar i kärlen och att statiner är mycket farligare än smör ;)
 
Hur kan du veta att du inte är glutenintolerant om du inte har testat dig?

De flesta glutenintoleranta har inga (akuta) symptom. Däremot är det vanligt med diffusa symptom, som t.ex. trötthet eller ångest. Många förväxlar laktosintolerans med glutenintolerans, men det är verkligen två HELT olika tillstånd och bara för att man kan äta bröd utan magproblem så innebär det absolut inte att man tål gluten. Jag är själv glutenintolerant och har ätit gluten i 23 år utan att känna av det - tills mina levervärden blev kassa och det efter en lång utredning visade sig att jag har celiaki. Jag trodde inte att det var sant först.

Med det sagt så tycker jag att det låter hemskt tokigt att din läkare tycker att du ska utesluta gluten bara sådär. För att testa gluten måste man äta gluten. Man kollar nämligen efter antikroppar mot gluten och ev. gör man gastroskopi och kollar på ev. tarmskador. En förutsättning för att bilda antikroppar och få tarmskador är naturligtvis att man äter gluten.

Den som inte är glutenintolerant får ingen direkt hälsovinst av att äta glutenfritt. Jag är verkligen inte den som prackar på folk en glutenfri diet. Men som glutenintolerant måste jag säga att jag blir väldigt trött över all okunskap och alla missförstånd (inte minst från läkares sida). En svensk studie visade för några år sedan att medeltiden från att någon söker för symptom tills personen får en diagnos är typ 10 ÅR. Det är sjukt tycker jag!

Sedan är det lite sorgligt med den här glutenfritrenden också. För det här är ingen trenddiet jag håller på med på skoj, utan jag har ju liksom en autoimmun sjukdom och spår av gluten kan göra mig sjuk. Med sjuk menar jag inte kräkningar eller något sådant, utan jag syftar på tarmskador och, för min del, tydligen leverskador. Som glutenintolerant kan man få sig motsvarande 1/3 kryddmått mjöl per dag (har jag läst i frågespalten i Celiakiförbundets tidning).. Så det är små mängder det handlar om. Det finns inte utrymme att fuska eller att "äta lite gluten ibland". För mig är det en strikt diet som gäller, så det är verkligen ingen diet jag kör på skoj och som jag kan skippa när jag tröttnat.
 
Sedan är det lite sorgligt med den här glutenfritrenden också. För det här är ingen trenddiet jag håller på med på skoj, utan jag har ju liksom en autoimmun sjukdom och spår av gluten kan göra mig sjuk. Med sjuk menar jag inte kräkningar eller något sådant, utan jag syftar på tarmskador och, för min del, tydligen leverskador. Som glutenintolerant kan man få sig motsvarande 1/3 kryddmått mjöl per dag (har jag läst i frågespalten i Celiakiförbundets tidning).. Så det är små mängder det handlar om. Det finns inte utrymme att fuska eller att "äta lite gluten ibland". För mig är det en strikt diet som gäller, så det är verkligen ingen diet jag kör på skoj och som jag kan skippa när jag tröttnat.

Det är exakt det här jag menade tidigare, att som intolerant är det så oerhört små mängder som kan vara skadliga. Jag har sett pizzerior som pga rådande trend annonserar att de har glutenfria pizzor men jag skulle aldrig kunna rekommendera ngn med celiaki att köpa pizza där. Det räcker med mindre än ett halvt gram vetemjöl för att kunna skada och på en pizzeria där man blandar deg och bakar ut pizzor yr det omkring. Det är inte för skojs skull som glutenfria bagerier är just helt glutenfria. Mjöl dammar som tusan.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ För ett år sedan ca slutade jag äta gluten. Jag har inga uttalade problem när jag äter det förutom allmänt känslig mage och tendenser...
Svar
13
· Visningar
1 481
Senast: nullo-modo
·
Övr. Hund Har skrivit en tråd innan om detta, men måste skriva igen. För drygt en vecka sen fick min hund somna in.. hon skulle fylla 12 i...
Svar
11
· Visningar
5 307
Senast: fejko
·
Kropp & Själ Min mage har sålänge jag kan minnas varit strulig. När jag var i tonåren utredde det, eller "utredde" är kanske bättre. Man tog lite...
5 6 7
Svar
125
· Visningar
15 327
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag hörde en kommentar om keratosis pilaris (=det hudproblem jag är drabbad av) i min funktionsmedicinska favorithälsopodd, och att...
Svar
3
· Visningar
2 373
Senast: cassiopeja
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Målbilder för trubbnosar.
  • Uppdateringstråd 30
  • Valp på vintern

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp