Sv: Cesar Millan Hovet, 12/5
FEL. Tidigt 1900-tal till och med.
Lorenz var tidigt 90-tal
FEL. Tidigt 1900-tal till och med.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Lorenz var tidigt 90-tal
![]()
![]()
MrsScabtree for president!!
/Swat
Jag tycker att det är uppenbart att dominans existerar i fasta hundflockar. Men när det gäller relationen människa - hund så tycker jag inte att dominans-begreppet är relevant. Hundar gör som man har lärt dem (medvetet eller omedvetet), de undviker obehag och vill skaffa sig fördelar. Svårare än så är det ju inte
Jag ogillar sånt här ledarskaps-flum som vill få folk att tro att bara man har tillräcklig dominans över en hund (eller utstrålar rätt energi) så slutar den att dra i koppel och liknande. Det är ju ren bull-shit. Vill man att en hund ska göra en sak så får man lära den det, belöna fram rätt beteenden eller bestraffa fel beteende eller både och![]()
Ledarskap (eller relation) är en sak. Lydnad eller cirkuskonster en helt annan.
För mig är det en självklarhet och uppenbart att djur (inklusive oss) vill följa och gärna lyssnar på en person som är en god, rättvis men konsekvent initiativtagare, det skapar trygghet. Jag skulle vilja exemplifiera med en god chef här, gärna min egen! Hon är rakt på sak, viker inte en tum på regler och en initiativtagare ut i fingerspetsarna, men (!) hon är även väldigt mänsklig och mån om människors väl och ve.
Ett annat exempel, att lära hunden gå fint i koppel är ett lydnadsmoment, att se till att den genomför det på samma sätt varje gång (konsekvent) är en del av ledarskap. "Du SKA göra för att jag vill det" (och detta innebär inte att måste vara elak och hård mot sin hund).
Det du kallar att lära hunden gå fint i koppel med ledarskap är ju inget annat än inlärning. Allt är inlärning. Jag ogillar allt man gömmer sig bakom snack om ledarskap när man egentligen menar att man lär hunden ngt genom att få den att undvika obehag. Man kan väl lika gärna säga det rakt ut. Det finns inget magiskt ledarskap som får hundar att gå snyggt i koppel, det handlar om samma inlärning som allt annat. Men vanligen så blandar man ju in mer bestraffningar i vardagslydnad än i tävlingslydnad (det gör även jag men det är ju ingen naturlag att det MÅSTE vara så. Man kan få en superfin vardagslydnad helt utan obehag om man har tålamod och är duktig på att belöna fram beteenden).
Sen så säger jag absolut inte emot om att både hundar och människor gillar att jobba med/för lugna, konsekventa och rättvisa personerJust konsekvent och lugn är ju superviktiga element i allt samröre med hundar
![]()
Ett annat exempel, att lära hunden gå fint i koppel är ett lydnadsmoment, att se till att den genomför det på samma sätt varje gång (konsekvent) är en del av ledarskap. "Du SKA göra för att jag vill det" (och detta innebär inte att måste vara elak och hård mot sin hund).
Ledarskap (eller relation) är en sak. Lydnad eller cirkuskonster en helt annan.
Va? Nu måste du ha läst jättetokigt, jag har inte skrivit någonstans att man lär en hund gå i koppel med "ledarskap"? Jag har ju skrivit precis tvärtom, citerar mig själv:
Dvs lära gå fint i koppel är lydnadsmoment, men att vara konsekvent är en pusselbit i ett bra ledarskap eller en bra relation. Konsekvensen kan ju appliceras på vad som helst sen, koppelgående var ett exempel. Poängen är att alltid fullfölja det man vill ha gjort.
Tidigare skrev jag även:
Jag själv ogillar att man sätter ledarskap som synonym med bestraffningar eller obehag.
Ett svar till några som frågat:
Jag tror inte att det kom upp någon kritik under frågestunden men man fick lämna in sin fråga och sedan valdes några ut så det kan säger inte att det var så) hända att man medvetet valde bort kritiska frågor.
Frågorna handlade om hur han började med hundar, andlighet, praktik på hans center, studera hundar i naturlig miljö ... a de är dem jag kommer ihåg.
<snip>
En annan anledning till att jag är smått allergisk mot ordet är att de som ivrar mkt för ett "bra ledarskap" i praktiken väldigt ofta använder sig av mkt bestraffningar istället för att sträva efter att belöna fram önskade beteenden (nu menar jag absolut inte dig men CM är ju ett bra exempel).<snip>
Inte alls, en BRA ledare ser till att hans/hennes 'subordinates' drar at samma hall sa konfliktfritt som mojligt. I "leadership" kurser ingar det som en av de storsta komponeneterna ... en bra ledare kan inte leda 'mot strommen'.