Det här med gluten

Ps Om det är en allmänläkare kan du be att få bli remitterad till endokrinologin. Får du ej remiss kan du skriva en egen.
 
Men ärligt, är inte alla läkare mer eller mindre sådär? Jag får ständigt konstiga råd om kost, motion och jag vet inte vad. Den ena går på den andra läkaren och säger att "den ska du inte lita på. Den är ju allmänläkare" medan den själv är detsamma.

Min syrra har fått tjata sig till laktosprov efter många år med dålig mage. Det var onödigt sas det.
Det visade sig att hon var laktosintolerant.

Jag kan göra listan lång på både läkare och fanatiska idéer som jag hört genom åren.

Jag undrar mer vad du träffat för läkare? Jag delar inte din uppfattning.
 
En kompis till mig har någon slags autoimmun sjukdom som bl a gör att hon tappar håret. Hon är sjuksköterska och rätt skeptiskt till den här nya glutentrenden och beslutade sig för att prova att leva glutenfritt för att se om det blev någon skillnad. Hon höll upp i flera månader men blev snarast sämre.
 
Förstår inte varför icke intoleranta ska börja äta glutenfritt :/, ska man försöka vara nyttig så är det bättre att ta bort bröd helt och hållet från dieten.

Har flera i min närhet som är glutenintoleranta, bakar ofta glutenfritt för att kunna bjuda dem. Men det är definitivt inte nyttigare än att göra som vanligt. Snarare att det ofta blir sötare och med mer fett i för att hålla ihop.
 
Jag är testad för allting och inget ger några utslag. Men, jag tål inte mjölk, vanligt vitt mjöl, hundar etc. Jag är inte allergisk, "bara" överkänslig.
 
Hehe, jag är antagligen fanatisk.
I att jag tycker att det jag gör ska grundas på vetenskap och inte allmänt tyckande.

Vad gäller laktosprovet kan jag hålla med om att det är onödigt, men just vad gäller provet. Provet är nämligen en liten del av verkligheten medan man får betydligt tydligare svar genom att först utesluta laktosinnehållande produkter ur maten i två veckor och sedan göra en provokation genom att dricka ett glas mjölk.
Mår man bra efter det mjölkglaset så är man inte i verkligheten laktosintolerant.
Reagerar man kraftigt - ja då är man med väldigt stor sannolikhet laktosintolerant.
Och ett blodprov är inte lika bra/tydligt.
Men du Kryddis du är ju inte specialist så vad kan du veta egentligen?!
 
TS: min erfarenhet av läkare är alldeles tvärtom, de är så fyrkantiga så man blir supertrött på dem ibland, vilket jag är ytterst tacksam för.
Jag slutade med gluten och mjölk, inte för att jag är intolerant egentligen utan för att jag har en ganska svår bindvävssjukdom. Jag blev mkt bättre faktiskt, men jag är fullt medveten om att några vetenskapliga studier på området inte finns utan jag sökte efter halmstrån helt enkelt.
 
Jag vill höra vad ni säger om detta.

Jag träffade min läkare häromdagen som ville att jag slutar med gluten. För några år sedan tog jag ett uppehåll från gluten men märkte ingen som helst skillnad. Jag höll upp i närmare 6 månader.

Läkare kan ibland bli på gränsen till fanatiska i sin tro. Det jag vill med inlägget är att höra mig för vad ni tror, vet och upplever.

Jag är alltså inte glutenintolerant. Nej, jag har inte testat mig men känner ingen skillnad på leder, svullenhet eller mage. Inte heller har jag IBS och har aldrig haft. Regelbunden mage med besök på toan minst en gång per dag för att bajsa. Ingen skillnad efter glutenförbud.

Det enda, som jag ser det, är att det skulle påverka sköldkörteln positivt då jag har haschimotos. Kost kan ju påverka sådant.
Nu ville min läkare påstå att alla ska sluta äta gluten och att det inte alltid märks i kroppen och det märker man bara när man dött för tidigt av att man då ätit gluten hela sitt liv.

Det var dessutom så att det var 100% sluta, eller jag kan lika gärna låta bli.

Är det så att kroppen känner skillnad men inte jag? Är det verkligen farligt med gluten om man inte märker skillnad? Fler frågor kommer garanterat efter att ni svarat.....om ni orkar.
Minst 6 månader ska man utesluta gluten.

https://www.google.se/search?q=glut...id-sonymobile&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
 
Det var om gluten i nåt morgonprogram för ett tag sen, där sa en läkare att det finns en annan allergi mot ett veteprotein (?) och att om man utesluter vete etc. så vet man ändå inte om det var gluten eller det andra man inte tålde.
(Ja, allergi, han sa att det inte ska kallas glutenintolerans utan glutenallergi eftersom det blir en allergisk reaktion i tarmen).
 

Det är framförallt den läckande tarmen hon är ute efter.

När det gäller att utesluta gluten är det inte ett så stort problem för mig egentligen men tråkigt. Vi äter inte så mycket gluten till middag men jag älskar bröd, vilket då också är min akilleshäl.

