Sv: Cystor, någon?
Hej igen,
Då har vi hästar som är nästan lika gamla. Min blev 4 år i mitten av april
.
Måste fråga hur man upptäckte att han hade en cysta om det inte syntes på röntgen? Vi upptäckte att han hade en galla vid hasen. Vi tog in honom på klinik för att undersöka hasen. Röntgen visade inget, men de kunde se en liten avvikelse i hans rörelsemönster på höger sida. Han blev inte klassad som halt, men fick ett + för att rörelsen inte var klockren. Veterinären ville då röntga knäet och då såg man cystan tydligt. De rekommenderade avlivning, men jag vägrade förståss. De sa att prognosen är dålig och att det knappt var lönt att försöka bota.
Först behandlade man med kortisonsprutor in i leden (ej direkt i cystan) vid 3 olika tillfällen mellan juli – oktober 2008. Han fick hela tiden stå i sjukhage på 5X5 meter. Behandlingen såg ut att fungera, men efter ett tag så var symtomen tillbaka. Vi beslutade då att operera honom.
I mitten av november förra året så opererades han i Helsingborg av Flemming Winberg. Han gjorde en titthålsoperation och tog bort cystan ur leden. Efter operationen fick han stå i boxvila i 2 veckor (varav 5 dagar på djursjukhuset). Han fick inte röra sig alls under dessa veckor. Sedan stod han i sjukhage 5X5 meter i 3,5 månader. Fick bara gå korta promenader under denna period. Började med 5 minuter om dagen och ökade successivt till 15-20 minuter om dagen uppdelat på 2 gånger. Han skötte sig som tur väl jättebra i sjukhagen. Han var otroligt lugn för att vara unghäst. Tyvärr var det jättejobbigt att ut och gå promenader med honom. Han var helt vild bara att gå mellan hage och box…. Det var en kämpig period då han behövde röra sig lite men kontrollerat. Man hängde som ett tvättstreck efter honom. Tjocka blir de oundvikligen eftersom man inte kan motionera dem som de behövt
Vi märkte väl inte någon direkt förbättring själva. Men vid varje återbesök på klinik så gjorde de ju hältprov, böjprov o s v och det blev bättre och bättre resultat. Det vi märker nu är ju att han är mer positiv till ridning än förut.
Från och med April fick vi klartecken att börja skrittmotionera honom och tömköra honom. Tydligen så skall inte tyngden av en ryttare påverka leden negativt. Viktigt är att inte utsätta dem för mycket uppförs och nedförsbackar och de skall inte heller gå på volt. Det är när de skjuter ifrån med bakbenen som belastningen på leden sker och belastningen blir högre om de inte går på rakt spår. För att träna dem så skall man försöka få hästen att sätta bakbenen under sig så mycket som möjligt. Viktigt att sakta bygga muskler runt knät som stöd innan man belastar för mycket.
Har också funderat på att ta ut en kiropraktor för att se om vi kan komma tillrätta med gallan på hasen. Kan ju bero på långvarig felbelastning.