Totalt paj mage, blir inte klok på varför

Man kan vara känslig mot annat i mjöl än gluten. Några proteiner tror jag det är, minns inte vad de sa exakt (såg nåt program på tv förra året, där de pratade om glutenintolerans).
Så det kan vara så att det inte är gluten man är känslig för utan någon av de andra, proteinerna(?)
Gluten är protein.
 
Jag har levt med glutenintolerans i ca 15 år nu. Det är "vida känt" i kretsarna att blodprov inte alltid ger utslag. Ibland krävs det gastro för att det ska synas.
Men idag är det inte direkt värt besväret att äta gluten inför en utredning som vuxen. Jag får ingen ersättning (tror dock jag fick på barnförsäkringen när det uppdagades) eller så, de flesta län har plockat bort den ersättningen vid det här laget om jag förstått det rätt.
Tills jag var 18 fick jag en låda med glutenfria produkter på apoteket med jämna mellanrum.
Så visst, kan man få ut något på försäkringen kanske. Men är det värt att må piss i 3 månader inför gastron? Tveksamt.

Men som andra nämnt kan det också vara t.ex veteproteinallergi. Är så fallet bör du kunna äta råg och korn, men inte vete.

Hursomhelst - gud vad skönt att du hittat något som gjort att du blivit bättre!
 
Jag har nån slags händelseförsäkring tydligen som betalar ett engångsbelopp vis tex glutenintolerans. Men det känns inte särskilt "värt pengarna" krascha magen för det.

Intressant där med andra sädesslag. Ska definitivt experimentera lite och se!
 
Jag har nån slags händelseförsäkring tydligen som betalar ett engångsbelopp vis tex glutenintolerans. Men det känns inte särskilt "värt pengarna" krascha magen för det.

Intressant där med andra sädesslag. Ska definitivt experimentera lite och se!
Jag gjorde ett blodprov som testade olika typer av mat för flera år sedan.
2-300 sorter tror jag att det var.

Gluten låg i topp på vad min kropp inte ville att jag skulle äta. Därefter ärtor! En av mina favoriter. :(
Äggvita, majs och musslor är några saker jag aldrig hade haft problem med, men som jag slutade med.
Äter inget från det som blev rödflaggat enligt provet.
Helt lugn mage och har inte huvudvärk längre och inget "svid" i kroppen.
Numera kan jag fuska någon dag. T.o.m. dra i mig en hel pizza utan att något händer.
 
Jag gjorde ett blodprov som testade olika typer av mat för flera år sedan.
2-300 sorter tror jag att det var.

Gluten låg i topp på vad min kropp inte ville att jag skulle äta. Därefter ärtor! En av mina favoriter. :(
Äggvita, majs och musslor är några saker jag aldrig hade haft problem med, men som jag slutade med.
Äter inget från det som blev rödflaggat enligt provet.
Helt lugn mage och har inte huvudvärk längre och inget "svid" i kroppen.
Numera kan jag fuska någon dag. T.o.m. dra i mig en hel pizza utan att något händer.
Så bra, den sortens test har jag aldrig hört om. Har du någon aning om vad det kan ha kallats?
 
En tanke bara! Prova att kolla om din mage reagerar på mat som är högt i histamin. Ta en till två veckor där du äter högt i histamin, ta sedan en till två veckor där du äter lågt. Tänk på att ha en övergång emellan.

För om du har brist på diaminoxidas in det orsaka en massa problem i tarmen. Det finns tabletter med diaminoxidas för de som är känsliga.

klipper in lite mer info om sådan mat. Tänk på att all mat som värms upp/kokas länge blir även de högt i histamin.

Dao (diaminoxidas) för histaminreaktion. (histamin, tyramin, tryptamin, serotonin och fenyletylamin) (makrill, inlagd sill, salami, skinka, ost, spenat, tomat, avokado, banan, hallon, ananas, valnötter, choklad, vin, öl, skaldjur, jordgubbar) Även rått potatisskal, råa morötter pga korsallergi som därmed också drar upp totala histaminkänsligheten så tänk på följande de veckor med låg histamin.
Du kan även reagera på följande livsmedel om du är allergisk mot björkpollen:
• Nötter, alla typer, inklusive muskotnöt, mandel, jordnötter, morot, ärtor, potatisskal, sojabönor, linser, äpple, päron, banan, nektarin, kiwi och stenfrukter som plommon, körsbär, persika, aprikos.
• Kryddor som anis, selleri, paprika, pepparmynta, kamomill, curry som innehåller bland annat koriander, kummin, cayenne och senap.

Sedan som tanke två, detta kan också påverka tarmen en hel del pga de förstör skyddet i tarmen. Kan ge läckande tarm pga alkaloider/saponiner; Nattskatteväxter; aschwaganda, aubergine, cayenne/chili/habanero/jalapeno mm, goji, paprika, physalis, potatis, tomater, maca (senap).

Jag reagerar tokmycket på spenat tex. Magen tokrasar om de är råa. Jag är också glutenintolerant och har märkt stor skillnad med dessa två tankar samt hur mat kombineras. Rester påverkar mig mycket tex och nu med Corona har jag ätit huel till lunch istället för rester = jag tål en massa mer nu utan magproblem. Plus jag slipper värsta svullnaden. B12, B6, zink är tre tillskott som jag behöver ihop med glutamin.
 
Det med dra ner på fibrer hörde jag faktiskt för 15 år sen, då som något revolutionerande. Innan var det ju som du säger bara mer fibrer och mer fibrer. Min mage verkar inte bry sig supermycket om fibrer så länge det inte blir extremt mycket.

Jag gjorde en magutredning för ca 15 år sedan hos en mag/tarm-expert som tog upp det där med för mycket fibrer. Han var rätt trött på standardrådet om att äta mer fibrer som lösningen på alla magproblem. Som han uttryckte det: det finns svenskar som har en diet som påminner mer om en idisslares med all cellulosa de trycker i sig. Vill minnas att han fräste över hur dumt det var med fullkornspasta också; normalsvensken behöver inte den typen av produkter om vi äter hälsosamt i övrigt med frukt och grönt. Sedan finns en individuell skillnad, vissa tål att äta mycket kostfiber, andra blir dåliga i magen.

Jag tillhör de som inte kan äta för mycket kostfiber. Men jag kan inte heller äta en massa vetebröd, typ baguette och bullar, utan att magen blir arg. Det har inte med gluten eller ens vete att göra, för jag har inga problem med pasta. Jag får helt enkelt hålla lite koll på vad jag käkar och vara beredd på konsekvenserna om jag trycker i mig en påse jordnötter eller en hel baguette bara för att det är så gott...
 
@Dentaku 's tanke,

har en närstående med mycket magproblem, tarmfickor och lite allt möjligt och kan inte heller äta fullkorn och gör mycket fibrer.
Hen behöver äta typ skonkost även i övrigt.
 
Jag är också känslig mot gluten. Det blir inflammation hos mig om jag äter det. Hittades inget hos någon läkare men hos en (tyvärr dyr) näringsfysiolog fick jag hjälp. Magen är känslig men inte omöjlig. Louise som hon heter tycker att jag ska äta paleo-mat med mkt nötter och kött, och jag gör så gott jag kan men jag gillar potatis och min mage tycker inte illa om det så det är med i min kost, trots att det kanske inte är det bästa för mig...
 
Låter som klockren IBS. Matsedel enligt FODMAP, surkål och detta har räddat min mage.
probimage-80-kapslar-1.jpg


Probiotika is da shit.
Ja, mjölksyrade grönsaker är toppen! Inte särskilt svårt att tillverka själv heller.
 
Bäst jag säger det först, jag har en tålig och snäll mage.

Blåbär, de vanliga små svenska bären, är väldigt bra för magen. Färska eller frysta är bäst. Testa och ät två matskedar morgon och kväll och se om det kanske hjälper om du håller ut en längre tid. Havrekli är bättre än havrekli, Änglamarks på Coop är bra. Psyallum-frö i kombination med att du dricker mycket vatten ser till att det inte blir stopp i magen. Vanlig matolja är också lösande, 1 msk morgon o kväll räcker.
 
En till med celiaki här. Kan ju inflika att det tog drygt 6 månader från att jag slutade med gluten till att jag var bra i magen. Eftersom jag fick i mig lite gluten hela tiden tog det väldigt lång tid innan jag tänkte att det ens kunde vara det. Kopplades liksom inte till pasta eller bröd utan det kom och gick, ibland reagerade jag långt efter och ibland direkt. Tarmskador kan ta upp till 2 år att läka hos vuxna. Jag hade negativt på blodprov (åt inte mycket gluten till att börja med så misstänker att det var därför) men tydliga skador på endoskopi. Det räcker med osynliga mängder gluten för att få tarmskador. Rekommenderar alla att testa minst ett par månader utan gluten om vården vägrar göra endo bara för att blodprovet är negativt.
 
Med risig mage som barn, vissa bra år i tonåren, sen dålig mage som vuxen. Jag kan bara säga, läkare har väldigt dålig koll på magar. Mycket kan läkare bota, men just Ibs verkar vara ett stort svart hål för vc.
Min mammas inflammerade tarmfickor brukar kunna lugna sig med läkemedel, dropp etc. Crohns och UC med läkemedel.
Vi med Ibs har svårare och med mera diffusa problem. Samtidigt kan vi med Ibs vara glada för att vi inte har inflammation i tarmsystemet, för det är ett helvete.