Men det var erfarenheter som de du googlade efter som jag ville höra om här.
 
TS: min erfarenhet av läkare är alldeles tvärtom, de är så fyrkantiga så man blir supertrött på dem ibland, vilket jag är ytterst tacksam för.
Jag slutade med gluten och mjölk, inte för att jag är intolerant egentligen utan för att jag har en ganska svår bindvävssjukdom. Jag blev mkt bättre faktiskt, men jag är fullt medveten om att några vetenskapliga studier på området inte finns utan jag sökte efter halmstrån helt enkelt.

Fast det är ju det jag tycker också, inte tvärtom mot vad du tycker.
 
Ps Om det är en allmänläkare kan du be att få bli remitterad till endokrinologin. Får du ej remiss kan du skriva en egen.

Vad kan den göra för frågan angående gluten och erfarenheter av det, vilket var anledningen till tråden?

Det andra behöver jag ju ingen hjälp med eller erfarenheter av.
 
Glutenfrittär någon trend som egentligen grundar sig i att folk får för sig att det är nyttigare, men som tidigare producent av glutenfria produkter kan jag säga att så är verkligen inte fallet. Är man konstaterat glutenintolerant - absolut eller om man har någon sjukdom där det kan vara bra att utesluta det. Men om du redan testat utan resultat känns det ju taget ur luften. Sen kan det vara bra att minska på vissa glutenprodukter. Jag blir dålig om jag äter pasta för ofta, men i övrigt går det fint med gluten för min del.
 
Jag tolkade ditt ursprungsinlägg så att du blivit rekommenderad glutenfrikost trots att du ej är intolerant och därför trodde att det ev kunde förbättra underfunktionen i sköldkörteln. Jag kanske missuppfattade?
Jag tänkte att det är bättre att en specialist tar hand om det än att en allmänläkare experimenterar med ej etablerade metoder. Så vitt jag vet så blir en hashimoto aldrig bättre. Det gäller att hitta rätt dos medicin och om man fortfarande är trött letar man efter andra orsaker.

Ang vad glutenfrikost kan göra för någon som ej är intolerant så är det väl samma som att inte träffa katter för en som inte är allergisk.
 
Jag själv är absolut känslig mot gluten, det har dock ingen läkare kommit fram till och själv förstod jag det absolut inte förrän jag slutade äta bröd. Att jag slutade äta bröd var för att jag i princip levde på mackor och insåg att det kunde vara bra med mer varierad kost :angel: När jag varit utan bröd i några få dagar så kände jag en klar förbättring i hur hela jag mådde och det blev bara bättre och bättre. Efter ett tag bestämde jag mig för att ytterligare dra ner på mängden gluten och märke ännu fler förbättringar. Skillnaden blev enorm på många punkter.

Jag har senare testat att äta glutenprodukter igen, men vanligt bröd och annat med vetemjöl i ställer till problem, däremot klarar jag fullkornspasta och knäckebröd helt ok.

Vad gäller "glutenfria alternativ" av den typ som @starcraft nämner så är det inget jag brukar köpa. Jag går inte till glutenfria hyllan i butiken för att köpa tex glutenfritt bröd eller annat, innehållsförteckningarna får mig ofta att snabbt sätta tillbaka produkterna i hyllan... Det enda jag köper där är en sorts pasta som enbart innehåller majs. Inte en miljard märkliga tillsatser (som tex Semper har i sin glutenfria pasta)

Men, att en läkare rekommenderar glutenfritt till någon som faktiskt inte visar symptom på att vara känslig mot gluten på något vis känner jag mig skeptisk till. För min del fanns symptom, men jag förstod inte att symptomen fanns förrän jag läste mer om vad som kännetecknar glutenintolerans och liknande. Samtidigt... Har någon hälsoproblem, är undersökt på alla tänkbara sätt och det enda som återstår är att ändra kosten för att se om det leder någonvart, varför inte testa?
 

Liknande trådar

Kropp & Själ För ett år sedan ca slutade jag äta gluten. Jag har inga uttalade problem när jag äter det förutom allmänt känslig mage och tendenser...
Svar
13
· Visningar
1 481
Senast: nullo-modo
·
Övr. Hund Har skrivit en tråd innan om detta, men måste skriva igen. För drygt en vecka sen fick min hund somna in.. hon skulle fylla 12 i...
Svar
11
· Visningar
5 307
Senast: fejko
·
Kropp & Själ Min mage har sålänge jag kan minnas varit strulig. När jag var i tonåren utredde det, eller "utredde" är kanske bättre. Man tog lite...
5 6 7
Svar
125
· Visningar
15 327
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag hörde en kommentar om keratosis pilaris (=det hudproblem jag är drabbad av) i min funktionsmedicinska favorithälsopodd, och att...
Svar
3
· Visningar
2 373
Senast: cassiopeja
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Målbilder för trubbnosar.
  • Uppdateringstråd 30
  • Valp på vintern

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp