En tanke bara! Prova att kolla om din mage reagerar på mat som är högt i histamin. Ta en till två veckor där du äter högt i histamin, ta sedan en till två veckor där du äter lågt. Tänk på att ha en övergång emellan.
För om du har brist på diaminoxidas in det orsaka en massa problem i tarmen. Det finns tabletter med diaminoxidas för de som är känsliga.
klipper in lite mer info om sådan mat. Tänk på att all mat som värms upp/kokas länge blir även de högt i histamin.
Dao (diaminoxidas) för histaminreaktion. (histamin, tyramin, tryptamin, serotonin och fenyletylamin) (makrill, inlagd sill, salami, skinka, ost, spenat, tomat, avokado, banan, hallon, ananas, valnötter, choklad, vin, öl, skaldjur, jordgubbar) Även rått potatisskal, råa morötter pga korsallergi som därmed också drar upp totala histaminkänsligheten så tänk på följande de veckor med låg histamin.
Du kan även reagera på följande livsmedel om du är allergisk mot björkpollen:
• Nötter, alla typer, inklusive muskotnöt, mandel, jordnötter, morot, ärtor, potatisskal, sojabönor, linser, äpple, päron, banan, nektarin, kiwi och stenfrukter som plommon, körsbär, persika, aprikos.
• Kryddor som anis, selleri, paprika, pepparmynta, kamomill, curry som innehåller bland annat koriander, kummin, cayenne och senap.
Sedan som tanke två, detta kan också påverka tarmen en hel del pga de förstör skyddet i tarmen. Kan ge läckande tarm pga alkaloider/saponiner; Nattskatteväxter; aschwaganda, aubergine, cayenne/chili/habanero/jalapeno mm, goji, paprika, physalis, potatis, tomater, maca (senap).
Jag reagerar tokmycket på spenat tex. Magen tokrasar om de är råa. Jag är också glutenintolerant och har märkt stor skillnad med dessa två tankar samt hur mat kombineras. Rester påverkar mig mycket tex och nu med Corona har jag ätit huel till lunch istället för rester = jag tål en massa mer nu utan magproblem. Plus jag slipper värsta svullnaden. B12, B6, zink är tre tillskott som jag behöver ihop med glutamin.