Sv: Delade meningar mellan vet. & hovis, behöver er hjälp. Röntgenbilder
Han är superduktig för övrigt, jobbat i strömsholm och jobbar nu för en stor klinik.
Har lusläst ditt startinlägg men inte orkat ta del av alla övriga inlägg eftersom genom enbart ha "skummat av dom" så verkar det helt obegripligt att focus hamnat på helt ovisentliga saker och andra enskilda fallbeskrivningar som inte har i tråden å göra.
På ett sätt orkar jag inte men tycker synd om dig och din häst så jag ska försöka få svar på mina funderingar.
Du har en superduktig hovis som tydligen nu jobbar på en stor klinik. Du har även haft ute en veterinär som Bedömt statusen genom att kontrollera digitalpulsen. Båda parter har tydligen tagit del av röntgenplåtarna och min fundering blir när dessa plåtar togs. Min andra fundering är om dessa plåtar är tagna på den klinik där din hovis för dagen arbeter
och om även den inblandade veterinärern även arbetar på samma klinik? Är bilderna tagna i nutid eller dåtid funderar jag oxå över.
Det jag kan utläsa så brister det helt klar i en viktig del, nämligen sammarbete mellan alla inblandade parter,, du får ursäkta men av det lilla jag läst så får jag större förtroende för din hovis än din veterinär (vilket i.o.f. sig är ganska vanligt som yrkesutövare när man tar del av många veterinärers resonemang i ämnet fång och hovar) Ditt eget citat:
Hästen ömmar inte för visiteringstången. Däremot har han haft lite svårt att gå på större stengrus. Han har en vädligt tunn sula, det har han. slut citat ger en antydan om att denna individ har en kronisk sulsänkning, förmodligen primärt utlöst av tidigare fånganfall och tidigare mindre komptent hovvård.
Man bör ha i åtanke och detta borde dagens veterinär expertis notera att på en individ med sulsänkning så uppvisar individen en helt annan smärttröskel när man lyfter upp en hov med skyddande beslag än när detta beslag tagits av i samband med omskoning. Jag vet inte hur din hovis gör när hästen skos om men
jag skor alltid en sådan individ hov för hov. Med det menar jag att jag låter tre skor sitta kvar, börjar med den fjärde och skor klart den innan jag går vidare till nästa hov. Detta enbart för att undvika att individen på ett hårt underlag ska behöva stå utan sitt skyddande beslag och känna smärta uner en tunn sula. Många hästar blir om man gör så väldigt obekväma av ren ökad smärta och kan uppfattas som rena slaktavfall.
Har detta inte gjorts så är mitt råd, ta in hästen på den klinik som din hovis arbetar och låt klinikens veterinärer göra en klinik bedömning i samråd med din hovis som arbetar där. Tillsammans kan dom säkert komma på en gemensam lösning eller förslag till individens framtida levene.
Lycka till.