Sv: Den Stilla Ryttaren
Om man läser om den korrekta sitsen så får man lite olika besked från olika källor. Förr skulle man t ex ha knäslut - numera upplever många att det ger spänningar hos både häst och ryttare (fast det beror förståss som allting på hur det görs). Efter att ha provat mig fram med hjälp av olika skolor och tränare har jag kommit fram till en kramande sits, och jag kan försöka förklara hur den känns / ser ut. Men det är inget absolut facit (tror inget sådant finns ännu)! Många bra tanke-tips verkar dock finnas inom genren centrerad ridning.
Det handlar mycket om att positionera sig som hästen ska göra: vinkla bäckenet, räta ut svanken, stabilisera med magen, lyfta bröstkorgen så man får ordentligt med luft att andas, lyfta nacken och se stolt ut...
Om du tänker såhär: när du sitter till häst - vad håller dig kvar på den när den börjar röra sig? Antingen håller man sig fast med händerna i tyglarna / manen, eller så kniper man sig fast med knäna eller trampar ner i stigbyglarna med hela sin vikt... och hur skulle hästen kunna påverkas att röra sig trevligt då?
-Eller så kramar man om hästen med benen och rumpan!
Utan ben hade du antagligen vinglat omkring rätt mycket däruppe och fått balansera upp dig hela tiden med ett överliv som rör sig åt andra hållet än din rumpa, nästan som om du stod på en boll, för att inte trilla ner.
Rumpan själv når inte så långt att den kan krama fast oss när hästen rör sig större, men den hjälper till att hålla om, stabilisera oss och absorbera hästens rörelser. Så medvetet eller ej, genom att krama med nedre delen av vår kropp stabiliserar vi oss själva.
Det finns dessutom en variant på detta som innebär att man ska "suga upp hästens rygg med rumpan" (har läst förklaringen på Buke), dvs krama ännu tightare. Dock upplever jag att det blockerar hästens rörelser, men det är väldigt effektivt för att få in rumpan på den.
Jag tänker på ben och rumpa lite som "ett", eftersom det är den bakre lårmuskulaturen (hamstrings) tillsammans med rumpmuskeln som jobbar mest, precis som på hästen när den ska samla sig!
Om du släpper ner benen och låter dem bli långa, utan spänning i knän eller ljumsklar (ofta där man spänner sig när man drar upp övre delen av skänkeln), sedan vinklar du om bäckenet så du sitter på rumpmuskeln, då kan du "krama" om hästen med rumpan och lårens in- /baksida. Musklerna där funkar utmärkt som "stötdämpare" och stabilisatorer för både ryttare och häst.
Knäna kommer då inte att peka rakt fram, men jag har kommit fram till att det funkar bättre vid allroundridning och hoppning än dressyr, alltså när man sitter i mer lätt sits med kortare stigbyglar. Då når nämligen underskänklarna hästens sida. När benen ska sträckas ut går det inte att både omsluta hästen och peka rakt fram med knäna, såvida man inte är extremt hjulbent. Så lite utåt får knäna peka, huvudsaken är att benen omsluter hästen, så att det liksom inte blir lufthål mellan häst och skänkel (knät).
Utifrån de "omslutande benen" tänker man så aningen bakåt / neråt med hälen. Vaden kommer då att ligga an, inte pressa eller klämma, mot hästens sida i normalläget, - och det är när man trycker där som man ber den aktivera magen och lyfta fram / in sitt bakben. Med den sitsen kan du nästan omärkligt krama med vaden i varje steg om du vill aktivera hästen intensivt, t ex om du vill hålla kvar en halvhalt, men för att behålla intresset vid liv rekommenderar jag korta sessioner med pustpaus och mindre inverkan mellan. Man ska alltså inte behöva picka eller hacka med hälen, den ska söka sig neråt / bakåt, det blir vaden i första hand som signalerar skänkel. Och det gör den genom att krama till extra vid behov, annars ligger den mest an.
Hästen jag lärde mig på behövde dock kramning i varje steg vid samling, det var inget man fick gratis eller kunde rida "räkmacka" efter en första signal. Så som jag har lärt mig - vill man att hästen ska svettas får man jobba lika hårt själv! Stabilisera och krama är jobbigt! Man förstår vikten av pustpauser!
Tja, det var min cup of tea - finns säkert folk här som gör och tänker annorlunda, men, så tänker iallafall jag!