Som diarre veteran kan jag säga att jag inte fått mycket hjälp av varken vc eller specialistläkare.
Bästa hjälpen för mig är att alltid äta min egen lagade mat. Jag får att betala dyrt för mat jag äter på restaurang. Bäst för mig är att undvika det som jag vet ger mig akut racerbajs.
Jag försöker laga enkel mat med få ingredienser, sådant som just min mage klarar. Sen har vi två köttälskare och proteinbehövande och en vegetarian i hushållet så matlagning är lite av en utmaning hos Rialavargen...
Mitt råd, ät enligt de rutiner du har skaffat dig i genom livet.
Undvik det som du vet inte är bra, och fuska nångon gång då och då när du är hemma.
Vissa mår dåligt av gluten, andra av laktos. Jag mår dåligt av laktos. Socker är också en bov. Vad som genererar irriterade tarmar är så induviduellt.
Jag har alltid våtservetter i min och gubbens bil. Alla mina kollegor vet att när jag reser mig från ett möte, så går jag för annars skiter jag på mig. Jag har slutat att mörka, måste jag gå, så måste jag. Jag är supernoggrann när jag ska till storstäder, eftersom tillgång på wc är begränsad.
Jag har Dalarna, Uppland och Västmanland som mitt distrikt, skönt, då kan jag stanna bilen i vilken skog som helst, plocka ut hunden som täckmantel, gå in i skogen...
Så blev mitt liv, men det är ok.
 
Ps, trådig mat kan vara svårt för magar. Min svärmor har taģit bort del av tarm och hon ska inte äta trådig mat. Alla magar är unika och man får prova sig fram vad som fungerar.
 
Äter du mackor eller gröt när du är lite för hungrig?
Om du INTE gör det, vv scrolla vidare.

Amylas.
Ett enzym som finns i saliven (och bukspottskörteln). Den spjälkar stärkelse till socker då man tuggar maten.

Är man lite för hungrig då man äter, är det fullt möjligt att denna lilla detalj missas - och maten hamnar osaliverad i magen. Och slutresultatet kan då bli en jäsningsprocess i tarmsystemet.

I varje fall jag har fått ett betydligt bättre mage av att tugga maten ordentligt, istället för att svälja den hel. För att jag har för bråttom att kompensera en upplevd utmärgelhet.
 
Äter du mackor eller gröt när du är lite för hungrig?
Om du INTE gör det, vv scrolla vidare.

Amylas.
Ett enzym som finns i saliven (och bukspottskörteln). Den spjälkar stärkelse till socker då man tuggar maten.

Är man lite för hungrig då man äter, är det fullt möjligt att denna lilla detalj missas - och maten hamnar osaliverad i magen. Och slutresultatet kan då bli en jäsningsprocess i tarmsystemet.

I varje fall jag har fått ett betydligt bättre mage av att tugga maten ordentligt, istället för att svälja den hel. För att jag har för bråttom att kompensera en upplevd utmärgelhet.

Jag äter förvisso inte mackor eller gröt men jag är dålig på att tugga. Jag är ju dock lika dålig med gluten som utan gluten
 
Jag äter förvisso inte mackor eller gröt men jag är dålig på att tugga. Jag är ju dock lika dålig med gluten som utan gluten
Jag gissar att du äter stärkelse i nån form till de allra flesta måltider? Ris, potatis, pasta?

Det är en ganska enkel test att själv och utan inblandning av sjukvården tugga maten överambitiöst under 48h, och se om det blir nån skillnad. Om det inte ger nån effekt, så får det väl bli ännu en bock i kanten på allt du testat, men som inte funkat.

Men blir det effekt, välkommen till en annan värld.
 
Jag äter förvisso inte mackor eller gröt men jag är dålig på att tugga. Jag är ju dock lika dålig med gluten som utan gluten
Vill inte vara tjatig så ber om ursäkt för att jag upprepar mig om du redan läst mitt inlägg längre upp, men det kan ta månader eller år för tarmen att läka, och om du har skadad tarm kan det vara jättesvårt att märka direkta reaktioner precis när du äter gluten. Tarmskadorna gör det svårt att t.ex. bryta ner fett och fiber.
 
Jag gissar att du äter stärkelse i nån form till de allra flesta måltider? Ris, potatis, pasta?

Det är en ganska enkel test att själv och utan inblandning av sjukvården tugga maten överambitiöst under 48h, och se om det blir nån skillnad. Om det inte ger nån effekt, så får det väl bli ännu en bock i kanten på allt du testat, men som inte funkat.

Men blir det effekt, välkommen till en annan värld.

Jag menade att jag tuggar dåligt, alltid gjort (utom korta perioder när jag försökt tänka på det). Men trots det dåliga tuggandet så blev magen I princip helt bra utan gluten. Dvs tuggandet borde inte vara boven till problemen. Även om magen garanterat ändå skulle uppskatta att jag tuggade bättre.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Var ett tag sen jag skriv sist här om min Ulcerös Kolit, jag började ju få Remsima som är biologisk medicin i somras. Har sen dess varit...
Svar
1
· Visningar
606
Senast: Kilauea
·
Kropp & Själ Varning för långt inlägg. Jag har haft problem med yrsel i tre veckor nu. Jag opererade bort en godartad tumör i armhålan en vecka innan...
2
Svar
33
· Visningar
4 104
Senast: tott
·
Katthälsa Hej Jag provar att fråga här. Snälla inga påhopp, jag är här för att be om tips o råd. Jag gör det bästa jag kan för mina katter efter...
Svar
18
· Visningar
4 558
Hundhälsa Hej, Jag behöver råd angående min border collie som har världens känsligaste mage 😭 Han är 5 år, och har ibland fått riktigt dålig...
Svar
6
· Visningar
1 615
Senast: Dopy
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp